Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Dinamica relatiilor romano-chineze

17/11/2013

 Primele contacte oficiale romano-chineze au avut loc la Paris, in anul 1880, intre Mihail Kogalniceanu si reprezentantul Chinei in capitala Franţei.

Relatiile diplomatice intre Romania si Republica Populara Chineza s-au stabilit la data de 5 octombrie 1949. Intre cele doua state au existat, inca de la bun început, relatii amicale. Gheorghe Gheorghiu-Dej, conducatorul Romaniei intre anii 1948 şi 1965, a vrut sa stranga relatiile cu poporul chinez, motiv pentru care a vizitat aceasta tara de trei ori.

In 1958, armata sovietica s-a retras din Romania dupa 14 ani de ocupatie, ceea ce a dat un nou impuls relatiilor romano-chineze. Treptat, Romania s-a pozitionat de partea Chinei.

In anul 1965, conducator al partidului si implicit al statului a devenit Nicolae Ceausescu, iar acesta a continuat politica de distantare de URSS initiata de predecesorul sau, continuand in acelasi timp apropierea de China. Ceausescu a vizitat China de cinci ori ca semn al diplomatiei dintre cele doua tari.

In anul 1971 Romania a fost un sustinator al Chinei in ceea ce priveste ocuparea de catre aceasta a locului indreptatit in Consiliul de Securitate al ONU. Relatiile diplomatice si economice au continuat sa fi extrem de fructuoase.

In 2004, cu prilejul vizitei de stat in Romania a presedintelui R.P. Chineze, Hu Jintao, s-a semnat Declaratia Comuna a Romaniei si a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare.

China este primul partener comercial al Romaniei in Asia si ocupa locul 16 printre investitorii straini.

Relatiile economice dintre UE si China sunt marcate de aspecte neomogene: China este al doilea partener comercial si prima sursa de importuri pentru UE, in timp ce UE este primul partener comercial al Chinei.

Relatiile de cooperare sunt inclusiv si in domeniile culturii, stiintei, invatamantului si sportului ce se desfasoara in baza Acordului guvernamental semnat in iulie 1994, acord ce a inlocuit Acordul similar din 1965. In baza acestui Acord, se incheie Programe de cooperare, reinnoite la intervale de 4 ani.

Relevant este ca desi avem relatii diplomatice stabilite intre aceste tari cu ani de zile in urma, aceste relatii continua sa creasca chiar si dupa atatia ani si nu numai intr-un singur domeniu sau de o singura parte.

flag_China

flag_Roamania

Last modified: 02/09/2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *