Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Întâlnire pe teme culturale

23/02/2021

Pentru a înțelege mai bine tradițiile populare, cât și simbolistica unor evenimente importante din viața și cultura Chinei și a României, mai mulți tineri din cele două țări au participat la un schimb cultural interactiv .

Inițiativa acestei întâlniri virtuale a aparținut doamnei profesor  Chen Chunyan din cadrul Universității de Artă și Știință din Hubei și Asociației CHINARO, discuțiile fiind purtate prin intermediul unei aplicații online.

Din cadrul Universității de Artă și Știință din Hubei au participat o serie de studenți de la facultățile de Inginerie, Automatică, Mecanică și Administrarea afacerilor, iar din partea CHINARO au participat elevi și studenți din Argeș, care urmează cursurile de limba și cultură chineză.

Tinerii chinezi  au prezentat prietenilor români cele mai importante festivaluri și sărbători naționale,  evenimente care au rădăcini adânci în istoria, viața și cultura poporului chinez.

Festivalul Primăverii – Noul An Lunar reprezintă cel mai important eveniment cultural și social al comunității chineze. Un bun prilej de intalnire cu familia si de bucurie alaturi de cei dragi. O altă sărbătoare tradițională în China este Festivalul Lanternelor – Festivalul Yuan Xiao, eveniment care marchează sfârșitul sărbătorii de Anul Nou. Un  festival important este și Festivalul Barcii Dragonului, sărbătoare dedicată poetului si ministrului  Qu Yuan. Festivalul MijloculuiToamnei – Mid-Autumn Festival, cunoscut si sub denumirea de Festivalul Lunii este o altă importantă sărbătoare națională celebrată in China și este marcată  prin mancarea de prajiturele în forma de lună, care poartă diverse mesaje și simboluri.

Ziua Națională a Chinei – sărbătorește fondarea Republicii Populare Chineze în 1949 și este, fără îndoială, una dintre cele mai importante manifestări  din China. Se celebrează pe întreg teritoriul Chinei continentale, Macao și Hong Kong, cu o serie de activități diferite organizate de Guvern și autoritățile locale.

Cel mai nou eveniment cultural este Festivalul Qixi echivalentul Zilei Îndrăgostiților, tradiţiile occidentale mai vechi sau mai noi găsindu-și corespondent în societatea chineză contemporană.

La rândul lor, tinerii elevi și studenți români au preluat ștafeta, prezentându-le partenerilor chinezi principalele sărbători naționale și manifestări culturale ale poporului nostru, precum Sărbătoarea Crăciunului și a Anului Nou, cu toata suita de tradiții, sărbătoarea Paștelui și simbolistica ouălelor încondeiate, Dragobetele, Mărțișorul, Ziua Națională, precum și alte evenimente importante din viața și cultura românilor.

Finalul întâlnirii a fost reprezentat de o sesiune de întrebări și discuții colegiale pe subiectele prezentate, cele două părți spunâdu-și La revedere abia după mai bine de două ore, cu promisiunea ca se vor revedea si vor comunica, in spiritul unei prietenii care deja se contureaza.

 

Last modified: 23/02/2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *