Amnezia digitala si efectul Google au aparut ca o urmare fireasca a dezvoltarii tehnologiilor digitale si a utilizarii lor tot mai frecvente.
Majoritatea dintre noi suntem dependenti de ecrane. Viata se desfasoara mult in mediul online, munca se desfasoara tot din spatele ecranului, relatile sunt multe intretinute prin apeluri video, lumea e in permanenta conectata la social media.
Aflam totul mai rapid, dar si uitam foarte repede, deoarece nu mai facem efortul de a retine ceea ce am citit. Paradoxal, oamenii afla multe lucruri, insa de fapt invata si stiu cu adevarat foarte putine.
Amnezia digitala si efectul Google sunt doua fenomene asociate utilizarii internetului si tehnologiei digitale, cu impact asupra memoriei noastre.
Efectul Google se refera la tendinta de a nu retine sau de a uita o informatie, deoarece consideri ca acea informatie este disponibila oricand online.
Suntem atat de invatati sa nu mai tinem minte tot, sa notam in calendar programarile, in notite listele de cumparaturi, numele dr, etc. Jumatate dintre oameni nu mai tin minte numere de telefon. Ce se intampla atunci cand externalizam o parte din memoria noastra catre un dispozitiv extern? Ne permite acest lucru sa profitam din ce in ce mai mult de viata, pentru ca ne facem sa nu mai bazam la fel de mult pe creierul nostru? Suntem atat de dependenti de smartphone-uri incat acestea ne vor schimba modul de functionare a memoriei noastre?
Amnezia digitala se refera la fenomenul de uitare si de a nu retine informatii pe care ai incredere ca un dispozitiv digital “le va tine minte” in locul tau.
Odata ce nu va mai folositi memoria, aceasta se va inrautati, ceea ce ne face sa ne folosim si mai mult dispozitivele. O preocupare este faptul ca le folosim pentru orice.
Fie ca intri pe youtube pentru o reteta, faci cuparaturi online, gasim adrese, organizezi vacante, te joci, petreci timp cu prietenii sau lucrezi. Este foarte comod, insa comoditatea are un pret.
O alta dependenta ingrijoratoare este GPS-ul. Utilizarea indelungata a GPS-ului va reduce probabil densitatea materiei cenusii din hipocampus.
Aceste tipuri de comportamente spatiale (indicatii prescum: in 200 m faceti stanga) nu angajeaza foarte mult hipocampul, spre deosebire de acele strategii spatiale care necesita cunoasterea unei harti geografice, in care puteti localiza orice punct, venind din orice directie si care necesita calcule complexe din punct de vedere cognitiv.
Exista o varietate de simptome, cum ar fi riscul crescut de depresie, anxietate si alte psihopatologii, dar si dementa. Pe langa aceste efecte, se creste nivelul de stres si creste presiunea sociala.
In timp ce smartphone-urile pot deschide, noi perspective de cunoastere, ele ne pot, de asemenea, indeparta de momentul prezent, cum ar fi de experienta unei zile frumoase netraita cu adevarat deoarece suntem atenti la ce se intampla in social media, folosim whatsapp la masa sau in timpul unei conversatii.
Un alt simptom al amneziei digitale este ca informatia aflata de pe net e data repede uitarii. Atunci cand nu suntem prezenti si conectati la o experienta, avem mai putine sanse sa ne-o reamintim corect, iar mai putine experiente reamintite ar putea chiar sa ne limiteze capacitatea de a avea inovatie si deschidere la nou si ajungem sa ne deconectam de la conversatiile fata in fata, de la intercatiunea fizica si sa dam nastere chiar si anxietatii sociale.
Important e ca memoria sa fie exersata, deoarece e ca un muschi care, daca nu e folosit, se atrofiaza.
Last modified: 04/07/2022