Adriana Antoche este voluntar al Asociatiei Chinaro si studenta in China la Shanghai International Studies University.
Adriana doreste sa ne impartaseasca modul in care se desfasoara lucrurile in perioada aceasta in China.
Chinaro: Cand ai aflat de existenta coronavirusului si cum?
Adriana: Am aflat de noul coronavirus din presa chineza. De la inceputul lunii Ianuarie toate canalele de stiri au inceput sa atentioneze cetatenii de existenta unei posibile epidemii de pneumonie, oferind de asemenea si sugestii pentru a ne proteja de aceasta. La timpul respectiv coronavirusul inca nu se raspandise in afara orasului Wuhan.
Chinaro: In presa romaneasca si in mediul online au fost facute foarte multe speculatii in legatura cu epidemia. Ce ne poti spune din perspectiva ta despre acest aspect?
Adriana: Am observat o usoara tendinta de exagerare a gravitatii situatiei. Este adevarat ca au existat decese in urma contagierii cu acest virus, insa rata mortalitatii este destul de mica in comparatie cu alte epidemii din trecut (SARS spre exemplu, sau alte epidemii de gripa), majoritatea celor decedati fiind batrani cu alte probleme de sanatate sau persoane cu deficiente imunitare. La momentul actual, numarul celor vindecati a depasit cu mult numarul deceselor. Gravitatea situatiei nu este data de o mortalitate iminenta, ci de rapiditatea contagierii, lipsa unui tratament si de faptul ca este un virus nou, nestudiat. De aceea se constuiesc spitale in timp record si se trimit medici din toate colturile Chinei, pentru ca fiecare bolnav sa poata beneficia de ingrijiri medicale, si sa aiba mai multe sanse de supravietuire.
De asemenea, s-au circulat zvonuri ca cetatenii orasului Wuhan ar fi tinuti pe loc sub arme de foc. O stire de-a dreptul nefondata. Asa-zisa dovada continea de fapt pocnete de artificii, care se pot distinge foarte clar de un foc de arma, mai ales in plina sarbatoare a anului nou, cand este chiar o traditie sa se aprinda artificii.
Chinaro: Stim ca guvernul chinez acorda o importanta deosebita si a alocat resurse enorme pentru prevenirea si controlul epidemiei.
Din nou, China a aratat intregii lumi ca imposibilul este doar un cuvant si ne demonstreaza cat de eficienta este chiar si in lupta cu necunoscutul. Cum se vad lucrurile din China?
Adriana: Masurile implementate de poporul chinez in lupta cu epidemia sunt corecte si necesare atat pe plan local cat si pe plan international. Numarul persoanelor infectate ar fi fost cu mult mai mare daca tranzitul nu ar fi fost tinut sub control. Perioada Anului Nou Chinezesc este una critica, milioane de cetateni intorcandu-se in orasele de provenienta. De obicei, in acest interval de timp, industria de trasport a Chinei isi atinge apogeul. Insa, pentru a lupta impotriva noului virus, China a izolat orasul Wuhan si alte regiuni din provincia Hubei, extinzand perioada de odihna a Anului Nou, pentru a evita migrarea masiva inapoi spre orase. Zilnic sunt dezinfectate toate mijloacele de transport, iar locuitorii sunt sfatuiti sa nu paraseasca domiciliul decat in cazuri de maxima necesitate. In Shanghai, spre exemplu, mai multe zone rezidentiale au fost inchise, locuitorii fiind aprovizionati cu alimente in standuri speciale instalate in interiorul condominiului. Aglomeratia zilnica din oras s-a diminuat semnificativ, iar toti cei care circula pe strazi poarta masti de protectie. Supermarketurile ofera acum doar produse ambalate, ce nu pot fi afectate de virus.
De asemenea, sunt depuse eforturi enorme in depistarea si izolarea celor infectati. Autoritatile medicale au dezvoltat un test rapid de depistare a virusului, care ofera rezultatele in maxim 20 de minute. Daca un pacient este diagnosticat ca pozitiv, toti cei cu care acesta a intrat in contact recent sunt tinuti sub observatie. Din aceasta cauza, numarul suspectilor este colosal, dar asta nu inseamna neaparat ca toti suspectii sunt si infectati.
Se lucreaza intens la gasirea unui vaccin sau a unui tratament eficace pentru acest virus. In prezent, pacientilor le sunt administrate mai multe tipuri de medicamente antivirale, ce combina medicina traditional chinezeasca cu cea occidentala. In curand li se vor administra un nou medicament produs de o companie americana, ce a trecut testele clinice cu succes si a reusit sa amelioreze simptomele pacientilor in doar o zi.
Chinaro: Cum sunt tratati strainii in aceasta perioada in China? Se fac diferente intre cetatenii chinezi si cei straini?
Adriana: Absolut deloc. Suntem tratati la fel ca si cetatenii chinezi. Universitatea mea, spre exemplu, a fost foarte activa in comunicarea cu toti studentii straini, pentru a putea organiza o baza de date cu toate informatiile necesare in aceasta perioada: unde ne aflam, cum ne simtim, daca am parasit China, cand planuim sa ne intoarcem in China, daca am intrat in contact cu vreo persoana din Wuhan sau Hubei, etc. Caminele sunt bine supravegheate, iar studentilor li se cere sa se inregistreze de fiecare data cand parasesc sau revin in incinta, sa informeze cadrele didactice imediat ce prezinta simptome similare virusului. Am fost anuntati ca asigurarile medicale ale studentilor straini sunt pregatite sa suporte toate costurile necesare in caz de nevoie.
Inceperea scolii s-a amanat momentan, studentii ce au parasit deja China sunt sfatuiti sa nu revina pana ce nu primesc aprobarea universitatii.
Chinaro: Ce ai vrea sa le transmiti celor din Romania?
Adriana: Pentru a calma situatia de panica creeata acasa, imi exprim cu tarie convingerea ca masurile adoptate de China sunt eficiente si vor reusi sa stopeze raspandirea virusului in cel mai scurt timp. Evitarea spatiilor aglomerate, izolarea la domiciliu, purtarea mastilor de protectie, sunt cele mai bune metode de a te feri de epidemie. Este important sa ramanem informati cu privire la evolutia coronavirusului, insa sfatuiesc romanii sa verifice sursele datelor cu care intra in contact.
Chinaro: Cum se comporta oamenii, sunt speriati, iau masuri individuale de protectie?
Adriana: Poporul chinez da dovada de o mare putere de disciplina in aceste momente. Aglomeratia zilnica din orasul Shanghai s-a diminuat vizibil, oamenii purtand masti si evitand contactul direct fara masuri de protectie. Ce ma emotioneaza este insa sprijinul reciproc pe care acestia si-l ofera. Oamenii nu se izoleaza intre ei, ci doar izoleaza virusul. Din ce se discuta pe grupurile de socializare de pe platformele online, am constatat ca foarte multi dintre chinezii care ajung in Romania in aceasta perioada iau initiativa si nu parasesc incinta timp de doua saptamani (perioada maxima de incubare a coronavirusului), pentru a se proteja pe sine si pe cei din jur. Este o atitudine demna de respect! Sfatuiesc ca toti cetatenii (indiferent de nationalitate) ce au parasit China recent, sa urmeze aceste practici, pentru a asigura stoparea epidemiei.
Chinaro: Iti multumim pentru timpul acordat si pentru ca ne-ai prezentat lucrurile vazute prin ochii tai! Suntem alaturi de China in aceasta perioada grea, suntem alaturi de toti prietenii chinezi si romani aflati in China si ne dorim ca totul sa revina in curand la normal!
Felicitari Chinei pentru masurile luate si pentru transparenta in lupta cu coronavirusul!
Last modified: 10/02/2020