Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Fără categorie

Generalitati economice in China

24/09/2013

       De la proclamarea R.P.Chineze, în 1949, economia chineză a cunoscut o dezvoltare rapidă. In special după aplicarea politicii de reformă şi deschidere în 1978, economia chineză a înregistrat o dezvoltare susţinută, având un ritm mediu anual de peste 9%. In anul 2003¸ Produsul Intern Brut al Chinei s-a cifrat la 1.400 miliarde USD, situându-se pe locul 6 in lume, după SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie şi Franţa. PIB pe cap de locuitor în 2003 a depăşit 1.000 de dolari USD.
      Situaţia de investiţiilor şi a consumului din China este stabilă. In 2003, investiţiile în fonduri fixe din întreaga ţară s-au ridicat la peste 5.500 miliarde de yuani. Volumul vânzării cu amănuntul a bunurilor de consum a fost de circa 4.600 miliarde yuani. Volumul importurilor şi al exporturilor a depăşit 850 de miliarde dolari americani, China fiind pe locul 4 în lume, după SUA, Germania şi Japonia. Până la finele anului 2003, rezervele valutare ale Chinei au depăşit 400 miliarde USD, situând ţara noastră pe locul 2 în lume, după Japonia.
       In urma eforturilor depuse în ultimii peste 20 de ani pentru reformă, deschidere şi modernizare, China a realizat în linii mari trecerea de la economia planificată la economia socialistă de piaţă, care se perfecţionează tot mai mult. Concomitent, se perfecţionează tot mai mult sistemul juridic şi legislativ. Gradul de deschidere al pieţei chineze este din ce în ce mai ridicat, iar mediul investiţional este tot mai favorabil. Restructurarea sistemului financiar progresează constant. Toate acestea au garantat dezvoltarea continuă a economiei chineze.
     In noul secol, autorităţile chineze au lansat conceptul de dezvoltare multilaterală şi coordonată a omului şi a naturii, a omului şi a societăţii, a oraşelor şi a satelor, a regiunilor estice şi a celor vestice, a economiei şi a societăţii. In 2002, la Congresul Naţional al P.C.Chinez a fost formulat obiectivul de construire multilaterală a unei societăţi cu un nivel de trai decent până în anul 2020.
Sursă: Radio China Internaţional

Last modified: 24/09/2013

Comments are closed.