Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Medicina tradițională chineză

30/07/2016

     Relația dintre cultură și modernizare tradițională a fost o problemă constanta în lume. Suntem încă în tranziție de la traditional la modern , de la oameni la procesul de transformare a cetățenilor. Această tranziție este , de asemenea, departe de a fi completă , sunt încă lucruri tradiționale adânc înrădăcinate , există încă o influență importantă din China feudala. Cetatenia modernă nu s-a format încă pe deplin , încă mai au nevoie de iluminare , cunoaștere a educației de bază si de actualitate.
      Medicina traditionala chineza se referă în general la chinezii Han. Este studiul fiziologiei umane, patologiei si diagnosticarea si prevenirea bolilor ca disciplina . Medicina chineză s-a născut în societatea primitivă si s-a format in perioada statelor combatante. Medicina altor tari dezvoltate cum ar fi Japonia – Medicina Kampo, Medicina Coreei Orientale, Medicina Coreei de Nord si medicina de Est se bazează pe medicina tradițională chineză.
      Medicina traditionala chineza care transportă experiența și cunoștințele teoretice ale oamenilor din Antichitate și lupta împotriva bolilor, se află sub îndrumarea ideii materialismului antic naiv și dialecticii spontane, și s-a format treptat și dezvoltat într -un sistem de teorie medicală prin practica medicală pe termen lung. Medicina yin și yang este o bază teoretică pentru corpul uman, ca un gaz. Forma și spiritul unității, “aspectul și mirosul”, cei patru parametri de diagnostic, exploreaza cauza , rezistenta la boli , localizarea bolii , analiza patogenezei si corpului uman, meridianele articulațiilor , modificări ale sângelui și ale fluidelor corpului.
      Partea pozitivă a tratamentului din medicina chineză , este că poate ajuta la restabilirea echilibrului dintre yin și yang.
      Inainte de aparitia medicinei occidentale, apare medicina traditionala chineza, cu o conotație unică și bogată a titlului. Medicina chineză este un produs din societatea primitivă care a adoptat patru metode de diagnostic: terapie, acupunctura, moxibustie. Acest efect poate fi urmărit in trecut la clasici cum ar fi Huanglao taoist – “Împăratul Galben”, si in cele mai vechi carti medicale. În același timp, este studiul fiziologiei umane, patologiei, diagnosticului, principiilor de tratament și capodoperei medicale farmacologice.
     În timpul Revoluției Culturale , medicina tradițională chineză a oferit sprijin politicii Partidului Comunist din China să se dezvolte. In China, medicina traditionala este încă una dintre cele mai comune mijloace de tratare a bolilor. Pe plan internațional , acupunctura a provocat un mare interes în profesia medicală. Acupunctura a dovedit ca poate atenua durerea post – operatorie , greața din timpul sarcinii , greața și vărsăturile produse de chimioterapie , durerile de dinți si de asemenea ca efectele sale secundare sunt extrem de scazute.
      Teoria medicinei traditionale chineze include doctrina esență, doctrina yin si yang, sangele si fluidele corporale, viscerele, meridianele, patogeneza, tratamentul și așa mai departe. Prin urmare, medicina chineză, acest sistem teoretic unic are două caracteristici de bază, și anume, diagnosticul și tratamentul. Teoria de bază este teoria vieții și a schimbării umane.
      Doctrina , de asemenea, este de a studia și de a explora doctrina naturii , astronomiei , meteorologiei, impactul climei asupra sănătății umane și schimbarea bolii . Doctrina se bazează pe parametrii utilizați pentru a calcula calendarul astronomic , anul care vine pentru a prezice fenomene astronomice , climatice , prevalența bolii de drept și de prevenire.

     传统医学

     传统文化与现代化的关系,一直是国内外普遍探讨和关注的一个热点问题。我们仍处在从传统向现代转型,从百姓向公民转型的过程中。这个转型还远没完成,传统的东西仍然根深蒂固,封建主义残余在中国仍有重要影响。作为一个现代国家的公民,其现代公民意识还没有完全形成,仍然需要启蒙,对中国公民进行公民常识的基本教育,也是与今天主题相关的。 中医一般指以中国汉族劳动人民创造的传统医学为主的医学,所以也称汉医。是研究人体生理、病理以及疾病的诊断和防治等的一门学科。中医诞生于原始社会,春秋战国时期中医理论已基本形成,之后历代均有总结发展。除此之外对汉字文化圈国家影响深远,如日本汉方医学,韩国韩医学,朝鲜高丽医学、越南东医学等都是以中医为基础发展起来的。 中医承载着中国古代人民同疾病作斗争的经验和理论知识,是在古代朴素的唯物论和自发的辨证法思想指导下,通过长期医疗实践逐步形成并发展成的医学理论体系。中医学以阴阳五行作为理论基础,将人体看成是气、形、神的统一体,通过“望闻问切”四诊合参的方法,探求病因、病性、病位、分析病机及人体内五脏六腑、经络关节、气血津液的变化、判断邪正消长,进而得出病名,归纳出证型,以辨证论治原则,制定“汗、吐、下、和、温、清、补、消”等治法,使用中药、针灸、推拿、按摩、拔罐、气功、食疗等多种治疗手段,使人体达到阴阳调和而康复。 中医治疗的积极面在于希望可以协助恢复人体的阴阳平衡,而消极面则是希望当必须使用药物来减缓疾病的恶化时,还能兼顾生命与生活的品质。 中医,即相对西医而言。在西方医学没有流入中国以前,中医基本不叫中医这个名字,而是有独特且内涵丰富的称谓。中医产生于原始社会,春秋战国中医理论已经基本形成,出现了解剖和医学分科,已经采用“四诊”,治疗法有砭石、针刺、汤药、艾灸、导引、布气、祝由等。自古以来就有“医道相通”的说法。这种影响最早可以追溯到黄老道家的典籍——《黄帝内经》,它是中国传统医学四大经典著作,也是我国医学宝库中成书最早的一部医学典籍。同时是研究人的生理学、病理学、诊断学、治疗原则和药物学的医学巨著。在理论上建立了中医学上的“阴阳五行学说”、“脉象学说”“藏象学说”、“经络学说”、“病因学说”“病机学说”、“病症”、“诊法”、论治及“养生学”、“运气学”等学说,后来的中医学和养生学则在先秦道家思想的基础上,开始用阴阳五行解释人体生理,出现了“医工”,金针,铜钥匙等。东汉出现了著名医学家张仲景, 他已经对“八纲”(阴阳、表里、虚实、寒热)有所认识,总结了“八法”。 在文化大革命期间,中医作为“古为今用”的医学实例得到中国共产党政策上的支持而得以发展。现代,中医在中国仍然是治疗疾病的常用手段之一。在国际上,针灸引起医学界极大兴趣。针灸已被证实在减轻手术后疼痛、怀孕期反胃、化疗所产生的反胃和呕吐、牙痛方面是有效的且其副作用极低,然而,对慢性疼痛,背部疼痛以及头痛,数据显示出模棱两可或者争议性。 中医理论来源于对医疗经验的总结及中国古代的阴阳五行思想。其内容包括精气学说、阴阳五行学说、气血津液、藏象、经络、体质、病因、发病、病机、治则、养生等。早在两千多年前,中医专著《黄帝内经》问世,奠定了中医学的基础。时至今日,中国传统医学相关的理论、诊断法、治疗方法等,均可在此书中找到根源。中医学理论体系是经过长期的临床实践,在唯物论和辨证法思想指导下逐步形成的,它来源于实践,反过来又指导实践。通过对现象的分析,以探求其内在机理。因此,中医学这一独特的理论体系有两个基本特点,一是整体观念,二是辨证论治。中医的基础理论是对人体生命活动和疾病变化规律的理论概括,它主要包括阴阳、五行、气血津液、脏象、经络、运气等学说,以及病因、病机、诊法、辨证、治则治法、预防、养生等内容。 运气学说又称五运六气,是研究、探索自然界天文、气象、气候变化对人体健康和疾病的影响的学说。五运包括木运、火运、土运、金运和水运,指自然界一年中春、夏、长夏、秋、冬的季候循环。六气则是一年四季中风、寒、暑、湿、燥、火六种气候因子。运气学说是根据天文历法参数用来推算、预测来年的天象、气候、疾病发生流行的规律,并提供预防、养生的方法。

 Articol scris de: Andreea Minca

 m_t_c

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 12/09/2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *