Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Inițiativa „O centură, un drum” a produs schimbări profunde în lume

16/10/2023

    Reprezentanții din peste 140 de țări și peste 30 de organizații internaționale vor participa la cea de-a treia ediție a Forumului de Cooperare Internațională „O centură, un drum”, programată în 17-18 octombrie, la Beijing.

    Participanții vor căuta modalități pentru consolidarea cooperării pentru o dezvoltare comună. Una din cauzele importante pentru care forumul are o atracție puternică este aceea că, în ultimii zece ani, construirea în comun a inițiativei „O centură, un drum”a adus lumii schimbări concrete, îmbucurătoare.

    Inițiativa urmărește promovarea dezvoltării globale. Cea mai importantă realizare este aceea că a dat o nouă forță motrice creșterii economiei mondiale. În ultimul deceniu, în cadrul inițiativei au fost derulate peste 3.000 de obiective de cooperare, care au implicat investiții de peste un trilion USD. Până la finalul lunii iunie 2023, China a încheiat documente de cooperare pentru construirea în comun a inițiativei „O centură, un drum”cu peste 150 de țări și peste 30 de organizații internaționale.

    Un studiu realizat de Banca Mondială arată că, prin construirea inițiativei, volumul comerțului între țările implicate va putea crește cu 4,1%. Până în anul 2030, la nivel global, ar putea genera anual câștiguri economice în valoare de 1,6 trilioane USD și va putea ajuta 7,6 milioane de persoane să iasă din sărăcie.

    Fiind un produs public internațional bine primit și o platformă de cooperare internațională apreciată, inițiativa „O centură, un drum” aduce nu doar beneficii economice, ci și modalități noi de guvernanță. În prezent, economia mondială cunoaște o dezvoltare dezechilibrată și un sistem de gestionare deficitar, statele în curs de dezvoltare confruntându-se cu lipsa fondurilor și alte probleme. În aceste condiții, China a înființat Fondul pentru Drumul Mătăsii, a înființat în colaborare cu alte țări Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură, cu scopul de a extinde căile de colectare a fondurilor pentru țările participante la construirea în comun a inițiativei „O centură, un drum” , pentru perfecționarea sistemului de gestionare economică globală. Totodată, inițiativa „O centură, un drum” coincide cu obiectivele Agendei Națiunilor Unite de dezvoltare sustenabilă 2030, dând un nou imbold gestionării climatului la nivel global.

Toate acestea se dezvoltă în jurul unei reguli „de aur”, care vizează negocierea, construcția și partajarea comună. Acest nou concept de guvernanță susține și practică un multilateralism real, insistând ca interesele tuturor să fie tratate de toți, pentru ca toate părțile să participe și să beneficieze de oportunitățile și rezultatele dezvoltării, astfel încât nicio țară să nu fie lăsată în urmă. Pe această bază, inițiativa “O centură, un drum” a realizat o cooperare autentică, în avantajul tuturor. Această inițiativă a fost, de asemenea, încorporată în documente organizațiilor și mecanismelor internaționale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite și Forumul pentru cooperare China-Africa, aducând noi soluții pentru guvernanța globală.

    Din perspectiva pe termen mai lung, construcția inițiativei “O centură, un drum” a deschis o nouă cale pentru ca omenirea să realizeze împreună modernizarea.

În cadrul sistemului internațional de diviziune a muncii, dominat de economiile avansate, multe țări în curs de dezvoltare au obținut profituri mici sau chiar au pierdut capacitatea de a se dezvolta pe cont propriu. Inițiativa “O centură, un drum” urmărește să realizeze o modernizare comună și să contribuie la dezvoltarea capacităților în țările partenere.

De la împărtășirea experienței de dezvoltare, la cultivarea în comun a relațiilor umane, de la explorarea de noi modele de afaceri, cum ar fi comerțul electronic transfrontalier, la corelarea strategiilor de dezvoltare, China a adus noi oportunități lumii prin propria dezvoltare, dezvoltând căi de modernizare pentru omenire.

    Einar Tangen, cercetător senior la Taihe Institute (SUA), a declarat că construirea inițiativei „O centură, un drum” alături de China a schimbat destinul și perspectivele multor țări.

    Conferința pentru tineri pe tema „O centură, un drum”, Expoziția culturală și turistică “Drumul ceaiului de zece mii de mile” și alte activități de schimburi umane au devenit evenimente populare. Acestea conțin “codul civilizației” pentru construirea inițiativei „O centură, un drum”, care este egalitatea, aprecierea reciprocă, dialogul și toleranța.

    De la întâlnirea prietenilor la un ceai, la tehnicieni chinezi și străini, toți vorbind o limbă comună și ajutându-se reciproc, la stabilirea unui număr de aproape 600 de parteneriate între organizațiile societății civile chineze și străine, „O centură, un drum” promovează formarea unei noi realități în cadrul schimburilor umane, de amestec cultural și de contact interuman între toate țările lumii, realizând o dezvoltare inovatoare a civilizației umane.

    După zece ani, construcția inițiativei „O centură, un drum” a adus schimbări profunde la nivel global. Dar, primii zece ani sunt doar un început, un nou punct de plecare, lumea așteaptă clarificări de la cel de-al treilea Summit al inițiativei „O centură, un drum”.

Sursa: Radio China International

Last modified: 16/10/2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *