Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Arta ceaiului perfect

23/10/2017

Va invit sa descoperiti tainele ceaiului chinezesc intr-un interviu acordat de catre Ionela Popa, blogger la Gardina cu ceai, CEO al Magazinului online Tashi, locul ceaiului care a nascut legende:

Asociatia CHINARO: Buna! Spune-ne cateva lucruri despre tine, te rog!

Ionela Popa: Buna. Sunt Ionela Popa si din anul 2012 mi-am transformat pasiunea pentru ceai intr-un stil de viata.

Asociatia CHINARO: De unde pasiunea pentru ceai? Cum te-ai indragostit de acesta si cum a devenit pasiunea ta?

Ionela Popa: A avut ca baza de pornire excesele, culmea culmilor de coca cola si cafea. Eram corporatista si fara doua cafele zilnic, plus o sticla de 2 litrii de coca colo nu supravietuiam, iar asta zilnic. Asa am simtit nevoia sa schimb si am schimbat. Am pornit cu google in ceai, evident. Spun evident ca pe atunci nu exista mai nimic despre adevaratul ceai in Romania. Dupa sapaturi adanci, la inceputul anului 2011 am descoperit blogul lui Cosmin. (Aici). Pe el il consider profesorul meu, si chiar daca a fost mai mult virtual, noi avem si o relatie reala din 2012. Atunci mi-a dat pur si simplu magazinul lui online (nu ne intalnisem niciodata in offline), astazi gama de pasionati din magazinul Tashi. Mai exact ceaiul pe care il iubesc din tot sufletul, ceaiul chinezesc de calitate exceptionala. Din acel moment ceaiul chinezesc a inceput sa imi clocoteasca in vene. Acela a fost momentul culminant as putea spune, care chiar m-a dus la un cu totul alt nivel in ceai.

Asociatia CHINARO: Ce poti sa le spui cititorilor nostri despre ceai?

Ionela Popa: Ohoho. Sunt foarte multe de spus despre ceai. Atat de multe incat va spun ca fac ceai bun din 2012, invat de atunci si tot incepatoare sunt. Ba mai mult, stiu ca o sa fac ceai pana mor, dar mai stiu ca nici atunci nu o sa stiu mare lucru. Cam atat de complex poate sa fie domeniul. Dar un start bun poate sa fie blogul meu, mai pentru avansati fiind al lui Cosmin. In rest, practica face diferenta, ca in orice.

Asociatia CHINARO: Stiu ca produsele tale pot sa fie gasite aici, ce altceva ne poti spune despre acestea?

Ionela Popa: Ceaiul gasit in magazinul Tashi este cu adevarat special, dar cu adevarat impresionant este numarul mare de specialitati adunate in acelasi loc. Chiar si in Asia este greu sa gasesti un numar asa de mare de specialitati de ceai exceptional intr-un singur loc.

Ce este un ceai exceptional? Este un ceai crescut de ferme mici, cules manual, prelucrat de maestrii priceputi. Se fabrica putin astfel de ceai, dar si mai putin paraseste China. Chiar si asa, pot sa fie diferente foarte mari intre acelasi sort de ceai in functie de multe criterii. Solul, clima, felul in care a fost crescut si cultivat, felul in care a fost ulterior prelucrat, pastrarea ulterioara, in fapt toate detaliile contribuie la caracterul unui ceai. Toate specialitatile de ceai au grade de calitate, iar magazinul Tashi se mandreste cu colectia de ceaiuri pentru pasionatii domeniului. Am adus cele mai bune grade de calitate care exista pe piata din Europa la fiecare specialitate din aceasta colectie.

Asociatia CHINARO: Daca as fi un novice in tainele ceaiului, ce consideri ca ar trebui sa aflu?

Ionela Popa: Cel mai mult imi doresc ca novicii sa afle ca ceaiul este denumirea unei plante. A unei singure plante. Ca acest cuvant provine din limba chineza si noi l-am importat si il folosim precum xerox pentru copiatoarele minolta. Ceai este denumirea plantei Camellia Sinensis cunoscuta la noi ca ceai verde si ceai negru, dar exista 6 categorii de ceai: cel alb, ceai verde, ceai galben, ceai oolong, ceai negru si ceai puerh.

Asociatia CHINARO: Inteleg. Iar cunoscatorii ce ar putea sa afle?

Ionela Popa: Cunoscatorii imi doresc sa stie ca ceaiul alb contine cea mai mare cantitate de teina. (4,8 %.) Aproape dublu fata de ceaiul verde sau cel negru. Este foarte raspandit mitul cum a ceaiul alb este “cel mai slab”, ceaiul verde “intermediar”, iar cel negru “cel mai tare”.

Ceaiul verde si cel negru contin aceeasi cantitate de teina (2,9%). As mai vrea sa explic ca acest mit provine din felul in care fiecare tip de ceai este procesat de catre corpul nostru. Ceaiul alb elimina teina in sange perioada foarte lunga de timp, deci il simtim bland insa multe ore. Ceaiul verde, desi contine aceeasi cantitate de teina ca cel negru, ofera energie perioada mai lunga de timp astfel ca il simtim mai bland ca pe acesta. Capata sens acum de ce ceaiul de la ora 5 este mereu negru?

Asociatia CHINARO: Acum ca vine sezonul rece, care sunt recomandarile tale?

Ionela Popa: O sa dau o singura recomandare valabila in ambele sezoane. Si anume: cititi instructiunile de preparare la fiecare ceai nou cumparat. Intre doua ceaiuri verzi pot sa fie diferente mari la metoda de preparare. Un ceai preparat gresit fie face gura punga si este amar, fie este un fel de apisoara. In rest, eu nu recomand niciodata ceai pentru efectele curative. Acestea vin la pachet cu placerea de a bea. Ceaiul, desi putina lume spune si asta, folosit in mod frecvent “dupa ureche”, adica fara placerea aceea care te face sa vrei real sa cunosti planta, poate face rau. Am scris pe blog si despre asta, cand nu se bea ceai.

Asociatia CHINARO: Stiu de asmenea ca ceaiul nu e singurul element necesar pentru a te putea bucura de fascinanta lume a ceaiului. Din perspectiva ta, care este reteta ideala pentru a bea un ceai ca in China?

Ionela Popa: Eu una as recomanda ca aceasta dorinta sa apara la ceva timp dupa ce ai inceput sa bei ceai. Un prim motiv este sa te asiguri ca o sa te si tina. Sa nu investesti in accesorii pe care dupa un an le uiti prin casa pe undeva, ba mai rau, te incurca. Apoi un al motiv este ca la inceput nu iti cunosti gusturile, si adaug ca pe parcurs constati ca ele se schimba.

La inceput mereu investesti in accesorii nepotrivite sau care curand or sa devina asa. Ceaiul conteaza la inceput, iar la acest capitol exista ceaiul Chinezesc si restul lumii (includ si Japonia aici, sa ma ierte pentru ca face ceai bun, dar specialitatile lor sunt variatiuni pe tema marina). Ceaiul chinezesc este foarte variat si cu cea mai lunga si buna traditie din lume.

Pe blog anunt si ce evenimente tin in Bucuresti. Este cel mai bun mod de a invata sau de a bea pur si simplu ceai ca in China. Din pacate, traditia gongfu cha, asa cum se numeste, este mai rara, iar ceaiul cu adevarat bun este mai greu de procurat si mai scump.

Asociatia CHINARO: Unde anume pot sa te gaseasca pasionatii de ceai in urmatoarea perioada? Ma gandesc ca sunt multi care doresc sa aiba parte de ceea ce reusesti sa le oferi prin Tashi: ceai de calitate, poveste si buna dispozitie!

Ionela Popa: Nici eu nu stiu sigur acum cand si unde am urmatorul eveniment. Cel mai bine este ca cei interesati sa imi urmareasca bloggul si pagina de facebook Tashi.

Asociatia CHINARO: Iti multumim pentru timpul acordat si ca ne-ai impartasit cateva dintre secretele pe care le stii despre tainele ceaului!

Ionela Popa: Eu va multumesc mult pentru atentie si ivitatie…si fie intr-un cea(s)i bun!

Fotografie realizata de Iuliana Cristina Popescu in cadrul evenimentului Yoga Meditation.

Last modified: 01/11/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *