Bine ai venit! | 欢迎访问网页

China susține distribuția echitabilă a vaccinului COVID-19

22/10/2020

Aderarea Chinei la programul COVAX, care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, inițiat de OMS și GAVI, a atras atenția mass media, fiind apreciată de comunitatea internațională. În calitate de țară lider în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor, China a intrat în studiul clinic de fază III cu patru vaccinuri împotriva COVID-19, având capacitatea de producție și auto-susținere. Așa cum au subliniat, în mod repetat, oficialii chinezi, scopul Chinei este Acela de a promova o distribuție echitabilă la nivel mondial a vaccinurilor, de a se asigura că țările în curs de dezvoltare au acces la acestea și de a determina mai multe țări capabile să adere și să susțină COVAX.

Se așteaptă ca programul de aplicare să furnizeze cel puțin două miliarde de doze de vaccin COVID-19 sigur și efficient, la nivel global, până la sfârșitul anului 2021, pentru a proteja populația vulnerabilă și lucrătorii din domeniul sănătății din toate țările, să asigure egalitatea accesului la aceste vaccinuri pentru toate țările participante, indiferent de nivelul veniturilor.

Se poate observa că furnizarea continuă și stabilă de vaccinuri sigure este condiția prealabilă pentru promovarea programului. Anterior, companii precum AstraZeneca, Johnson&Johnson, dar și altele, au dezvoltat vaccinuri COVID-19 cu reacții adverse acute, care au aruncat o umbră asupra programului. În acest context, participarea Chinei a stimulat încrederea globală în promovarea programului COVAX.

Până în prezent, 13 de tipuri de vaccinuri împotriva COVID-19 au intrat în teste clinice, dintre care patru au ajuns în faza a III-a de testare. Aproximativ 60.000 de persoane au fost vaccinate, nefiind raportate cazuri de reacții adverse grave.

Nivelul avansat al activităţilor de cercetare şi dezvoltare a vaccinurilor împotriva noului coronavirus şi al securităţii acestora a fost apreciat de comunitatea internaţională.

Potrivit cotidianului Washington Post, până în prezent, doar nouă tipuri de vaccinuri împotriva COVID-19 au intrat în faza a III-a de testare clinică pe plan mondial, din care patru sunt din China. Potrivit unei analize publicate de revista The Lancet, un tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat de China este sigur şi poate asigura reacţia antigen-anticorp la cei vaccinaţi.

Aderarea Chinei la programul COVAX va ajuta la distribuirea în mod echitabil a vaccinurilor împotriva COVID-19 pe plan mondial. Companiile din ţările occidentale au obţinut profituri uriaşe din vânzarea de vaccinuri. Locuitorii din ţările în curs de dezvoltare şi cei care trăiesc în săcărie nu pot suporta cheltuielile pentru cumpărarea şi folosirea acestora, fapt care a afectat într-o anumită măsură activităţile de prevenire şi combatere a bolilor infecţioase pe plan global.
SUA, singura super-putere din lume, s-au retras din OMS şi au refuzat să adere la programul COVAX. O serie de acţiuni unilaterale susținute de partea americană au subminat grav colaborarea internaţională în combaterea pandemiei COVID-19, fapt condamnat de comunitatea internaţională.

Ca o țară responsabilă, China a promis în mai multe ocazii că va depune eforturi pentru ca vaccinurile să devină un produs public accesibil pe plan global, ocupându-se de disponibilitatea și accesibilitatea vaccinurilor în rândul țărilor în curs de dezvoltare.

Aderarea Chinei la COVAX evidențiază faptul că aceasta susține multilateralismul, aplică promisiunile privind practica și promovează edificarea unei comunități de sănătate umană. Ca cea mai mare entitate economică implicate în sprijinirea programului COVAX poate ajuta la întărirea capacității de negociere cu diverse companii, dar și la stimularea producției. În același timp, China va oferi cu prioritate vaccinurile țărilor în curs de dezvoltare sub diferite forme, cum ar fi donația sau asistență gratuită.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a emis o scrisoare prin care a salutat implicarea Chinei în programul COVAX. Potivit acesteia, multilateralismul reprezintă punctul cheie în realizarea obiectivului global potrivit căruia vaccinurile sunt disponibile peste tot și pentru fiecare persoană care are nevoie.

Directorul executive al Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare, Seth Berkley, a declarat că aderarea Chinei la COVAX reprezintă un progres, fapt care oferă un impuls eforturilor privind asigurarea unui acces echitabil la vaccinul împotriva Covid-19 pe plan mondial.

În prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus a depășit 40 de milioane. Asigurarea aprovizionării și distribuirii echitabile a vaccinurilor este importantă pentru învingerea pandemiei, în întreaga lume.

Acțiunile Chinei un doar că îmbunătățesc fezabilitatea și credibilitatea programului COVAX, dar fac tot mai multe țări să treacă de la așteptare, la acțiuni comune.

Până în prezent, 184 de țări și regiuni au aderat la COVAX, fiind acumulată o forță puternică în lupta împotriva pandemiei. În acest moment crucial, responsabilitatea și activitatea Chinei nu doar că dă energie cooperării globale antiepidemice, ci dovedește și faptul că aceasta oferă o oportunitate, nu o amenințare, fiind un partener, nu un adversar.

Sursa: Radio China International

Last modified: 22/10/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *