Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Deschiderea unui nou capitol în colaborarea inovativă China-ECE

14/08/2019

Articol intitulat “Să deschidem un nou capitol al cooperării inovative China-ECE”, semnat de Jia Ruixia, cercetător adjunct din Institutul de Europa al Academiei Chineze de Științe Sociale a apărut în ediția din luna iulie a.c. a revistei “Forumul Poporului” din China. În text, autorul a expus opinii și sfaturi privind colaborarea dintre China și statele din Europa Centrală și de Est în domeniul inovației tehnologice.

În calitate de lider al inovației tehnologice, UE a prezentat permanent o capacitate puternică de inovație, care a scăzut în comparaţie cu Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud și SUA, datorită aderării unor state ECE care dețin un nivel tehnologic mai puțin dezvoltat. Cele 28 state membre UE se clasifică conform Indicelui Sumar al Inovației (SII) în patru grupuri: lideri inovatori, inovatori puternici, inovatori de nivel mediu și inovatori modeşti.

Între cele 16 state ECE, Slovenia este un inovator puternic. Statisticile UE arată că Slovenia este singurul stat care a intrat, începând din 2010, în grupul inovatorilor puternici. În Slovenia se găsesc resurse umane și un mediul inovativ cu un nivel mai ridicat decât media UE, în timp ce indicele care arată investițiile companiilor în activități inovative este de asemenea mai ridicat decât media UE. Dar, sprijinul bugetului de stat pentru inovație nu este suficient.

Cele trei țări baltice, cele patru state membre ale Grupului Vișegrad, Croația și Serbia din regiunea balcanică de vest, se numără printre inovatori medii. Bulgaria, România și Macedonia sunt inovatori modești.

În perioada anilor 2010-2016, șapte state ECE au înregistrat creșteri în privința capacității de inovație: Lituania, Serbia, Macedonia, Letonia, Slovacia, Polonia și Bulgaria, în timp ce alte șase state: Slovenia, Croația, Ungaria, Cehia, Estonia și România, au prezentat scăderi în acest sens.

Autorul susține că în cei șase ani de când a luat ființă mecanismul “16+1”, acesta crează vitalitate relațiilor dintre China și țările ECE și constituie o forță pentru aprofundarea parteneriatului chino-european. În acest sens, a lansat sfaturi pentru promovarea cooperării inovației China-ECE.

Colaborarea tehnologică internațională reprezintă o modalitate însemnată pentru promovarea păcii și prosperității mondiale. Confruntându-se cu tot mai multe provocări, UE acordă o importanță mai mare integrării inovației și combinării inovației cu dezvoltarea. Statele ECE, fiind lăsate înapoi în perioada de tranzit de alte state membre ale UE, trebuie să intensifice sprijinul și să creeze un mediu favorabil pentru inovație. Acordul privind cooperarea științifică și tehnologică China-Europa, semnat în 1998, s-a bucurat de prelungire, colaborarea tehnologică bilaterală fiind tot mai aprofundată. China se dedică unui stat inovativ și trebuie să adopte experiențele europene avansate.

Autorul a lansat o propunere în patru puncte. În primul rând, trebuie desfășurată cooperarea de diferite niveluri dintre instituțiile de învățământ superior. Trebuie crescut numărul de studenți trimiși și prelungită șederea acestora. În cadrul mecanismului, este de recomandat un schimb de studenți la nivel de instituție și al experienței de cercetare. În al doilea rând, trebuie realizată o platformă vizuală prin care se intensifică cunoașterea reciprocă și se identifică oportunități de afaceri. În al treilea rând, trebuie încurajate institute de cercetare în desfășurarea de cercetări ale științelor de frontieră. Mai mult, trebuie intensificată colaborarea telecomunicației și îmbunătățită infrastructura. Nu în ultimul rând, trebuie întărită cercetarea asupra situației din statele ECE, pentru a se lua decizii corespunzătoare. În contextul în care terorismul și extremismul se intensifică în Europa, securitatea geopolitică trebuie luată în considerare în cadrul cooperării în mecanismul “16+1”.

Sursa: Radio China International

Last modified: 14/08/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *