Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Formatul “17+1” ar putea fi mult mai mult de 18!

10/02/2021

Președintele Chinei, Xi Jinping, a prezidat marți Summitul China-ECE, în mesajul său lansând patru propuneri privind ”cooperarea 17+1” și o serie de măsuri, arătând că, în fața provocărilor fără precedent, toate țările trebuie să se unească pentru o colaborare nemaiîntâlnită.

Consultarea comună pentru soluționarea problemelor, asigurarea câștigului reciproc, dezvoltarea comună pe baza deschiderii și inclusivității, avansarea pe calea inovației, sunt cele patru propuneri prezentate de Xi Jinping, propuneri care au originea în multilateralism și principiul cooperării reciproc-avantajoase susținute de Beijing.

În prezent, atât China, cât și țările ECE, se confruntă cu prevenirea și controlul pandemiei și redresarea economică. Dorința părților pentru întărirea cooperării devine tot mai puternică.

Președintele Xi Jinping a lansat o serie de sugestii legate de contracararea pandemiei, consolidarea cooperărilor, susținerea direcției pragmatice și dezvoltarea verde, care evidențiază prioritățile și direcția următoarei colaborări între China și țările ECE.

Combaterea pandemiei reprezintă misiunea cea mai urgentă. În această privință, este impresionant ajutorul reciproc între China și țările ECE. Până în prezent, Serbia a obținut un milion de doze de vaccinuri anti-COVID produse de companii chineze, devenind una dintre țările europene cu rata cea mai mare de vaccinare. Totodată, Ungaria desfășoară colaborări cu companii chineze în domeniu. Premierul Viktor Orban a exprimat dorința de a se vaccina cu vaccin produs în China.

China a prezentat o serie de inițiative de cooperare, inclusiv proiectele majore “O centură, un drum”, precum calea ferată Budapesta-Belgrad, aprofundarea cooperării în materie de securitate vamală și facilitarea procesului vamal, extinderea importurilor din țările ECE și aprofundarea cooperării în domeniul economiei verzi.

“China va importa produse în valoare de peste 170 de miliarde USD din țările ECE, în următorii cinci ani (…) Ne vom strădui să dublăm importurile agricole din țările ECE, în următorii cinci ani”, a declarat Xi Jinping.

Este previzibil că seria de măsuri de deschidere anunțate de China la summit nu doar că va crește posibilitatea de consum a poporului chinez, dar va crea și oportunități de afaceri uriașe, pentru ca bunurile țărilor ECE să intre pe piața chineză.

Cele 35 de documente de cooperare interguvernamentală, 53 de documente de cooperare în afaceri și Planul de acțiune de la Beijing, pentru cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est în 2021, sunt o parte din rezultatele fructuoase ale summitului, rezultate care duc cooperarea “17+1” la un nou nivel.

Sursa: Radio China International

Last modified: 10/02/2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *