Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Ia – simbolul culturii autohtone

10/06/2019

Ia româneasca, cu o istorie de sute de ani, obiect vestimentar, a ajuns sursă de inspiraţie pentru mari designerii români şi internaţionali de-a lungul timpului, un simbol şi o creaţie atât de valoroasă, devenită cunoscută în întreaga lume.

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor.

Unii istorici spun că ia a fost purtată pentru prima dată în perioada culturii Cucuteni (aprox. 5500 î.e.n.- 2750 î.e.n.), una dintre cel mai vechi civilizații din Europa.

Primele ii pot fi observate pe Columna lui Traian și pe monumentul de la Adamclisi, iar cea mai veche și autentică reprezentare a costumului popular se poate vedea în Cronica pictată de la Viena, din 1330.

După Marea Unire, ia a fost promovată ca un simbol unitar al românilor, portul popular fiind asemănător în toate zonele țării.

Ia era realizată la început din in, cânepă, lână, iar mai târziu și din bumbac tors la fuior. Aceasta era împodobită preponderent cu broderii la mâneci, piept și gât.

Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria sunt printre personalitățile regale care au purtat portul popular. Majestatea Sa Regina Maria a transformat ia într-un stil vestimentar personal.

În zilele noastre, portul popular autentic, poate fi întâlnit în multe zone din România, cu preponderență în zonele montane, unde influenţele culturale s-au păstrat mai bine.

În portul tradițional al femeilor se disting trei tipuri de cămăşi, în funcţie de croială: cămaşa „de-a întregul”, considerată cea mai veche, cămaşa încreţită la gât (ia) şi cămaşa cu platcă.

Motivele și simbolurile se deosebesc de la o zonă etnografică la alta.

Ia tradițională a inspirat multe figuri artistice și a apărut, de-a lungul timpului, în tablouri ale pictiorilor de seamă.

Sursă de inspiraţie a multor pictori, a avut o carieră internaţională. Henri Matisse este pictorul francez care a făcut celebră ia romănească.

Matisse a avut o colecţie intreagă de bluze tradiţionale pe care le primise cadou de la Theodor Pallady, unul dintre cei mai celebri pictori. Astfel că, Matisse desăvârşeşte în aprilie 1940 „La Blouse Roumaine“.

Ia reprezintă un simbol, o dovadă istorică a existenţei si continuitaţii portului tradiţional românesc.

Last modified: 10/06/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *