Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Vize de turism şi afaceri în China

06/09/2016

I. Informatii generale despre solicitarea vizei:

1. Acordarea vizei, termenul de valabilitate si durata sederii, precum si numarul de intrari acordat se hotarasc de catre functionarii consulari ai ambasadei R. P. Chineze in conformitate cu legile si regulamentele chineze si cu situatia concreta a cazului solicitantului. Functionarii consulari au dreptul sa refuze cererea pentru viza in cazul in care cererea nu se conformeaza legilor si regulamentelor in vigoare si sa anuleze viza acordata fara sa precizeze motivul.

2. In general solicitantul trebuie sa se prezinte personal la Sectia Consulara a Ambasadei R.P.Chineze si sa ofere toate informatiile necesare. In cazul in care solicitantul nu se poate prezenta personal din motive obiective trebuie sa completeze formularul “Cerere de solicitare pentru viza”, sa-l semneze si apoi sa imputerniceasca o alta persoana ca reprezentant. Solicitantul trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor legate de cererea de viza prezentand situatia adevarata si sa ofere urmatoarele documente:
a. pasaportul valabil ( pentru cel putin inca 6 luni ) sau alte documente de calatorie internationale care pot tine locul pasaportului precum si copia acestuia; pasaportul trebuie sa contina pagini libere destinate aplicarii vizelor;
b. “Formularul pentru viza” completat corect si citet la fiecare rubrica si o fotografie tip “pasaport”; in caz contrar cererea va fi refuzata sau amanata. Daca solicitantul este insotit de un copil, fotografia copilului trebuie aplicata pe formularul pentru viza al solicitantului.
c. Strainii rezidenti in Romania trebuie sa prezinte “Legitimatia de sedere” in Romania si copia acesteia ( si o asigurare de calatorie pentru China in caz de nevoie). Si de asemenea trebuie sa mai completeze formular suplimentar (Formular V.2011B ).
Strainii rezidenti in Romania trebuie sa se prezinte personal la ghiseu pentru depunerea vizei.

3. Persoanele care merg in China in scop turistic, pentru vizitarea rudelor sau in alt scop personal pot solicita viza turistica. Solicitantul trebuie sa prezinte pasaportul, biletul de avion dus-intors si formularul pentru viza completat. Persoanele care doresc sa calatoreasca in scop turistic in unele regiuni ale Chinei, cetatenii straini si persoane care au anumite profesii trebuie sa solicite viza conform conditiilor cerute de regulamentul care ii priveste (de pilda cei care doresc sa calatoreasca in scop turistic in Tibet trebuie sa contacteze mai intii Biroul de Turism pentru Tibet, tel: 86-891-6834313, fax: 86-891-8634532).

4.Persoanele care aplica pentru viza de studiu sau munca trebuie sa completeze si Formularul suplimentar (Formular V.2011B ).

5. Solicitarea altui tip de viza decat cel de tranzit trebuie aprobata de organele chineze imputernicite. Invitatia sau scrisoarea de aprobare trebuie sa fie trimisa Ambasadei R.P.Chineze de catre organul imputernicit sau sa fie prezentata de catre solicitant.
Organele imputernicite sunt Ministerele sau Comisiile de Stat, administratii locale, birouri de relatii externe, comisii de relatii economice si comerciale ale provinciilor, ale regiunilor autonome, ale municipiilor direct subordonate sau ale altor orase imputernicite si alte organisme guvernamentale, societati comerciale nationale si alte societati comerciale imputernicite.

II. Tipul vizei si formalitati de solicitare
Sectia consulara a Ambasadei R.P.Chineze primeste solicitari si elibereaza vize conform regulamentului. In prezent se elibereaza vize pentru turism, vizita, de munca, de studii, de rezidenta, de tranzit, de serviciu (pentru echipaje aero sau navale) si pentru ziaristi. Solicitantul poate solicita viza conform propriei situatii si scopului calatoriei. Conform Acordului privind scutirea de viza semnat intre China si Romania, cetatenilor romani posesori ai pasapoartelor diplomatice sau de serviciu nu le trebuie viza pentru a calatori in China. In cazul cetatenilor altor tari, daca intre tara respectiva si China exista un acord de scutire de viza se va proceda conform acestui acord.

1. Viza turistica (L)
Scopul:vizita turistica, vizita la membri familiei sau prieteni sau calatoriile cu scop personal
Documente necesare: formularul pentru viza; pasaport si copia acestuia; ; o fotografie tip pasaport; copia rezervarii biletului de avion dus-intors; rezervare de hotel sau un extras de cont (minim 100 euro -zi) care sa fie semnat si stampilat de catre un functionar al bancii; in cazul vizitei la familie sau prieteni trebuie sa se prezinte invitatia acestora; persoanele casatorite cu cetateni chinezi trebuie sa prezinte certificatul de casatorie si copia acestuia; in cazul vizitei la prieteni este nevoie de formularul completat, pasaport si copia acestuia; bilet de avion dus-intors; invitatia de la persoana la care se merge; copia cartii de identitate a persoanei care face invitatia si in functie de persoana care suporta cheltuielile va fi nevoie de un extras de cont (acest lucru se va stabili de catre functionarul de la ghiseu). In cazul in care doriti sa aplicati pentru viza cu doua intrari, va rugam sa faceti dovada faptului ca veti intra de doua ori pe teritoriul Chinei.
Viza cu doua intrari pentru destinatia China- Hong Kong- China are valabilitate 3 luni.

2. Viza pentru vizita (delegatie) si afaceri (F)
Scopul: vizita in China la invitatie, vizita de documentare, pentru afaceri, pentru schimburi stiintifice sau culturale si studii de scurta durata (toate acestea nu pot depasi 6 luni);
Documente necesare:  formular pentru viza; pasaportul si copia acestuia; o fotografie tip pasaport,  invitatia valabila din partea chineza, copia rezervarii biletului de avion, hotel voucher sau un extras de cont. (minim 100 euro -zi) care sa fie semnat si stampilat de catre un functionar al bancii
In cazul in care doriti sa aplicati pentru viza cu doua intrari, va rugam sa faceti dovada faptului ca veti intra de doua ori pe teritoriul Chinei.
Viza cu doua intrari pentru destinatia China- Hong Kong- China are valabilitate 3 luni.
Pentru solicitarea vizelor cu mai multe intrari trebuie sa se prezinte invitatia in original din partea organului chinez imputernicit.

3. Viza pentru studiu (X)
Scopul: studii in China, cercetare pentru o durata mai mare de 6 luni.
Documente necesare: pasaport si copie; formularul pentru viza si avizul de admitere la studii eliberat de institutia de invatamant din China, in original si copie; o fotografie tip buletin;  formularul “Cerere de viza pentru cetatenii straini acceptati la studii in China” (JW201 sau JW202) emis de organul de resort din China, in original si copie; formularul de fisa medicala in original si copie, efectuat si stampilat de catre un spital de stat ;
ATENTIE! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile de sedere la Politia locala in termen de 30 de zile de la intrarea in China, altfel va fi considerata sedere ilegala.

4. Viza pentru munca (Z)
Scopul: solicitantul va lucra mai mult de 6 luni in China.
Documente necesare: pasaport si copie; formularul pentru viza si permisul de munca pentru straini eliberat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale din China sau scrisoare de confirmarea pentru angajarea expertilor straini eliberata de Departamentul pentru experti straini al R.P. Chineze sau contractul de angajare eliberat de alte organe, in original si copie; formularul de fisa medicala, in original si copie, efectuat si stampilat de catre un spital de stat .
ATENTIE! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile de sedere la Politia locala in termen de 30 de zile de la intrarea in China, altfel va fi considerata sedere ilegala.

5. Viza de tranzit (G)
Scopul: tranzitarea frontierei chineze la trecerea dintr-o tara in alta sau dintr-o zona in alta.
Documente necesare: pasaport si copie; formularul pentru viza; viza valabila pentru tara sau zona de destinatie si biletul de avion pentru tara de destinatie.

6. Viza colectiva: se refera la viza turistica si la viza pentru vizita (delegatie)
a.viza turistica colectiva (de grup)
Scopul: turistic
Conditii: numarul de turisti sa fie mai mare de 5, toti membri grupului sa intre si sa iasa din China in colectiv.
Documente necesare: invitatia emisa de catre Biroul National de Turism, birourile locale de turism ale provinciilor, ale regiunilor autonome, ale municipiilor direct subordonate sau de catre agentiile de turism acreditate de Guvernul chinez; se va utiliza lista nominala pentru viza colectiva dactilografiata in patru exemplare, completata corect.
b. Viza colectiva pentru delegatii
Scopul: concursuri sportive, participare sau vizita la expozitii si targuri, vizite de prietenie etc.
Conditii: grupul trebuie sa fie alcatuit din mai mult de 9 persoane, toti membri grupului sa intre si sa iasa din China in colectiv.
Documente necesare: invitatia emisa de organul guvernamental competent; se va utiliza lista nominala cu persoanele care alcatuiesc grupul de vizita dactilografiata in patru exemplare, completata corect.
ATENTIE! La solicitarea vizei colective nu este necesara completarea formularului “Cerere pentru viza”.

III. Termen de valabilitate, durata sederii si numarul de intrari acordate.

Viza turistica: termenul de valabilitate este de 3 luni; durata sederii este de o luna; numarul de intrari este unul, cel mult doua;
Pentru celelate tipuri de vize termenul de valabilitate, durata sederii si numarul de intrari se hotarasc conform situatiei concrete si precizarilor din invitatie.
Posesorul vizei trebuie sa intre in China in limitele termenului de valabilitate si sa nu depaseasca durata de sedere acordata. Durata sederii se calculeaza incepand cu data intrarii in China.

IV. Termenul de eliberare a vizelor

1. Daca documentele necesare sunt complete, de obicei , de la depunerea cererii pana la ridicarea vizei este nevoie de 5 zile lucratoare. In cazurile speciale de urgentare a obtinerii vizei trebuie sa precizati functionarilor consulari aceasta la depunerea cererii pentru viza. Numai cu acordul functionarilor consulari se poate obtine viza de urgenta. Pentru a putea aplica in regim de urgenta pentru aceeasi zi trebuie sa depuneti documentele pana la ora 9:30.
Daca depuneti documentele in regim de urgenta, atunci se va achita si o taxa de urgenta.

2. In cazul in care solicitantul nu mai doreste obtinerea vizei dupa depunerea cererii, taxele de viza si de urgenta nu se returneaza.

3. Va rugam sa ridicati viza la data mentionata pe chitanta emisa la depunerea cererii si pe baza careia veti putea ridica pasaportul de la Sectia Consulara. Daca pasaportul nu este ridicat la data fixata, Ambasada nu este raspunzatoare pentru pierderea pasaportului.

4. In cazul pierderii chitantei, numai posesorul pasaportului, avand asupra sa un act de identitate si copie, trebuie sa se prezinte personal la Sectia Consulara si dupa verificarea si indeplinirea unor formalitati poate ridica pasaportul. Ambasada nu este raspunzatoare in situatia in care pasaportul este ridicat de o alta persoana pe baza chitantei.

V. Taxe

În conformitate cu criteriile aplicate de Ambasada României la Beijing, Ambasada Republicii Populare Chineze a pus în aplicare noile taxe pentru cetăţenii români care solicită viză de intrare în China. Plata vizei se va face doar in RON
Normele concrete sunt următoare:
Tip de viza     Taxa: RON
O singură intrare de 3 luni    220
Două intrări de 6 luni    300
intrari multiple de 6 luni    440
intrari multiple de 12 luni    440
Colectivă    205/ persoană

Pentru cetatenii altor tari, la eliberarea vizei cu o singura intrare taxa este de 90 RON, cu doua intrari 135 RON, la eliberarea vizei pentru 6 luni cu mai multe intrari taxa este de 180 RON, iar la cea pentru un an cu mai multe intrari 270 RON. Pentru cetatenii americani, conform principiului reciprocitatii, se plateste 415 RON, indiferent cate intrari sunt acordate.
Viza se ridica in mod normal in termen de 5 zile lucratoare. In cazurile urgente se percepe o taxa de urgenta: 75 RON PENTRU RIDICARE IN 2 SAU 3 ZILE LUCRATOARE  si  105 RON PENTRU RIDICARE IN ACEEASI ZI .
(de la 1 august 2010, sectia consulara a Ambasadei R.P.Chineze nu mai acorda viza de urgenta in aceeasi zi, doar daca solicitantul dovedeste prin actele de depunere ca este necesara viza de urgenta si doar in conditiile in care functionarul consular considera solicitarea e foarte urgenta, si solicitantul reuseste sa depuna documentele inainte de ora 9:30).

VI. METODA DE PLATA.

Plata se va efectua cu card de credit la sediul Consulatului Ambasadei R.P. Chineze sau cash la una din urmatoarele sucursale ale Unicredit Bank:
1.Calea Dorobanti nr.102-110, BL.2 sector 1, Bucuresti
2.Piata Charels de Gaulle, nr.15, sect1, Bucuresti
3.Str. Grigore Mora, nr.37, sect.1, Bucuresti
4.Str. Ghetarilor, nr.23-25, parter, sect. 1, Bucuresti
Contul Ambasadei:RON  RO45 BACX 0000 0005 9349 1000
NOTA: NU SE ACCEPTA PLATA PRIN TRANSFER BANCAR. DACA SE EFECTUEAZA PLATA PRIN ACEASTA METODA NEACCEPTATA BANII NU VOR FI RETURNATI.

VI. Viza pentru Hong Kong

1. Potrivit Acordului între Guvernul Regiunii Administrative Speciale Hong Kong şi Guvernul României cu privire la scutirea reciprocă de vize, cetăţenii români, indiferent ce fel de paşaport deţin, sunt scutiţi de vize pe teritoriul Hong Kong pentru a perioadă de şedere maxim de trei luni şi numai cu scopul turistic, de vizită la rude sau de afacere.
2. Pentru cetăţenii altor ţări, există regulamente speciale pentru care puteţi consulta direct la Secţia Consulară a Ambasadei.

Pentru mai multe informatii va rugam sa va adresati direct Sectiei Consulare a R.P.Chineze in Romania.
Tel.: (01) 233.41.88
Fax: (01) 233.41.89.

Last modified: 03/05/2017

One Response to " Vize de turism şi afaceri în China "

  1. Popa Iulia spune:

    As vrea viza pentru R P CHINA pentru 12 luni cu intrari multiple

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *