Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Evenimentul “SCHIMB DE IDEI, INFORMATII CULTURALE SI ECONOMICE”

31/10/2014

Asociatia CHINARO, cu sprijinul Universitatii Pitesti, a organizat, joi, 30 octombrie, evenimentul – “SCHIMB DE IDEI, INFORMAŢII CULTURALE ŞI ECONOMICE” .
La intalnirea care a avut loc in sala Biblioteii Universității au participat profesorul universitar Song Shaofeng – directorul Institutului Confucius Sibiu, prof. univ. dr. Mihai Breslasu – prorectorul Universitatii Pitesti, vicepresedintele Consiliului Judetean Arges Constantin Polexe, viceprimarul municipiului Pitești Constantin Zidaru, președintele A.O.A. Arges Dan Ionescu si conducerea Asociatiei CHINARO. La eveniment au mai participat si reprezentanti ai comunitatii oamenilor de afaceri chinezi din Pitesti, membrii romani si chinezi ai Asociatiei CHINARO, reprezentanti ai Institutului Confucius din Sibiu, membrii A.O.A., profesori din cadrul Universitatii Pitesti si reprezentanti ai presei.

Acesta manifestare interculturala reprezinta un pas mic pentru comunitatea chineza din Arges, insa un pas mare pentru dezvoltarea relatiilor culturale, sociale si economice intre partenerii chinezi si cei romani.

S-au deschis noi canale de comunicare care sa inlature barierele de mentalitate, culturale sau de orice alta natura pe care cetatenii chinezi, in special oamenii de afaceri le intampina in tara noastra. Discutiile purtate in cadrul acestei manifestari intre autoritatile locale si reprezentantii comunitatii chineze au intarit eforturile desfasurate la nivel national si guvernamental, in ceea ce priveste aprofundarea parteneriatului amplu de prietenie si relatii de cooperare chino-romana in toate planurile, pentru promovarea cooperarii între China si tarile Europei Centrale si de Est, si dezvoltarea relatiilor Chinei cu Uniunea Europeana.

La nivelul autoritatilor locale, intre cele doua tari se desfasoara schimburi directe in baza a 28 acorduri de infratire, iar Argesul si, implicit Pitestiul, se numara printre comunitatile din Romania care au un asemenea accord incheiat in anul 2013. Judetul Arges este infratit cu provincia Gansu, iar municipiul nostru cu orasul Chongqing.

In cele doua tari functioneaza lectorate de limba si literatura chineza la universitatile din Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca si de limba romana la Universitatea din Beijing. Speram ca in urma pasilor facuti atat de Universitatea Pitesti cat si de oficialitatile chineze din tara noastra si de reprezentantii mediului academic din China prezenti aici, pe viitor, sa se infiinteze și la Pitesti o sucursala a Institutului Confucius.
„Evenimentul de astazi reprezina o continuare a unor evenimente anterioare si a colaborarii pe care Universitatea Pitesti o are cu partea chineza, colaborare care, de doi ani incoace, inseamna si prezenta in universitatea noastra a unor profesori de limba chineza veniti din China. Studentii, dar si cadrele didactice si nedidactice au posibilitatea sa mearga la cursuri de limba chineza. Obiectivul pe care il urmarim este, pe de-o parte, sa reinfiintam Casa romano-chineza in cadrul Universitatii, si avem in sensul acesta dialoguri cu autoritatile chineze si cu Ambasada Chinei la Bucuresti si, pe de alta, sa infiintam un Institut Confucius in Pitesti. Noi avem si an pregatitor pentru studentii chinezi care vor sa invete limba romana pentru a putea studia apoi in universitati din Romania, si de ani de zile, mai exact din 1974 primim studenti din China care invata limba romana. In prezent avem patru grupe de studenți romani care invata limba chineza ca pe orice alta limba straina, in acelasi regim, de la un profesor chinez, dar si o grupa de adulti”, a declarat Mihai Braslasu, prorectorul Universitatii Pitesti.

„In acest an se implinesc 65 de ani de prietenie si colaborare romano-chineza, de cand autoritatile din Romania au recunoscut Noua China, in 1949. E mult, e putin, nu stiu, dar este foarte important. Ati vorbit aici despre ARO, despre Dacia. Daca nu stiati ARO inca se mai fabrica in prezent in China, iar Romania din pacare importa acum, de la noi, piese de schimb. Ani de zile am importat tractoare de la Brasov, rulmenti de la Craiova, masini Dacia. Prima locomotiva Diesel din China a fost importata tot din Romania si prima linie de imbuteliat bere a fost adusa tot din Romania. Poporul roman a fost mereu un prieten al Chinei. Eu am invatat limba romana la Universitate in China acum multi ani. Catedra de limba romana a Centrului pentru Limbi si Culturi Europene din cadrul Universitatii de Studii Straine din Beijing a împlinit in 2014, 58 de ani de existenta. Aceasta a fost infiintata in 1956, conform unui acord cultural dintre cele doua tari si, de atunci, profesori chinezi si romani au pregatit fara intrerupere sute de absolventi, licentiati, masteranzi si doctori. Multi dintre ai au ajuns, astazi, angajati de baza in diferite domenii – diplomatie, economie, comert exterior, invatamant, sport si altele. La fel se intampla si in Romania cu studentii care invata la Institutul Confucius limba chineza, iar apoi ajung sa activeze in diverse domenii din intreaga lume. De acea, noi ne dorim sa existe si la Pitesti un Institut Confucius si ma bucur ca profesori din China predau deja limba studentilor de aici” – a declarat Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius Sibiu.

In cadrul evenimentului, Dan Ionescu, directorul AOA Arges a lansat initiativa crearii unor cursuri optionale de limba chineza care sa se preda atat la gimaziu cat si la liceu la nivelul judetului. AOA Arges a lansat anul acesta ideea infiintarii unor licee vocationale, unde asociatia sa finanteze anumite clase care vor scolariza tineri in domenii cerute de piata muncii, aici intentionand sa fie predata si limba chineza. Initiativa a fost primita cu interes de reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai primariei Pitesti, autoritatile promitand sprijin AOA in demersurile pe care acestia le vor face la minister pentru realizarea acestui proiect.

Autor: Marian Mihai

Last modified: 06/11/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *