Bine ai venit! | 欢迎访问网页

100.000 yuani, media depozitelor bancare pe cap de locuitor in Beijing, Shanghai si Guangzhou

05/10/2017

Valoarea depozitelor bancare ale locuitorilor chinezi a ajuns, anul trecut, la 6 miliarde de yuani, o creștere de 9,9% față de 2015, arată statisticile date recent publicităţii, de Biroul Naţional de Statistică. Potrivit unor reportaje mass-media, suma depozitelor pe cap de locuitor în Beijing a fost de 129.000 yuani, în Shanghai, de 104.000 yuani. Locuitorii din regiunile estice câștigă mai mult decât cei din regiunile vestice, fapt ce se datorează nivelului de dezvoltare economică și urbanizării.

Statisticile adunate din 29 orașe demonstrează că depozitele bancare ale locuitorilor din 17 orașe depășesc 500 miliarde de yuani, în timp ce depozitele locuitorilor din 6 orașe au trecut de 1.000 miliarde de yuani.

Interesant este faptul că unele municipii însemnate precum Tianjin, Shenyang, Jinan și Dalian nu au fost cuprinse în sondaj, deoarece statisticile din aceste localități nu au fost completate.

Depozitele bancare ale locuitorilor reprezintă un indice important care reflectă nivelul de trai al populației. În Beijing au fost înregistrate 2.800 miliarde de yuani în depozite bancare, în timp ce în Shanghai, 2.500 miliarde de yuani. Beijing și Shanghai ocupă primele două locuri nu doar în privința volumului total al depozitelor, ci și în privința sumei pe cap de locuitor. Astfel de fenomene se datorează faptului că aceste două municipii dispun de un sector puternic de servicii moderne, de exemplu, în Beijing și Shanghai se găsesc profesioniști cu cele mai ridicate venituri, cei care se ocupă de transmiterea de informații, software și tehnologii informatice, sectoarele cu nivelul cel mai ridicat de venituri.

În comparație cu Beijing și Shanghai, oraşul Guangzhou din sudul țării nu se afirmă în domeniul tehnologiilor înalte, ci în privința nivelului de trai al locuitorilor. Volumul total al depozitelor bancare în Guangzhou, în 2016, a fost de 1.440 miliarde de yuani, iar cifra pe cap de locuitor a fost de 103.000 yuani, amândouă fiind pe locul trei la nivel național.

După Guangzhou urmează municpiile sud-vestice Chongqing și Chengdu, fiecare având peste 1.000 miliarde de yuani. Dar cifra pe cap de locuitor în aceste două orașe nu este performantă datorită populației numeroase. Chongqing are peste 30 milioane de locuitori și Chengdu, aproape 16 milioane.

Municipiul cunoscut drept “Capitala comerțului electronic”, Hangzhou, se situează pe locul patru în privința volumului total, și pe locul 7 în ce privește volumul pe cap de locuitor. Analiștii susțin că motivul constă în dezvoltarea sectoarelor informatice și al finanțelor.

Pe lângă factorul poziției geografice, un alt indice care conduce la diferenţe în ce priveşte depozitele bancare personale îl reprezintă decalajul dintre zona urbană și cea rurală. Municipiile cu mai multe districte urbane și o populație mai mare înregistrează și depozite bancare pe cap de locuitor mai mari. Beijing, Shanghai și Guangzhou au cea mai numeroasă populație urbană- 86,4%, 87,4% și 88,8%, în timp ce Chongqing, are o populație urbană mult mai mică, ponderea fiind sub o treime.

Nu în ultimul rând, oamenii au și filozofii de viaţă diferite. De pildă, în provincia sud-estică Fujian, locuitorii din orașul Xiamen câștigă bine, dar nu prea au depozite bancare, deoarece preferă să-i investească, decât să ţină banii în bancă.

Volumul depozitelor bancare dintr-un oraș este volumul total al banilor acelui oraș, fiind totodată rezultatul funcționării economiei dintr-o zonă sau regiune, precum și sursa forței economice pentru zona și regiunea respectivă. Acest indice reflectă nu doar cifra PIB-ului, ci și abilitatea orașului ca centru regional. Beijing și Shanghai sunt în acest sens două centre ale Chinei, după care urmează Shenzhen și Guangzhou.

După primele 4 municipii urmează municipii de subordonare republicană și cele de reședință, mai ales municipii centrale din epoca economiei centralizate, unde se adună resursele educaționale, financiare, tehnologice și informatice.

Sursa: Radio China International

Last modified: 05/10/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *