Bine ai venit! | 欢迎访问网页

FMI spune ca China ar putea imbunatati mai departe stabilitatea financiara

09/12/2017

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a salutat miercuri eforturile Chinei de a limita riscurile financiare şi a sugerat că China ar putea lua măsuri viitoare pentru a îmbunătăţi stabilitatea financiară.

“Ei (directorii executivi ai FMI) au salutat măsurile importante luate de Banca Populară Chineză și agențiile de reglementare pentru a consolida supravegherea sectorului financiar pe fundalul unei creșteri și aprofundări rapizi a sectorului financiar”, a declarat FMI într-o declarație după încheierea discuţiilor asupra evaluării stabilităţii sistemului financiar cu China.

FMI a recunoscut rapida dezvoltare a pieţei financiare a Chinei pe fondul creşterii economice stabile şi s-a referit la acesta ca la “un sistem financiar mare, dinamic şi interconectat”.

Activele băncilor chineze au crescut la 300 de procent din Produsul Intern Brut (PIB), iar piețele de acțiuni și obligațiuni sunt, în prezent, a doua și respectiv a treia din lume ca mărime.

Potrivit evaluării FMI, reglementarea şi supervizarea Chinei a sectoarelor sale bancare, de asigurări şi titlurilor de valoare arată un înalt grad de conformitate cu standardele internaţionale.

Între timp, instituţiile financiare internaţionale au avertizat că creşterea rapidă a creditelor, produsele financiare complexe şi garanţiile implicite ale guvernului reprezintă ameninţări la stabilitatea financiară din China.

Totuşi, “Autorităţile (chineze), inclusiv cele de la nivelul cel mai înalt, au făcit din stabilitatea financiară o prioritate de top în acest an şi iau măsuri pentru a face faţă vulnerabilităţilor”, spune FMI.

Pentru a îmbunătăţi supravegherea riscurilor sistematice, FMI a sugerat ca autorităţile din Beijing să îmbunătăţească coordonarea între regulatori şi să înfiinţeze un comitet la nivel înalt pentru a monitoriza riscurile sistematice.

Anul acesta, China a creat deja o stabilitate financiară şi un comitet de dezvoltare sub Consiliul de Stat pentru a monitoriza riscurile sistemice şi a preveni perturbarea financiară.

Pentru a proteja faţă de riscurile potenţiale din garanţii ilicite, FMI a recomandat de asemenea ca China să crească cerinţele de capital şi lichidităţi pentru bănci deşi acestea au îndeplinit cerinţele de la Basel.

Potrivit propunerilor FMI, China poate îmbunătăţi reţeaua de siguranţa socială pentru a compensa impacturile eforturilor Chinei de a înceta corporaţiile ineficiente.

FMI a început să efectueze evaluări ale sectoarelor financiare a 29 de economii cu sectoare financiare sistematic importante pe bază obligatorie în 1999. A evaluat pentru prima dată sectorul financiar al Chinei în 2011 şi raportul de evaluare al FMI emis miercuri a fost al doilea pentru China.

Sursa: China Xinhua News

Last modified: 09/12/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *