Bine ai venit! | 欢迎访问网页

BRICS Plus – Un nou pas spre extinderea gobala

06/09/2017

Una dintre principalele decizii adoptate în cadrul celui de-al nouălea summit BRICS desfășurat în aceste zile în China, la Xiamen, vizează trecerea la formatul BRICS Plus, prin atragerea în organizaţie a cât mai multor ţări cu economii emergente, în curs de dezvoltare. Anul acesta, liderii din Egipt, Guineea, Mexic, Tadjikistan și Thailanda s-au alăturat țărilor BRICS. (Xinhua, Radio China Internaţional, China Daily

Alături de extinderea la BRICS Plus, o altă direcție de abordare vizează modul în care, în viitor, țările membre și partenere vor realiza investiții străine. Discuția are ca linie de start cele 197 miliarde USD investite de cele cinci țări membre, în 2016, din care numai 5,7% au fost înregistrate între membrele BRICS.

În această realitate statistică, China, prin vocea președintelui Xi Jinping, susține necesitatea ca țările BRICS să promoveze o cooperarea economică practică, pentru a “dezlănțui” potențialul în domeniul comercial, al investițiilor, serviciilor monetare și financiare, conectivității, dezvoltării durabile, inovării și cooperării industriale.

Mai mult, președintele Xi a cerut liderilor BRICS să realizeze o conectare a strategiilor naționale de dezvoltare, pentru a stimula potențialul de creștere al fiecărui membru. Cele cinci țări ar trebui să identifice domeniile de convergenţă politica și prioritățile lor de dezvoltare, pentru construirea unei piețe comerciale și de investiții. Pentru aceasta, China va aloca 500 de milioane yuani (aproximativ 76 milioane USD) pentru cooperarea economică, tehnologică și pentru schimburile dintre țările BRICS.

Apoi, BRICS Plus trebuie promovat pentru a construi o rețea deschisă și diversificată de parteneri de dezvoltare pentru membrii organizaţiei, cât timp China a făcut „alegerea corectă” în ceea ce privește aprofundarea reformei, și va continua pe această direcţie.

Propunerea BRICS Plus a fost prefațată de președintele Xi Jinping cu un proverb chinez care spune că „este ușor să rupi o săgeată, dar este greu să rupi zece săgeți legate împreună„. Sensul dat de liderul de la Beijing urmărește construirea unei rețele deschise și diversificate de parteneri de dezvoltare. Mai mult, modelul BRICS Plus poate transforma mecanismul BRICS într-o platformă mai largă și mai cuprinzătoare, prin intermediul căreia mai multe economii emergente să participe la dialog și cooperare.

Sursa: Radio China International

Last modified: 06/09/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *