Bine ai venit! | 欢迎访问网页

China sec. XXI – fascinatie, traditie si modernism

06/11/2019

China este un loc minunat unde cultura, traditiile si istoria sunt conectate cu progresul si dezvoltarea spectaculoasa. Daca vei calatorii in China acum vei fi fascinat iar daca te vei intoarce anul viitor in locurile unde nu era nimic vei fi uimit pentru ca vei gasi cladiri noi, drumuri si o multime de oameni care lucreaza pentru a construi ceva.

China si-a castigat pozitia de lider regional si mondial prin munca poporului chinez. Un popor harnic care a inteles ca pentru a ridica tara la un nivel de dezvoltare superior trebuie un efort comun al intregii societati.

In luna septembrie am avut privilegiul de a participa la Seminarul Central and Eastern European Civil Service Public Administration Seminar organizat la Beijing, Ningbo si Shanghai de catre China National Academy of Governance unde participanti din 12 tari au asistat la prelegeri de exceptie din partea lectorilor Academiei. Au fost abordate domenii diverse de la economie si dezvoltare durabila pana la politici administrative si strategii de eradicare a saraciei la nivel global sau tehnologie si inovatie. Calitatea prelegerilor de nivel academic a fost apreciata de catre toti participantii la acest seminar. In paralel organizatorii, Academia Chineza pentru Guvernare, ne-a oferit posibilitatea sa vizitam, sa interactionam practic si sa intelegem modelul chinez, unic in lume, ce a facilitat acest ritm de dezvoltare accelerata in ultimii ani.

Ocazie cu care, in aceste 3 saptamani, am fost uimit sa descopar o noua fata a Chinei. Cea a implicarii active in imbunatatirea nivelului de trai in zone defavorizate ale lumii si de protejare a mediului intr-o lume in care exista atata poluare. In acest domeniu mai ales, China a facut progrese uimitoare: in Beijing spre exemplu au fost inchise toate fabricile poluante si au fost retehnologizate si mutate in afara orasului iar pentru a da o noua fata orasului vechile hale industriale au fost transformate in districte de arta si zone de cultura si agrement.

Prin initiativa Belt and Road – China da lumii un alte exemplu de implicare reconstruind o veche ruta comerciala pe care o extinde peste tot in lume acolo unde are parteneri. Angajamentul Chinei este important si presupune participare la dezvoltarea infrastructurii in tarile aflate dealungul acestei rute, finantare de proiecte economice si de mediu precum si imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor.

Cercetarea si inovatia este un alt domeniu unde China exceleaza. In ultimii ani s-a investit mult in cercetare tocmai pentru a consolida calea progresului accelerat pe care se afla tara in prezent. Ningbo, unul din orasele de top vizitate de mine este un bun exemplu. Are un port nou dotat cu tehnologii de ultima generatie, zone industriala unde activeaza firme ce produc aparatura medicala, automobile si componente IT dar cu toate acestea este un oras verde. Este inconjurat de o splendida verdeata si un mediu prietenos.

Shanghai, cel mai important centru comercial al Chinei este un oras cosmopolit unde se produce orice si se vinde orice. Marile companii ale lumii au reprezentante aici si produc sau participa la cercetare in diferite domenii si fac din acest oras o zona comerciala excelenta. Administratia din Shanghai a lansat noi politici pentru a atrage întreprinderi importante din lumea întreagă astfel cerinţa pentru totalul activelor companiilor-mamă din sediului regional a fost ajustată la 200 milioane de dolari americani. Pentru a facilita și mai mult cercetarea și dezvoltarea, Shanghai intenționează să adauge pe lista de protecție a orașului mărci comerciale renumite care sunt vulnerabile de a fi încălcate, pentru a oferi sediilor regionale servicii mai bune de protecție a proprietății intelectuale.

Un total de 701 corporații multinaționale şi-au înfiinţat sedii regionale în Shanghai până la sfârșitul lunii august, conform datelor comisiei municipale a comerțului. Printre acestea 106 sunt sedii pentru regiunea Asia-Pacific, demonstrând, astfel, că orașul este un important centru operațional pentru multe corporații multinaționale atât din China, cât și din zona Asia-Pacific.
Numărul de centre de cercetare și dezvoltare finanțate din străinătate a ajuns la 451 la sfârșitul lunii august, 10 fiind lansate recent, în primele opt luni ale acestui an.

Datorită dezvoltării prospere a acestor sedii, investițiile străine în Shanghai au menținut o creștere rapidă, cu 4.611 noi proiecte de investiții cu capital străin înființate din ianuarie până în august, respectiv cu 47,8 la sută mai mult față de anul precedent.
Insa in elanul dezvoltarii rapide China nu isi uita patrimoniul cultural. El este cea mai de pret comoara pe care poporul chinez o are ca mostenire. Si are grija de acesta. Orasul Interzis, Marele Zid, temple, biblioteci vechi si cladiri istorice sunt principala atractie in tara lui Confucius pentru cei care doresc sa cunoasca ceva despre cultura milenara a Chinei. Am fost uimit, din nou, sa vad deopotriva straini si chinezi care in zile de sarbatoare sau in week end viziteaza cu miile aceste locuri incarcate de semnificatie culturala.

Experienta pe care ne-a oferit-o acest seminar a fost cu atat mai valoroasa si pentru ca am descoperit multe lucruri noi despre China moderna dar m-am reintalnit si cu frumusetea si culorile traditiilor si culturii chineze. Organizatorii ne-au oferit posibilitatea sa experimentam nou si vechi, cultura si inovatie la fiecare pas intr-o tara spectaculoasa.

Nu se putea ajunge aici fara viziune si politici publice centrate pe cetatean si nevoile lui. Statul chinez sprijina fiecare zona prin guvernele regionale si intervine acolo unde este nevoie oferind sansa la o dezvoltare echitabila. Au fost recuperate mult in ultimii ani decalajele intre zonele rurale si cele urbane. Cresterea economica accelerata se vede peste tot materializata in nivelul de trai al cetatenilor de rand dar si in competitivitatea firmelor chineze pe pietele internationale. Toate zonele din China sunt interconectate prin mii de kilometrii de cai ferate si autostrazi si fac posibila o mobilitate crescuta.

Pentru o tara cu 1.4 miliarde de locuitori este uimitor sa vezi cum toti cetatenii sunt solidari si impartasesc aceasi viziune de a construi o societate prospera si un viitor durabil pentru generatiile urmatoare.

Felicitari China!

Articol scriis de: Marius Lupu

Last modified: 06/11/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *