Bine ai venit! | 欢迎访问网页

China – Creaţia tehnico-ştiinţifică aduce beneficii globale

05/10/2020

“Suntem primii din lume care au prezentat rezultatele testelor clinice ale vaccinului împotriva COVID-19, cu mai mult de cinci ore mai repede decât SUA”, a declarat Chen Wei, cercetător ştiinţific din China.

În ultimii cinci ani, China a înregistrat multe noi rezultate în domeniul creaţiei tehnico-ştiinţifice, între care lansarea satelitului cuantic de comunicaţii, prima aterizare pe partea nevăzută a Lunii, efectuată de sonda Chang’e 4, prima cale ferată inteligentă din lume, cel mai mare radiotelescop cu o singură oglindă din lume “China Sky Eye”, primul portavion fabricat de China şi finalizarea sistemului de navigaţie prin sateliţii Beidou.

Guvernul chinez acordă o mare atenţie creaţiei tehnico-ştiinţifice, subliniind accelerarea procesului de construcţia unei ţări de tip creator. Potrivit profesorului din cadrul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, Jonathan Liebenau, o serie de politici elaborate la nivel naţional şi local au stimulat considerabil dezvoltarea sectorului HI-TECH din China.

Rezultatele remarcabile tehnico-ştiinţifice nu s-au putut realiza fără eforturile depuse de oamenii de ştiinţă din China. În ultimele zile, politicienii americani au intensificat atacurile împotriva companiilor chineze din domeniul tehnico-ştiinţific. Oamenii de ştiinţă chinezi au arătat că vor depune mai multe eforturi, pentru depăşirea barierelor tehnice impuse de partea americană.

În calitate de mare putere responsabilă, China acţionează pozitiv în reţeaua globală de creaţie tehnico-ştiinţifică, promovând schimburile şi cooperările internaţionale, dar şi pentru ca mai multe ţări să poată beneficia de cele mai noi rezultate în domeniul tehnico-ştiinţific. China a împărtăşit cu ţările ASEAN, cu Pakistanul şi cu alte ţări din cadrul iniţiativei “O centură, un drum”, tehnologiile şi produsele sistemului de navigaţie prin satelit Beidou, declarând în repetate rânduri că vaccinurile chineze împotriva COVID-19 vor fi utilizate în calitate de “bun public global”, după finalizarea cercetărilor şi darea în folosinţă.

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, unilateralismul şi protecţionismul au înregistrat o tendinţă de ascensiune pe plan global. Unii policieni americani au adoptat diverse măsuri pentru a ataca diverse companii chineze din domeniul tehnico-ştiinţific, urmărind doar interesele politice proprii, promovând hegemonismul tehnologic şi subminând dezvoltarea Chinei.

Pe de altă parte, China se află într-o perioadă de schimbare a modului de creştere economică şi de perfecţionare a structurii economice, fiind confruntată presiunea tot mai mare a depresiunii economice. De aceea, dezvoltarea socio-economică şi îmbunătăţirea vieţii poporului chinez necesită intensificarea activităţilor de creaţie tehnico-ştiinţifică. Oamenii de ştiinţă chinezi vor depune tot mai multe eforturi, pentru obţinerea celor mai avansate rezultate ştiinţifice, pentru intensificarea schimburilor internaţionale ştiinţifice şi pentru aducerea de cât mai multe beneficii întregii omeniri.

Sursa: Radio China International

Last modified: 05/10/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *