Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Alexandra Voica, presedinta Asociatiei Chinaro, a oferit un interviu site-ului 24life.ro

04/03/2019

În România sunt stabiliți în jur de 10 mii de chinezi. Probabil i-ați văzut adesea și tot mai frecvent, ca patroni de afaceri diverse sau de restaurant, plimbându-și familia pe stradă sau chiar în blocul vostru, unde vă sunt vecini. Alexandra Voica, președinta Asociației Chinaro, ne spune de ce vin, ce le place aici și ce nu, ce aduc și ce iau, câte ceva despre perspectivele comerciale și culturale ale relației noastre cu China.

Alexandra Voica e din Pitești, dar lucrează în București, ca psihoterapeut. Pe lângă psihoterapie, se ocupă și de relația cu chinezii din România, printr-o asociație pe care a înființat-o acum 5 ani, Chinaro. Scopul acestei fundații, cum spune însăși președinta ei, este promovarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, „promovarea culturii, istoriei, tradițiilor, schimburilor sociale și integrarea socială bilaterală”. Am vrut să aflu cum i-a venit ideea împrietenirii cu chinezii stabiliți la noi, atât de diferiți cultural și lingvistic, ce îi atrage și ce fac în România, iar Alexandra povestește…

„Ideea înființării unei asociații de prietenie româno-chineze mi-a venit în urmă cu aproape cinci ani. La vremea respectivă eram deja vicepreședintele Clubului Ascultătorilor RCI (Radio China Internațional) în limba română din lume, aveam articole publicate de RCI și eram entuziasmată pentru că cel mai mare post de radio din lume, era interesat de ce aveam eu de spus. Așa că împreună cu doi prieteni (Monica Oproiu și Marius Lupu) am fondat asociația, avându-l pe Vicențiu Gheorghe (președintele Clubului Ascultătorilor RCI în limba română din lume) ca președinte onorific.

Asociația a fost fondată atât din pasiune față de China și din apreciere pentru tradiționala prietenie româno-chineză, cât și din pragmatism: China reprezintă o mare putere economică în lume, este o țară de la care putem învăța din numeroase domenii, precum inovație, dezvoltare, arhitectură, știința și tehnologie, șamd. Realizările obținute situează China la un loc de cinste în lume.

Am reușit să facem cunoscută limba si cultura chineză pentru aproape 1.500 de elevi prin organizarea de cursuri în Pitești, Mioveni și Câmpulung.

Promovăm cultura și societatea chineză în cadrul expozițiilor culturale și organizăm și mediem întâlniri bilaterale dintre administrația publică și delegații din China.

În România sunt stabiliți în jur de 10 000 de chinezi. Vin aici pentru comerț, afaceri, să deschidă restaurante cu specific chinezesc, să promoveze învățământul în limba chineză și ca turiști. Le place să viziteze în special București, Brașov și Constanța; le plac relieful, istoria și tradițiile românești (unele tradiții sunt foarte asemănătoare).

Vin în România în virtutea prieteniei tradiționale dintre cele două state și datorită ospitalității poporului român. Dacă ar fi să mă gândesc la ce nu le place aici, pot să menționez infrastructura slabă și birocrația din România, respectiv sistemul fiscal din afaceri.

Cele mai căutate lucruri aduse din China pe piața din România sunt ceaiurile, mirodeniile, haine și tehnologia inovativă din multe domenii.

Cele mai căutate produse românești la importul în China sunt vinurile românești, apa minerală, produsele tradiționale și hainele tradiționale românești.

China este cea mai frumoasă țară pe care am văzut-o vreodată!

Am fost în China într-o vizită oficială organizată de Institutul Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze și de Ambasada Republicii Chineze în România, am vizitat Beijing și Shanghai.

Sursa: 24life.ro

Last modified: 04/03/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *