Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Alegerea Chinei înseamnă a alege oportunități

22/01/2024

Produsul Intern Brut din China din anul 2023 a fost de 126.058 miliarde de yuani, în creștere de 5,2% față de 2022, creșterea fiind cu 2,2 procente mai mare decât cea din 2022, conform datelor preliminare ale instituțiilor de resort. Investițiile în active fixe au crescut cu trei procente, în timp ce mai mulți indici, precum cei din producția produselor industriale principale, investiții, importuri și exporturi au înregistrat creșteri considerabile față de anul 2019. Datele în creștere demonstrează tendința ascendentă a economiei chineze.

Fondul Monetar Internațional a prognozat că creștrea economică mondială în 2023 va fi de 3%, în timp ce Comisia Europeană a retrogradat creșterea din zona euro la 0,6% pentru anul care abia a trecut. Creșterea Chinei s-a situat printre primele locuri în principalele economii mondiale, cifra nefiind ușor de obținut dat fiind faptul că creșterea economiei chineze echivalează volumul total de pe întregul an al unei țări de dimensiuni medii.

Din punctul de vedere al consumului, piața locală este cea mai importantă resursă în contextul unei cereri neperformante la nivel internațional. Costurile de viață și de credit din multe țări au crescut din cauza inflațiilor și a efectului overflow al politicilor monetare din unele țări dezvoltate, consumul fiind de asemenea afectat. Datele emise de instituții britanice arată că de Crăciun, 46% din britanici au redus cheltuielile pentru alimente și cadouri. Dar volumul bunurilor de consum cu amănuntul din 2023 din China a atins apogeul istoric și a contribuit cu 4,5 procente creșterii economice, consumul fiind un pilon al economiei. În vacanța de Anul Nou, sporturile de iarnă și sectorul ospitalității au fost foarte prospere, iar rezervările turistice făcute pentru destinații străine pe unele platforme online au crescut de aproximativ patru ori. Fiind piața cu cel mai mare potențial, China prezintă vitalitate accelerată și oferă beneficii întregii lumi.

În privința importurilor și exporturilor, cererea mondială este redusă și protecționismul este tot mai mare în unele țări. Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare a anunțat că volumul comerțului cargo internațional din 2023 s-a micșorat cu 7,5%. Volumul comerțului exterior din China a fost însă stabil și este așteptat să rămână pe primul loc în lume pentru al saptelea an consecutiv.

China nu numai că este o fabrică mondială, ci și un hub cu cele mai multe inovații. De exemplu roboții. În Dubai sunt peste tot roboți care transportă pachete, majoritatea fiind Made in China. Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale a anunțat anul trecut că China a urcat pe locul 12 în topul indicelui de inovație și dispune de cele mai multe regiuni inovative S&T. China este și prima țară la numărul de patente care a depășit în 2023 pragul de patru milioane. Produsele „Designed in China”aduce un ritm accelerat dezvoltării tehnologiilor mondiale.

 Investitorii străini au ales China, precum producătorul de medicamente AstraZeneca, care a semnat cu câteva zile în urmă un contract de cooperare cu orașul Taizhou pentru a înființa o nouă linie de producție. Numărul companiilor cu capital străin înființate în primele 11 luni ale anului trecut a crescut cu 36,2 procente față de aceeași perioadă a anului precedent. Rata de profit a investițiilor externe directe în China a fost în ultimii cinci ani de 9%, un nivel destul de ridicat la nivel mondial. A alege China nu înseamnă niciun risc, ci mai degrabă multe oportunități. China se va confrunta în 2024 cu diverse dificultăți și provocări, dar tendința de creștere nu se schimbă, fapt demonstrat de prognozele mai pozitive făcute în ultima vreme de Fondul Monetar Internațional și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Sursa: Radio China International

Last modified: 22/01/2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *