Bine ai venit! | 欢迎访问网页

100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

06/04/2018

”În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară:

Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei de peste Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu Mama sa România. (…)

Basarabia, unindu-se ca fiică cu Mama sa România, Parlamentul Român va hotărî convocarea neîntârziată a Constituantei, în care vor intra proporțional cu populația și reprezentanții Basarabiei, aleși prin vot universal, egal, direct și secret, spre a hotărî împreună cu toții înscrierea în Constituție a principiilor și garanțiilor unirii.

Trăiască Unirea Basarabiei cu România, de-a pururea și pentru totdeauna!” – Declarația de unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918).

Până la împlinirea Centenarului Marii Uniri la 1 decembrie 2018, la 27 martie un alt eveniment istoric de importanță majoră a ”marcat cele două Românii”. Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România, provincie românească ruptă din trupul Moldovei românești de către ruși în 1812.

Aniversarea a 100 de ani de la Declarația de Unire a Basarabiei cu Regatul României, este unul din acele momente care definesc pentru totdeauna istoria ținutului românesc, și în anul Centenarului, conștiința românească a determinat mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale din România și Republica Moldova să se înfrățească.

În spiritul reîntregirii României Mari, evenimentele de ”reînfrățire” ale ”vechilor frați” sunt din ce în ce mai multe, fiind îmbrăcate în haine de sărbatoare centenară.

Last modified: 06/04/2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *