Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Cooperarea China – UE, benefică ambelor părți și lumii

04/10/2021

Consilierul de stat și ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a prezidat împreună cu înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, cel de-al 11-lea Dialog Strategic la nivel înalt China-UE, desfășurat în format videoconferință.

Partea europeană a afirmat în repetate rânduri că UE salută dezvoltarea Chinei, nu urmărește o confruntare sistematică, nici nu se va implica în nicio formă de „nou Război Rece”, și China apreciază aceste declarații, a menționat Wang Yi. Josep Borrell a declarat că relația UE-China este una matură, multinivel și fără confruntări, dezvoltarea parteneriatelor cu China fiind o agendă însemnată a UE.

Oficialul european a afirmat că UE salută „inițiativa de promovare a dezvoltării globale” lansată de președintele Xi Jinping în cadrul dezbaterilor celei de-a 76-a Adunări Generale a ONU, fiind convins că aceasta va juca un rol important în relansarea economiei și eradicarea sărăciei pe plan global.

În contextul în care lumea se confruntă cu multiple provocări, precum răspândirea pandemiei, relansarea dificilă a economiei, contracararea schimbărilor climatice și eliminarea sărăciei, comunitatea internațională are nevoie de solidaritate și cooperare. China și Europa, două mari civilizații, puteri și piețe pe mapamond, au avut contacte frecvente și au realizat o serie de înțelegeri în unele probleme de importanță majoră în ultima vreme, fapt care ajută la aprofundarea cunoașterii și încrederii reciproce și la reducerea judecăților greșite. Wang Yi și Josep Borrell au susținut că cele părți se vor pregăti pentru schimburile la nivel înalt din următoarea etapă, dând o nouă vigoare relațiilor bilaterale.

Intensificarea cooperării între China și UE nu numai că poate aduce beneficii celor două părți, dar, totodată și lumii. Cercetător superior la Institutul Bruegel, un think-tank al UE, Alicia Garcia Herrero, a opinat că pandemia rămâne o amenințare la adresa sănătății publice și stabilității economiei globale, iar consolidarea cooperării China-UE va ajuta la relansarea economiei globale. Reducerea influenței negative a riscurilor geopolitice asupra economiei mondiale necesită aprofundarea cooperării multilaterale UE -China. Directorul Diviziei de globalizare și dezvoltare a Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare, Richard Kozul-Wright, consideră și el că volumul economiilor europeană și chineză reprezintă o treime din volumul economiei globale, de aceea, stabilitatea cooperării comerciale euro-chineze este extrem de importantă pentru securitatea lanțului industrial și a celui de aprovizionare globale.

Sursa: Radio China International

Last modified: 04/10/2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *