Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Dezvoltarea solidă a internaţionalizării yuanului evidenţiază “încrederea în sine a Chinei”

19/08/2020

Trendul folosirii monedei Renminbi a crescut rapid în anul 2019 la nivel mondial, iar în decursul anului curent, sub impactul pandemiei asupra comerţului, finanţelor şi economiei, tendinţa ascendentă a folosirii transfrontaliere a yuanului şi-a păstrat tenacitatea, arată raportul dat publicităţii de Banca Poporului din China ce vizează internaţionalizarea yuanului în 2020. Evident este faptul că toată comunitatea internaţională are încrederea menţinută în creşterea economică a Chinei.

Conform raportului, valoarea plăţilor transfrontaliere în Renminbi a ajuns, în 2019, la 19,67 mii de miliarde yuani, în creştere cu 24,1% comparativ cu 2018. Yuanul ocupă locul 5 în monedele folosite în plăţile internaţionale. Până la sfârşitul anului 2019, valoarea plăților transfrontaliere în yuani în investiţii directe şi investiţii pe acţiuni a crescut cu 4,5% şi 49,1% faţă de perioada similară a anului precedent. La ora actuală, peste 70 de bănci centrale au inclus Renminbi în rezerva valutară. În ce priveşte produsele de bază, în China au fost listate patru categorii specifice şi anume ţiţei, minereu de fier, PTA şi cauciuc 20. În general, capacitatea yuanului în plăţi, investiţii şi finanţare se întăreşte continuu, iar capacitatea acestuia în rezervă şi evaluare se consolidează de asemenea.

Dezvoltarea yuanului a atras atenţia la scara largă. Specialist la Universitatea Islamică din Indonezia, Muhammad Zulfikar Rakhmat, a publicat recent un articol în revista americană The Diplomat, declarând că în 10% din comerţul internaţional al țării sale se utilizează Renminbi, şi în următorii ani, acesta va fi tot mai popular în Indonezia.

De remarcat este faptul că, în 2019, investițiile în obligațiuni au fost principala forță de stimulare a utilizării transfrontaliere a monedei RMB, în timp ce activele în RMB sunt tot mai căutate de investitori la nivel internațional. Până la finalul anului 2019, valoarea acțiunilor în RMB deținute de entitățile de piață din străinătate a crescut cu 82%, iar amploarea obligațiunilor de profil cu 26,7% față de anul precedent.

Să luăm ca exemplu piața obligațiunilor. Faptul că băncile centrale din mai multe entități economice din lume au aplicat o politică monetară relaxată, a determinat o scădere a rentabilității obliigațiunilor emise. Așa de pildă, în prezent este un decalaj de peste două procente la rata rentabilității între obligațiunile naționale chineze și americane pe termen de 10 ani, investițiile în active RMB având o valoare relativ ridicată. După izbucnirea pandemiei, mai ales, obligațiunile lansate de guvernul chinez sunt căutate pe piață. The Wall Street Journal a relatat recent citând date prezentate de CEIC că investițiile străine au intrat în al doilea trimestru al anului 2020, în cea mai mare viteză de la finalul anului 2018, în obligațiunile naționale chineze. ”Într-adevăr, obligațiunile de stat chineze sunt un tip de active care sunt atât defensive, cât și profitabile”, a apreciat Evan Brown, specialist în gestionarea activelor de la Compania UBS.

O tot mai bună primire a activelor în RMB de către investitori este un rezultat al deschiderii neîncetate a sectorului financiar chinez căre exterior.

În primele șase luni ale acestui an, indicele monedei Renminbi CFETS (China Foreign Exchange Trading System) a înregistrat o creștere ușoară de 0,7%. În aceeași perioadă, indicele monedelor piețelor emergente a avut o scădere de 11,8%. Cursul Renminbi se menține la un nivel stabil. De la începutul lunii august, moneda chineză și-a păstrat tendința de apreciere față de USD, fapt care a consolidat așteptările investitorilor internaționali în Renminbi și încrederea lor în economia chineză.

De la lansarea experimentală a reglementărilor comerțului transnațional în Renminbi în luna iulie 2009 la Shanghai, internaționalizarea monedei chineze a progresat cu pași stabili. Cu toate acestea, se află încă în faza inițială, de exemplu yuanul deține doar o cotă de 1,76% între principalele monede de plată internaționale. Internaționalizarea Renminbi mai are drum lung de parcurs.

Conform unor analiști, în prezent, se petrec transformări profunde în structura economică și financiară globală. Faptul că rezervele internaționale sunt constituite în marea lor parte de USD reprezintă un mare risc financiar sistematic, diversificarea monedelor de rezerve internaționale fiind tendința inevitabilă. În fața loviturii date de COVID-19, economia chineză a menținut tendința de creștere stabilă pe termen lung. China are rezerve valutare suficiente și capacitatea de a ține sub control riscuri majore. În aceste condiții, este de așteptat ca internaționalizarea Renminbi să beneficieze de mai multă recunoaștere a pieței.

În plus, pe măsură ce politica transfrontalieră a Renminbi este îmbunătățită continuu, mai multe entități economice, în special țările vecine și cele participante la inițiativa “O centură, un drum” vor accepta plata și decontarea în Renminbi.

Indiferent cum se va schimba situația internațională, cel mai important lucru pentru China este acela de a-și realiza sarcinile proprii. În a doua jumătate a anului curent, economia chineză va menține tendința de redresare și se preconizează că va avea o creștere pozitivă pe tot parcursul anului, ceea ce va oferi un sprijin puternic pentru rata de schimb a Renminbi. Trebuie menționat faptul că internaționalizarea Renminbi este un proces natural determinat de piață. După cum a declarat Fang Xinghai, vicepreședinte al Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China, dacă se pot înregistra progrese mai mari în internaționalizarea Renminbi, capacitatea Chinei de a rezista la decuplarea financiară va fi mult îmbunătățită.

Sursa: Radio China International

Last modified: 19/08/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *