Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Fără categorie

Cele cinci dinastii infloritoare

24/09/2013

Pe parcursul lungii istorii feudale a Chinei, sunt câteva perioade considerate  mai înfloritoare precum cele ale împăraţilor Wen şi Jing din dinastia Han, domnia lui Zhenguan din Tang, cea a lui Yongxuan din Ming, ale lui Kangxi, Yongzheng, et Qianlong din Qing, şi cea a Statelor Combatante.
Cele cinci dinastii ,,înfloritoare’’ au la bază ideea că dinastiile precedente au sfârşit în haos şi noua domnie este în plină ascensiune. Punctul lor comun: unificarea statului, stabilitatea mediului politic, puterea ţării, prosperitatea economică şi culturală. Să cităm câteva dintre cele mai reprezentative.
Lieou Pang, una dintre căpeteniile ţăranilor răsculaţi a fondat dinastia Han pe care analele o denumesc Han de Vest şi a fixat capitala la Tchang-an.
În vremea acestei dinastii, ţara a fost una dintre cele mai puternice din lume. Ea avea o populaţie,oficial numărată, de 60 de milioane şi un teritoriu care măsura 4500 km.llăţime şi 5500 km lungime. În urma dezvoltării agriculturii, a meşteşugurilor,mai ales bazate pe prelucrarea fierului, ţara a cunoscut un deosebit avânt. Mătasea şi satinul au ajuns până în Persia, India şi Imperiul Roman. De aici i s-a atribuit Chinei frumosul nume de ,,Ţara Mătăsii’’.

După prăbuşirea Imperiului Han, Chinja s-a divizat într-un mare număr de stătuleţe. În 581, generalul Yang Jian (541-604), a întemeiat dinastia Sui (581-617) şi a unificat China. În 618, un alt general, Li Yuan (566-635) s-a alăturat unei răscoale populare, răsturnat puterea existentă şi a înfiinţat dinastiaTang care va dăinui până în 907.

Această perioadă corespunde cu epoca de aur a Chinei care a cunoscut atunci stabilitatea: agricultura şi meşteşugurile s-au dezvoltat rapid şi populaţia a sporit considerabil. A fost perioada de aur şi pentru poezie. Pe vremea aceea, orice persoană instruită putea scrie poezie sau proză. Cei mai faimoşi poeţi au fost atunci Li Bai şi Du Fu ,ale căror poeme sunt populare şi astăzi. În acea epocă oraşele se extind cu plăcute cartiere de locuinţe. În veacul al VII-lea, Chang’an,  capitala, este unul dintre cele mai mari şi mai cosmopolite oraşe din lume.  Negustorii venea aici de pretuztindeni A fost pus la punct un sistem bancar care permitea comercianţilor să-şi depună banii sau să se împrumute. Anumite obiceiuri străine au ajuns la modă. .
Odată cu venirea la putere a dinastiei Ming (,,strălucit’’în limba chineză), ţara a cunoscut de asemenea o perioadă de stabilitate. În această epocă China s-a închis în ea însăşi ,trîind din tradiţiile sale medicale, militare, culturale şi artistice.

În 1421, împăratul Yongle a mutat capitala spre nord la Beijing care, de atunci a fost reşedinţa celor mai multe domnii.
S-a construit un imens Palat Imperial în secolul al XV-lea, care a fost numit ,,Cetatea Interzisă’’,deoarece accesul populaţiei aici era oprit.
În zorii veacului al XVII-lea la putere au ajuns  împăraţii manciurieni care, după ce au răsturnat dinastia Ming au adoptat tradiţiile chinezeşti şi au fondat dinastia Qing. La fel de buni soldaţi ca şi mongolii, manciurienii au extins dominaţia imperiului Qing.

Timp de mai bine de 200 de ani dinastia Qing a condus liber dar apoi, în secolul al XIX-lea a trebuit să accepte expansiunea comercială a puterilor occidentale. Relaţiile cu Europa nu s-au desfăşurat fără convulsii. Negustorii choinezi schimbau mătăsurile, ceramica şi ceaiul contra opiumului venit din vest. Revoltat la vederea degradării populaţiei de pe urma acestui drog, Lin Zexu, un conducător politic, a procedat la arderea unui transport întreg de opiu. Puterile europene au ripostat trimiţând vase de luptă şi declanşând,,Războiul opiumului’’.

Sfârşitul epocii Qing a fost marcat de revolte populare atât de mari încât guvernul nu mai putea controla det o mică parte a ţării. În 1900, ,,Boxerii’’,soldaţi chinezi patrioţi, au înfruntat armatele europene dar, din pricina lipsei de armament moderm, revolta lor a eşuat. La puţină vreme după înfrângerea ,,Boxerilor’’dinastia Qing s-a prăbuşit, punând capăt unei epoci imperiale ce a durat 2000 de ani
Sursă: Radio China Internaţional

Last modified: 24/09/2013

Comments are closed.