Bine ai venit! | 欢迎访问网页

China și statele din Europa Centrală și de Est intensifică schimburile culturale

29/06/2018

A treia ediție a Forumului pentru industria culturală și creativă China – statele din Europa Centrală și de Est (ECE) a avut loc în Polonia. “Revitalizarea creativității” a fost tema principală a evenimentului care a vizat dezbaterea influențelor industriei culturale și inovative asupra dezvoltării urbane și a schimburilor culturale dintre China și țările din Europa Centrală și de Est.

50 reprezentanți și cercetători din China și țările ECE au luat parte la activitățile organizate în municipiile Lodz, capitala cinematografiei, și Katowice, capitala muzicii. Cele două localități sunt incluse în Rețeaua Orașelor Creative a UNESCO. Participanții au dezbătut rolul pe care îl are industria creativă în relansare urbană, modalitățile de colaborare în proiectare, orientările culturale și cinematografia din China și statele ECE, new media, jocurile video și coordonare transregională.

Viceministrul Poloniei Piotr Gliński a declarat că, fiind un sector cu un ritm accelerat de dezvoltare, industria culturală și creativă din Polonia a creat un număr semnificativ de locuri de muncă și a contribuit la îmbunătățirea nivelului de trai al populației. El a subliniat că forumul este o oportunitate de a cunoaște culturile și industriile inovative din China și ECE și de a cerceta posibilitatea de înființare a unor mecanisme de cooperare. El a propus introducerea de filme, lucrări literare, jocuri electronice și muzică din China în statele din ECE.

Statisticile arată că, valoarea importurilor și exporturilor chinezești de produse și servicii culturale în 2017 a fost de peste 126,5 miliarde de dolari, în creștere de 11,1% față de anul precedent. Volumul comercial dintre China și țările implicate în inițiativa “O centură, un drum” a depășit în aceeași perioadă 17,62 miliarde de dolari, în creștere de 18,5% față de anul 2016.

Directorul adjunct permanent al Institutului Național de Dezvoltare Culturală al Universității Studiilor Internaționale din Beijing,

Li Jiashan a declarat că, industria și produsele culturale din China și ECE reprezintă o caracteristică complementară. Ea crede că, cele două părți trebuie să acorde o importanță deosebită influențelor aduse de comerțul serviciilor turistice și de sectorul turistic asupra schimburilor culturale. Ea a propus intensificarea schimburilor de informații culturale dintre China și ECE și pregătirea unor profesioniști care să servească la promovarea sectorului cultural dintre cele două părți. Trebuie întărită și cooperarea dintre think-tankuri și institulționalizarea platformelor de legături culturale.

Piotr Gliński a mai spus că, odată cu realizarea mai multor linii de transport între China și țările ECE s-au creat mai multe oportunități pentru turismul cultural și de business, iar forumul poate fi o fereastră prin care se intensifică cunoașterea culturală, mai ales în cadrul inițiativei chineze “O centură, un drum”.

Sursa: Radio China International

Last modified: 29/06/2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *