Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Cercetători chinezi la Măgurele (I)

30/08/2019

Măgurele este un orășel mic din România situat la 5 km de București, în județul Ilfov, cu doar 10 000 de locuitori, care are însă un destin aparte. Azi, este locul unde se construiește cea mai mare infrastructură de cercetare științifică internațională și în care a fost creat cel mai mare laser din lume, considerat echipamentul major sau nava amiral a noului centru. Cercetările preconizate să se facă acolo sunt atât cercetări de fizică fundamentală, cât şi cercetări aplicative, ale căror rezultate vor fi transferate societăţii într-un termen de câţiva ani. Măgurele este un simbol al cercetării științifice din România, iar prin aplicarea acestui proiect va fi un punct de referință pentru lumea științifică în domeniul cercetării mondiale. La realizarea acestuia contribuie acum peste 200 de oameni de știință români și străini, selectați în cadrul unei competiții internaționale din peste 1 000 de aplicații, iar procesul continuă. Doi dintre aceștia sunt Guangling Chen și Yi Xu, soț și soție, veniți la Măgurele tocmai din China și care au adus pe lume, anul trecut, o minune de fetiță în România. În contextul în care anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și România, i-am provocat la un dialog în care să ne spună cum au ajuns la Măgurele, cum este munca lor acolo, cum este viața lor în România și cum construiesc cercetătorii chinezi alături de cei români punți științifice între cele două țări și popoare. Iată ce ne-a spus Guangling Chen, cercetătoare şi fizician.

Cum aţi ajuns să lucraţi în România la Laserul de la Măgurele?

Înainte de a veni în România, eu am lucrat într-un centru de cercetare din Cehia. În iulie 2015, am venit în România împreună cu soțul meu. Atunci, proiectul Extreme-Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), un proiect european, era doar la început. Acum, sistemul laser depăşeşte cu mult cele mai performante astfel de echipamente existente în momentul de faţă. Mi-am luat doctoratul în anul 2009 la Institutul de Aplicații Fizice din Shanghai ce aparţine Academiei de Științe din China. În perioada doctoratului, am avut şansa să particip la construcţia echipamentelor științifice de la Shanghai Synchrotron Radiation Facility (SSRF). De aceea, îmi doresc să pun în aplicare experiențele mele în cercetare și muncă în proiectul ELI-NP. În același timp, cred că munca mea în România va fi o mare provocare și o șansă extraordinară de promovare în cariera mea profesională. Cât timp vom rămâne în România, acest lucru depinde de durata proiectului ELI-NP. Cel puțin în momentul de față, cred că vom rămâne aici pentru o perioadă relativ lungă.

Cum este munca dvs. acolo, în ce cercetări sunteţi implicată?

Am acumulat multe experiențe în România. În primul rând, echipamentele de la ELI-NP Măgurele sunt puternice și foarte importante. Eu, ca şi om de știință, am avut mare noroc să particip la construcţia acestora chiar de la începutul proiectului. În ELI-NP, mă ocup de sistemul de control al sursei de lumină Gamma. Lucrez acolo, confruntându-mă atât cu oportunităţi cât și cu provocări. Când eram la Shanghai, am lucrat în principal la dezvoltarea software-ului pentru aplicații fizice superioare. După ce am ajuns la ELI-NP, pe lângă dezvoltarea software-ului pentru aplicații fizice superioare, lucrez și la proiectarea și întreținerea sistemului de control subiacent. De aceea, este și o mare provocare, pentru că trebuie să învăț permanent noi cunoștințe. Din fericire, ELI-NP acordă o mare atenție schimburilor academice și instruirii angajaților. De asemenea, încurajează și susține cooperarea și schimburile noastre cu instituții din China. Cu sprijinul directorilor de aici, în anul 2016, Institutul de Aplicații Fizice din Shanghai, unde mi-am făcut doctoratul, a stabilit relații de cooperare cu ELI-NP. La sfârșitul anului 2017, o delegație de la Măgurele a ajuns la Shanghai. Din punctul meu de vedere, în timp ce lucrez în România, pot menține schimburi și relaţii de cooperare cu instituții și specialiști chinezi, care m-au încurajat foarte mult să-mi dezvolt specializarea. De aceea, lucrez cu mult entuziasm în muncă și mă bucur de ceea ce fac, iar aceste lucruri sunt foarte importante pentru mine.

Cum este colaborarea cu specialiştii români şi cu cei străini?

Este multă armonie la ELI-NP. Aici lucrează mulți specialiști din diferite țări. Ne respectăm reciproc obiceiurile și tradițiile. De aceea, este în general o atmosferă relaxată pentru studiu și cercetări. În munca mea, colaborez relativ strâns cu colegii români. Ne respectăm reciproc, iar dacă avem opinii diferite, putem să le emitem fără nicio rezervă. Când am nevoie de ceva în viața personală, colegii români mă ajută cu tot sufletul. De aceea, mă bucur foarte mult să fiu alături de ei.

Cum vedeţi această experienţă la Laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume, în cariera dvs.?

Avem o viață frumoasă la Măgurele. Am venit în România să muncim, iar înainte nu prea ştiam multe lucruri despre această țară. La început, ne-a fost cam greu. Mă refer în principal la limbă. A trebuit să mergem la autoritățile locale pentru formalități, dar angajații de acolo nu prea vorbeau limba engleză, aşa că am avut nevoie de traducător. Dar de fiecare dată, locuitorii oraşului ne-au dat o mână de ajutor. Românii sunt foarte prietenoși. În timpul sarcinii şi imediat după ce s-a născut fiica mea, ei mi-au arătat amabilitatea și prietenia lor şi am fost foarte impresionată. Am observat că românii sunt gentelmeni, le respectă foarte mult pe femei şi toată societatea are o grijă deosebită față de copii. Să vă dau un exemplu. Atunci când mergem împreună cu bebelușul la supermarket, oamenii ne lasă să plătim peste rând, ca să nu așteptăm prea mult. Chiar dacă ajungem la casă numai cu un minut sau două mai repede, amabilitatea și prietenia românilor îmi încălzeşte inima, mai ales că suntem plecaţi atât de departe de acasă. Desigur, noi am încercat cu toate eforturile să ne integrăm vieţii din România. Chiar am obținut permisul de conducere și ne-am cumpărat o maşină. Am început să învăț limba română. Când ne plimbăm cu bebelușul în parc, încerc să stau de vorbă cu oamenii în limba română. Ne-am împrietenit cu mulți români. România are o climă bună și un mediu înconjurător frumos. Românii sunt prietenoși. Ne place viața în România.

Puteți să ne spuneți câteva cuvinte în limba română?

Bună dimineața! 早上好!Mă numesc Guangling Chen. Românii sunt prietenii mei.

Yi Xu, soţul lui Guangling Chen, cercetător și el la Măgurele, spune că s-a integrat foarte bine acolo și că România este o țară ideală pentru a trăi.

Cum aţi ajuns să lucraţi în România la Laserul de la Măgurele?

Proiectul de la Măgurele, adică ELI-NP, este unul foarte important finanţat de Uniunea Europeană și România. Aici sunt echipamentele cele mai puternice pentru cercetare din România. Aici se va construi cel mai puternic laser din lume. Construcţia acestuia va oferi, din punctul meu de vedere, oportunităţi foarte mari pentru cercetarea științifică. Eu, personal, am niște teorii şi idei științifice, pe care le pot experimenta cu ajutorul Laserului de la Măgurele, ca să le dovedesc. Acesta este primul motiv pentru care am venit în România. Mi-am luat doctoratul în anul 2009 la Institutul de Aplicații Fizice din Shanghai care aparţine Academiei de Științe din China. După aceea, am lucrat în instituții de cercetare şi în universități din Europa şi Statele Unite ale Americii. Am ajuns în România în luna iulie 2015 şi iată că au trecut de atunci mai bine de patru ani.

Cum este munca dvs. acolo, în ce cercetări sunteţi implicat?

Lucrez și studiez în principal în domeniul fizicii nucleare și astrofizicii nucleare. Să vă explic ca să fie mai ușor de înțeles. Știți că soarele strălucește și generează căldură datorită reacției nucleare din interior. Eu studiez, în principal, reacția nucleară dintr-o stea fixă, cum este cea din soare şi, pe baza caracterului, vitezei sau probabilității reacției nucleare deducem evoluția stelelor. Este un studiu teoretic.

Cum este colaborarea cu specialiştii români şi cu cei străini?

Avem o atmosferă foarte plăcută la muncă. Directorii instituției sprijină foarte mult cercetătorii şi nu există obstacole în schimburile mele cu colegii. Indiferent dacă e vorba de specialiști români sau din alte țări, noi lucrăm și colaborăm armonios.

Cum vedeţi această experienţă la Laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume, în cariera dvs.?

Foarte mulți specialiști români au experiențe bogate în cercetările internaționale. Experiența în România este foarte importantă pentru mine. Să știți că Laserul de la Măgurele este acum cel mai puternic din lume. De aceea, este o mare onoare să fiu unul dintre membrii ELI-NP, chiar unul dintre martorii acestui mare eveniment. Din punctul de vedere al studiilor, dacă dorim să examinăm teorii sau idei legate de reacția nucleară din stele, putem face experimente sau măsurători, cel puţin până acum, numai aici la Măgurele. În acești patru ani, am adunat diverse experiențe și m-am dezvoltat repede profesional datorită acestora.

Cum vă simţiţi în România, aţi devenit tătic chiar în Măgurele, cum este viaţa dvs. acolo?

România este o țară ideală pentru a trăi. Mediul natural este foarte bun, oamenii sunt plăcuţi. Există o singură problemă pentru noi străinii aici, limba, adică obstacolele legate de limbă. Desigur, încercăm încetul cu încetul să ne integrăm în viața socială. Eu și soția mea am reușit să obținem permisul de conducere. Soția mea încearcă acum să învețe limba română. Datorită vieții liniștite și confortabile, am decis să aducem pe lume un copil. Bebelușul s-a născut anul trecut și are acum 9 luni. Românii sunt prietenoși, politicoși și respectă ordinea socială. Ei sunt amabili și doresc să-i ajute pe ceilalţi. De exemplu, după ce s-a născut copilul, am avut nevoie să facem câteva formalități la instituțiile administrative. Mulți oameni ne-au ajutat să completăm formularele, să ne informăm cum să facem aceste formalități, în plus, ne-au ajutat şi la traducere. De aceea, aș vrea să spun că trăiesc foarte bine aici. Am fost la Constanța, vara, la mare. Peisajele de la munte sunt deosebite. Am fost la Brașov. În Munții Carpați de pe teritoriul României am fost de două sau trei ori. Peisajele sunt foarte frumoase. Unele orășele sunt deosebite, în stil tradițional și european, fiind destinații turistice foarte bune.

Despre domeniile în care ar putea avea un impact major cercetarea desfăşurată la Măgurele și ce se cercetează, în acest moment, acolo, am discutat cu directorul general al proiectului Extreme-Light Infrastructure-Nuclear Physics, domnul Nicolae Zamfir.

Bună ziua domnule director general, Nicolae Zamfir. Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a accepta acest dialog. Conduceți cel mai puternic laser din lume și încep prin a vă întreba care sunt domeniile în care ar putea avea un impact major cercetarea desfăşurată la Măgurele prin acest proiect și ce se cercetează, în acest moment, acolo?

Înainte să vă răspund la întrebare aş face o precizare. Laserul este unul dintre echipamentele viitorului centru care se construieşte în România, un centru internaţional de cercetare ştiinţifică Extreme-Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), iar laserul este echipamentul major, sau aş spune nava amiral a noului centru şi cercetările care le preconizăm să se facă în noul centru sunt atât cercetări de fizică fundamentală, cât şi cercetări aplicative ale căror rezultate sperăm să fie transferate societăţii într-un termen să zicem scurt, de câţiva ani. E mai greu de prevăzut care vor fi rezultatele transferate societăţii în viitorul mediu sau lung de 50 de ani. Şi aşa că o să spun despre ce experimente se preconizează cu obiectiv clar în viitorii câţiva ani. În primul rând că fizica legată de folosirea Laserului de mare putere este un domeniu complet nou în lume. A explodat în ultimii 10 ani şi interesul este legat, în afară de a desluşi interacţia acestei raze puternice de lumină cu materia care să ducă la desluşirea unor taine ale universului, cercetările aplicative sunt legate de faptul că se pot accelera particule cu laser, o nouă idee, se schimbă paradigma în cercetarea ştiinţifică din ultimii 70-80 de ani de când s-au introdus acceleratoare de particule în cercetarea de fizică şi în cercetarea mondială. Deci, majoritatea aplicaţiilor sunt legate de a folosi particulele accelerate de lumină în aplicaţii practice, aplicaţiile merg de la studiul materialelor din testarea diverselor materiale, de exemplu pentru industria aerospaţială până la aplicaţii biomedicale.

De ce este important acest proiect?

Are mai multe aspecte sau impactul aşteptat al acestui nou centru este pe mai multe planuri. În primul rând, cercetarea ştiinţifică. Va fi primul centru internaţional deschis tuturor cercetătorilor din lume, accesul se va face pe baza meritelor ştiinţifice. E un subiect relativ nou în cercetarea ştiinţifică, aşa cum spuneam în ultimii 10-15 ani a apărut, e o direcţie, un domeniu care nu a fost explorat încă. Apoi, va avea un impact socio-economic dacă aceste cercetări aplicative vor da rezultate sau cele care vor da rezultate vor fi transferate societăţii. Societatea modernă este ahtiată după schimbări tehnologice, ştim cu toţii. Ne aşteptăm ca în fiecare dimineaţă să apară ceva nou să ne îmbunătăţească viaţa. O direcţie foarte importantă şi cei din societatea modernă aşteaptă sunt beneficiile aduse părţii biomedicale. Deci cum ne ajută noile descoperiri la sănătate, îmbunătăţirea vieţii din acest punct de vedere, deci impactul socio-economic este a doua direcţie în care noul centru va avea un impact. Şi legat de această direcţie de impact socio-economic, sigur, se ştie că în dezvoltarea tehnologiilor moderne în lume, un rol mare l-au avut centrele de dezvoltare care au strâns în jurul lor, au atras ca un magnet industria de înaltă tehnologie. Este exemplul cel mai pregnant, ştim cu toţii, Silicon Valley, care s-a dezvoltat în jurul marilor centre şi marilor universităţi din California, şi rezultatele cercetărilor lor au atras industrie de înaltă tehnologie. Dar sunt exemple foarte multe în lume. Industria de înaltă tehnologie se plastelizează, se strânge în jurul centrelor de cercetare și, sigur, speranța este ca centrul ELI-NP să nu fie o excepție, iar aici la Măgurele, lângă București, să se strângă industrie de înaltă tehnologie. Și ca să revin acum la al treilea impact, este impactul în educație. Având un centru, având industrie de înaltă tehnologie care oferă locuri de muncă pentru tineri, pe de-o parte, universitățile sunt forțate să-și adapteze programele de învățământ la aceste noi tehnologii, deci trebuie să facă educație studenților în aceste noi direcții și o altă consecință este faptul că vor fi atrași tineri în domeniul științei. Deci să fie atrași de pe băncile școlilor, apoi la universitate, în domeniul acesta cu mare impact în societate. Vorbim de inginerie, de cercetarea științifică, sunt domenii care poate nu sunt atât de bănoase în viitoarele profesii, însă sunt atractive din punct de vedere al interesului tinerilor pentru astfel de activități. Cercetarea științifică este pasionantă.

Continuarea interviului cu directorul general al proiectului Extreme-Light Infrastructure-Nuclear Physics, domnul Nicolae Zamfir, în ediția următoare a emisiunii Cultura Chinei într-o ceașcă, dar și alte detalii despre acest proiect uriaș pentru România în domeniul fizicii nucleare.

Articol scris de: Nina F. Gherman

Sursa: Radio China International

Last modified: 30/08/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *