Ceaiul a fost si ramane o piesa centrala in culturile asiatice, in special in China, locul de unde a provenit mai intai. Daca aveti ocazia de a descoperi atmosfera minunata a unei ceremonii traditionale de ceai chinezesc veti afla ca a bea ceai in China este o adevarata arta.
Ceremonia ceaiului a evoluat in societatea chineza pentru a reflecta importanta acestei bauturi minunate, care a fost descoperita pentru prima data in China. Ceaiul a fost cultivat la inceput in scopuri medicinale si de cele mai multe ori se prepara in cadrul templelor. Calugarii budisti au inceput sa consume ceai datorita efectelor sale calmante si ca un semn de respect fata de natura.
Ceremonia ceaiului s-a nascut ca urmare al respectului pentru natura si nevoia de pace sufleteasca, lucruri indispensabile in ceremoniile religioasele . Filozofiile confucianiste, taoiste si budiste s-au amestecat dand impreuna nastere unei ceremonii magice chinezesti. Traditionalele ceremonii de ceai au fost descrise ca fiind „和”(he), care se traduce „pace”, „静”(jing), care se traduce “, linistit”,”怡”(yi), care inseamna” bucurie ” si”真”(zhen) care inseamna ” adevar “.
Pe masura ce timpul a trecut, ceremonia ceaiului nu s-a mai patracticat doar la ceremoniile religioase ci si la anumite evenimente sociale, culturale si traditionale, pentru a onora familia regala sau pentru a marca diferite evenimente importante din viata oamenilor.
Una dintre celebrele ceremonii chinezesti de ceai este cea numita ceremonia ceaiului Gongfu. Aceasta mai este cunoscutan si sub numele de ceremonia ceaiului Kungfu. Este considerata ceremonia traditionala a ceaiului chinezesc . Aceasta nu se stie exact unde s-a practicat pentru prima data. Unii instorici sustin ca in regiunea Fujiang in timp ce altii vorbesc de regiunea Guangdong. In timpul acestei ceremonii se servea o varietate de ceaiuri traditionale chinezesti.
„Gongfu cha” reprezinta ceremonialul de preparare si servire al ceaiului ca un semn de respect pentru oaspeti. In zilele noastre in magazinele de ceai din China si Taiwan( aici ceremonia ceaiului este foarte asemanatoare cu cea din China), aceste ceremonii traditionale reprezinta modalitati de a capta atentia turistilor, si de a raspandi traditia ceaiului chinezesc.
Culturile asiatice sunt perfectioniste prin definitie, astfel incat atunci cand se efectueaza o ceremonie a ceaiului totul trebuie sa fie perfect. Fiecare ceremonie implica o pregatire in prealabil a unei atmosfere potrivite, instrumente speciale si mai ales mult timp pentru a pregati sufleteste intregul ritual.
Exista cateva aspecte importante care trebuie luate in considerare atunci cand se prepara ceaiul:
1. Atitudinea inseamna totul. Poporul chinez crede ca starea de spirit a unei persoane poate fi transmisa cu usurinta celorlalti. Acesta este motivul pentru care inainte de a efectua ceremonia ceaiului, persoana care va prepara ceaiul trebuie in primul rand sa se relaxeze, sa se gandeasca la aspectele pozitive ale vietii si sa fie impacat cu sine insusi si cu intregul Univers. Intregul ceremonial al ceaiului trebuie sa fie facut intr-o maniera calma si relaxanta pentru a crea cu adevarat o ceremonie linistita si unica a ceaiului.
2.Selectarea ceaiului este extrem de importanta. De obicei se ultilizeaza o varietate de ceaiuri chinezesti pentru traditionala ceremonie. Soiul de ceai trebuie sa fie atent selectat in prealabil, luandu-se in considerare atat caracteristicile fizice cat si cele spirituale. Caracteristicile fizice se refera la parfum, gust si forma, in timp ce cele spirituale se refera la istoricul ceaiului, numele si originea sa.
3. Selectia apei necesita o atentie deosebita. Un ceai perfect trebuie sa fie pregatita cu apa perfecta. Cele mai bune frunze de ceai preparate cu apa necorespunzatoare dau un gust neplacut ceaiului. Pentru traditionala ceremonie doar cea mai pura si mai curata apa trebuie sa fie folosita pentru a asigura nu numai o bautura perfecta ci si respectul si admiratia fata de mama natura.
4. Instrumentele necesare. Nu se poate pregati ceaiul perfect fara uneltele potrivite. Instrumentele trebuie sa fie atat practice cat si estetice. Obligatorii sunt un ceainic de portelan, un ulcior de ceai , o tava de infuzie, o lingurita, de obicei trei cesti mici si un filtru de ceai.
5.O ceremonie linistita si calma are nevoie de o camera confortabila, linistita si curata. Chinezii folosesc de obicei opere de arta si obiecte frumoase in decorarea camerei pentru a crea un mediu placut si pentru a face oaspetii sa se simta relaxati, sa se bucure pe deplin de intregul ritual.
6. De asemenea, tehnica trebuie sa fie perfecta pentru a crea o bautura extraordinara. Modalitatea de servire trebuie sa fie relaxata si gratioasa realizata mai ales prin miscari fine ale mainilor, expresii faciale si imbracaminte traditionala.
Articol scris de: Madalina Gheorghita
Last modified: 11/09/2016
[…] https://chinaro.ro/ceremonia-ceaiului-o-adevarata-arta/ […]