Bine ai venit! | 欢迎访问网页

China isi pregateste propriul rover pentru lansarea spre Luna

31/10/2013

La 10 ani dupa primul sau zbor in spatiu cu echipaj uman, China se pregateste de lansarea in luna decembrie a unei complexe misiuni robotizate la suprafata Lunii, conform SPACE.com.
In urma cu 10 ani (la 15 octombrie), China a devenit cea de-a treia natiune a lumii – dupa URSS/Rusia si SUA – care a lansat in mod independent un astronaut pe orbita circumterestra. In prezent, specialistii chinezi pregatesc misiunea spre Luna a sofisticatului robot Chang’e 3, care va fi lansat in luna decembrie.

Chang’e 3 face parte din cea de-a doua etapa a programului chinez de explorare selenara, program ce implica plasarea de sonde pe orbita dar si la sol, urmate de o misiune de adunare de mostre de pe Luna si aducerea lor pe Pamant.

Acest program de explorare a Lunii poate deschide calea spre o prima aselenizare cu echipaj uman la orizontul anilor 2025 – 2030.

Chang’e 3 continua programul de explorare deschis de misiunile orbitale Chang’e 1 şi Chang’e 2, care au adunat imagini ale suprafetei selenare, dar si alte date stiintifice, dupa lansarile din 2007 si respectiv 2010.

In prezent roverul selenar Chang’e 3, denumit dupa zeita chineza a Lunii, se afla la Xichang, in provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), in timp ce racheta portanta Long March trece prin ultimele teste inainte de lansare.

Zhao Xiaojin, directorul Departamentului Aerospatial din cadrul China Aerospace Science and Technology Corporation, a precizat ca odata ce Chang’e 3 ajunge pe orbita selenara va fi aleasa şi cea mai potrivita zona pentru asolizare.

Roverul are capacitatea de a distinge obstacolele de la suprafata Lunii, si poate alege drumul cel mai bun cu ajutorul sistemelor proprii de navigare. Misiunea roverului la suprafata Lunii va dura 3 luni, perioada in care va inregistra diferentele de temperatura dintre noapte şi zi. Chang’e 3 este echipat si cu un telescop pentru a observa stelele si galaxiile de pe Luna, dar si cu o camera cu ultraviolete cu care va supraveghea Pamantul.

lansare

 

Sursa: www.agerpres.ro

Last modified: 02/09/2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *