Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Expoziţie de artă vestimentară China-România, la Beijing

18/04/2019

Vernisajul expoziției „CHINA Meets ROMANIA. Future Folk”, organizată de Institutul Cultural Român de la Beijing în parteneriat cu Alumnus Club pentru UNESCO a avut loc, joi după-amiază, la sediul institutului din celebrul ansamblu arhitectural Soho Galaxy, în prezența unui public numeros. „CHINA Meets ROMANIA” este un proiect internațional care dezvoltă progresiv proiectul FUTURE FOLK lansat în 2018 la inițiativa Organizației Alumnus Club pentru UNESCO, în colaborare cu artista Carmen Emanuela Popa. Acesta își propune să dezvolte o nouă perspectivă asupra interpretării costumului popular tradițional și să revigoreze patrimoniul cultural imaterial al României. Piesele vestimentare semnate de talentata artistă Carmen Emanuela Popa au ca sursă de inspirație valorile estetice ale costumului popular românesc și ale minorităților naționale.

Amfitrionul evenimentului a fost Antonina Dragne-Ciuceanu, Referent Principal Relaţii la Institutul Cultural Român de la Beijing, cea care de altfel, prin eforturile sale, a făcut ca proiectul să devină realitate în China. În deschidere, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu a spus că expoziția dorește să transmită un mesaj de prietenie la împlinirea a 70 de ani de relații diplomatice dintre România și China. “Relațiile culturale dintre popoarele noastre nu au ținut cont de configurația politică a celor două state, ele sunt de lungă durată, de sute și mii de ani. (…) Astăzi luăm notă de autenticitatea, ingeniozitatea și eleganța modelelor în care ne regăsim deopotrivă românii și chinezii, relevanța prezentării tradiției artistice.” Vernisajul expoziției a cuprins și două prelegeri susținute de Daniela Popescu, președinte Alumnus Club pentru UNESCO, președinte al Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO și expert UNESCO în proiecte culturale interdisciplinare, care a abordat o temă din arealul Patrimoniului Cultural UNESCO în România, și de Rodica Precupețu, manager de proiect, care a susținut tema România – Diversitate și respect pentru culturi.

„CHINA Meets ROMANIA. Future Folk” este un experiment cultural între Est și Vest, printr-un apel la arta emergentă, o trecere retorică de la obiectul vestimentar la obiectul de artă contemporană, prin construcție și deconstrucție, prin augmentarea volumelor și printr-o simfonie de simboluri conceptuale și cromatice. Prin omogenizarea vizuală a celor două lumi, China – România, designerul român creează o explozie stilistică prin folosirea de tehnici noi din arta contemporană, juxtapunerea de elemente simbolistice ale unor culturi aparent opuse, de la tradițional la urban, plecând de la linia originală a costumului popular. Carmen Emanuela Popa a expus în detaliu, pentru participanţi, sursele de inspirație, demersul creator și mesajul conceptului Future Folk cu valențele sale transnaționale.

„Hanfu-ul chinezesc este reinterpretat acum, cu materialități întâlnite în industria de sportswear, neopren sau texturi impermeabile, dar și cu țesături specifice portului popular românesc, spre exemplu pânza de bumbac sau de lână. Florile de cireș sunt pictate pe un ansamblu cu trimiteri la linia portului popular românesc, pe un material impermeabil sport de culoare alb neon. Baticul românesc este un element care unește într-o manieră neo-contemporană cele două stiluri”, a spus artista. Dimensiunea avangardistă insuflată lucrărilor sale conceputale au avut un puternic impact emoțional asupra publicului chinez și român deopotrivă, căci creațiile sale valorizează ființa umană ca entitate superioară în lupta cu problemele existențiale. Expoziția „CHINA Meets ROMANIA. Future Folk” va fi deschisă în perioada 11 aprilie – 20 iunie 2019, la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing, si în Hefei, Provincia Anhui, în 14 – 15 aprilie, la Sala de Expoziții Anhui Weirui Qiche.

Sursa: Radio China International

Last modified: 18/04/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *