Bine ai venit! | 欢迎访问网页

De ce recomand China?

22/10/2017

Pasiunea mea pentru China a apărut în 1991, de când ascult Radio China Internațional din aceea perioadă fiind unul dintre ascultătorii activi şi premiaţi în cadrul concursurilor organizate de secţia de limbă română.

Dar pot spune că încă din copilarie îmi plăceau foarte mult lucrurile și jucariile “ Made in China”, la 15 ani adăugând și pasiunea pentru postul de radio din Beijing. De 26 de ani ascult cel mai mare post de radio din lume, Radio China Internațional, având onoarea să fiu invitat de trei ori de RCI în China, în 2008, 2013 și 2017.

Clubul Ascultătorilor Radio China Internaţional în limba română a fost creat de mine la începutul anului 2010, fiind primul şi cel mai mare club RCI din România. În 2013, clubul a fost desemnat drept cel mai bun la nivelul tuturor cluburilor ascultătorilor RCI,alături de alte câteva cluburi de pe întreg mapamondul.

În anul 2014 insuflând pasiunea mea pentru China și RCI unor oameni deosebiți ca Alexandra Voica, Monica Oproiu și Marius Lupu, a fost creată Asociația CHINARO pentru promovarea și dezvoltarea prieteniei cu RP Chineză, al carei președinte onorific sunt și care datorită eforturilor remarcabile a celor menționati a obținut recunoașterea și aprecierea autorităților locale,centrale și a Ambasadei Chinei.

În 2017 am fost invitat să fac un tur al Noului Drum al Mătăsii ca unul dintre cei mai buni prieteni internauți ai Chinei din lume desemnați de RCI.
De ce iubesc China și de ce recomand și altora să studieze despre cultura,istoria Chinei ,actualitatea chineză și să viziteze China?

Bogația culturii chineze este inimaginabilă,te cucerește de la prima cunoaștere sau interacțiune.Dacă mai apoi citești poeziile antice ale lui Qu Yuan,Tao Yuanming, Li Bai, dramaturgia clasica a lui Guan Hanqing, romanele clasice chineze “Cronica celor trei regate”, ”Calatorie spre soare-apune”, ”Visul din pavilionul roșu”, daca vei studia obiceiurile și tradițiile populare legate de Sărbatoarea Primăverii, a Lampioanelor, Sărbatoarea Danwu vei fi și mai atras de China.

Opera Beijing, teatrul de umbre chinezești, decupajele din hârtie, porțelanul, tradiția ceaiului, ”Drumul Matasii, ”armata de teracota”, istoria impresionanta a Chinei în special din timpul dinastiilor Qin, Han, Ming, medicina tradițională chineză, arhitectura imperială a templelor,a grădinilor, obiectivele turistice incredibile:grotele Longmen, munții Emei, muntele Huangshan, Marele Zid Chinezesc, Orașul Interzis, Templul Cerului, Palatul Potala din Tibet, Valea Jiuzhaigou, ursul Panda din Sichuan, cele 8 școli ale bucătariei chinezești sunt alte doar câteva elemente care te fac să iubești pentru totdeauna China.

Realizările moderne de excepție ale Chinei se adaugă implacabil la atracția irezistibila a acesteia : Complexul hidroenergetic de la Cele Trei Defilee, reducerea sărăciei cu 700 de milioane de cetățeni în ultimii 35 de ani ,cel mai mare succes în acest domeniu din lume și din istorie,dezvoltarea fără precedent a căii ferate de mare viteză, China ajungând într-o perioadă foarte scurtă să aiba cea mai mare astfel de rețea din lume și cea mai modernă, creșterea impresionantă a PIB-ului ce a condus la ocuparea locului doi ca PIB nominal și a locului intâi în lume ca paritate a puterii de cumparare, dezvoltarea incredibilă a comerțului, locul unu în lume, inițiativele strategice win-win ale Chinei cum ar fi Noul Drum al Mătăsii, Organizația de Cooperare de la Shanghai, implicarea semnificativa în BRICS, pentru a menționa doar câteva aspecte ale politicii actuale de mare succes a Chinei și realizarile impresionante ca urmare a acesteia.

Toate acestea mă fac să iubesc China, să o recomand spre studiu și vizitare tuturor!

Articol scris de: Vicentiu Gheroghe

Last modified: 22/10/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *