Fang Shuang este numele unui tanar chinez care in ultima perioada a fost in centrul atentiei in mediul online datorita succesului pe care acesta l-a avut la emisiunea “Romanii au talent”.
Inainte de a discuta despre acest succes cu el, as vrea sa adaug ca Fang Shaung este cu siguranta o persoana talentata, cunoscuta atat pentru vocea sa cat si pentru reazilarile pe care le obtine la Opera Comica Pentru Copii.
Va invit sa cititi interviul pe care acesta l-a acordat Asociatiei CHINARO:
CHIANARO: Spune-ne cateva lucruri despre tine , te rog.
Fang Shuang: Buna ziua, ma numesc Fang Shuang, stau in Romania de 11 ani .
Sunt din China din Qingdao, un oras care este situat atat langa mare cat si langa munte, suprafata acestuia este la fel ca si a orasului Bucuresti, insa orasul natal are 8 milioane de locuitori.
In 2006 am inceput studiile la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (UNMB) , sectia canto si in 2012 am absolvit masterul. Din 2013 am devenit solist la Opera Comica Pentru Copii din Bucuresti (OCC), loc unde imi desfasor activitatea si in prezent.
De-a lungul timpului am avut mare placera de a sa colabora si cu Teatrul Municipal Baia Mare. Am avut trei proiecte, dintre care unul cu Liedurile de George Enescu. Este deja cunoscut ca simt o mare placere si pasiune fata de repertoriul romanesc, de la cel clasic, la cel mai modern.
CHINARO: Care este perespectiva ta despre ceea ce s-a intamplat la concursul televizat:”Romanii au talent?”
Fang Shuang: Fericirea pe care am simtit-o pe scena, dupa interpetarea melodiei, a fost neprevazuta.
Exista cateva persoane care m-au intrebat fara rautatate ci doar din curiozitate daca stiam ca o sa primesc Golden Buzz, am raspuns sincer ca nu, cand cantam pe scena, emotia mea a fost imensa, emotie care probabil s-a si simtit la prima parte a strofei din melodia interpretata de mine.
Am fost emotionat deoarece am cantat in fata a patru vedete importante si de asemenea in fata unui public imens, nu stiam care o sa fie reactia acestora, nu stiam daca o sa ma aprecieze sau nu.
A fost foarte impresionant pentru mine si am reusit sa ma linistesc dupa prima fraza cantata “In gradina casei mele e copacul”, cand lumea a inceput sa aplaude.
CHINARO: S-a schimbat ceva ulterior? Ai simtit ca esti perceput altfel?
Fang Shunag: Din punctul meu de vedere aceasta schimbare nu s-a incheiat deoarece urmeaza sa am semifinala la “Romanii au talent”, ceea ce presupune ca acest drum abia a inceput si acum timpul meu este impartit doar in munca de la OCC si pregatirea pentru semifinala.
Dupa aparitia mea de la “Romanii au talent” au fost multi oameni care mi-au spus ca au ascultat si reascultat cu lacrimi in ochi, in special persoanele care sunt putin mai in varsta. Pentru mine si acum este emotionant sa-mi reamintesc aceste lucruri. Am fost placut surprins deoarece nu ma asteptam la astfel de reactii, mi-au scris inclusiv romani din Italia, Franta si Germania ca reintalnirea cu melodia “Copacul” interpretata de mine a fost o frumusete nostalgica si o mandrie in acelasi timp sa vada un strain, care a venit in Romania si a cantat piesa aceasta. Le multumesc tuturor pentru apreciere si cuvintele frumoase, ma inclin.
Intr-o zi ploua si mergeam cu o umbrela pe strada si langa un semafor fara sa fie aglomerat in trafic, a claxonat o masina si am avut aceasta puternica presimtire ca mi se adresa claxonul, am intors capul, au lasat geamul in jos, ma asteptam sa fiu intrebat indicatii despre drum, insa erau doua persoane necunoscute care m-au felicitat.
De asemenea felicitari am mai primit si la farmacie, frizerie, la supermarket si nu in ultimul rand de la majoritatea colegilor de la OCC.
Eu insumi nu am simtit imense schimbari deoarece eram artist si inainte, insa cu siguranta apreciez din suflet reactia oamenilor si le multumesc tuturor pentru aceasta!
CHINARO: Stiu ca in prezent piesa pe care ai interpretat-o este pe buzele tuturor si ca datorita interpretarii tale, ai reusit sa readuci la viata o melodie care in prezent se bucura de mult succes.
Fang Shunag: “Coapcul” este o piesa interpretata in 1975 de regretatul Aurelian Andreescu. Eu nu-mi permit sa ma compar cu maestrul Aurelian Andreescu si nici sa-l copiez, am cantat asa cum am simtit, in stilul meu propriu.
Consider ca nimic nu este intamplator, am auzit aceasta piesa pentru prima data in jur de 2009, atunci nu stiam profunzimea versurilor cuvintelor, ci am fost impresionat de faptul ca este o melodie superba. Ulterior am inteles si invatat ca este vorba despre iubirea fata de tara. Iar pentru mine, Romania este a doua casa.
Locul unde te-ai nascut si ai crescut, poate sa fie frumos sau mai putin frumos, bogat sau mai putin bogat, insa ramane casa ta materna. Atunci cand interpretez aceasta melodie in mintea mea, ca si in inima mea, sunt doua case: China, unde m-am nascut si am trait 16 ani si Romania, unde sunt de 11 ani.
Locul perfect nu exista nicaieri. Eu iubesc aceste doua case cu tot ceea ce au ele de oferit, cu tot ce este pozitiv cat si mai putin pozitiv.
CHINARO: Pana la refren, melidia, cere enorm de mult notele grave, ulterior in refren se urca de patru ori pasajul vocal pana la acute (note inalte) fara sa aiba solistul mult timp de odihna. Cu toate astea ai ales sa interpretezi aceasta melodie si ai avut si ai o atitudine modesta fata de tot ce s-a intamplat si te felicitam pentru realizarile tale!
Fang Shuang: Constientizand ca este o piesa greu de cantat, insa este o piesa pe care eu o iubesc asa ca la competita, “Romanii au talent”, cand am fost intrebat cu ce repertoriu o sa particip am spus foarte hotarat: “Copacul”.
CHINARO: Cum e Romania vazuta prin ochii tai?
Fang Shuang: In vara din 2016 am mers cu parintii mei la Busteni doar cu scopul de a calatori. Eu mai fusesem la Busteni pentru concert, insa atunci am mers doar pentru a ne bucura de frumoasele peisaje.
Toti trei am mers pe jos pana la Cascada Urlatoare. In seara precedenta plouase si ne-am putut bucura de simtul puternic din padurea Busteni. Ne-a placut la fel de mult si cascada, atat de mult incat credem ca o sa ne intoarcem sa o mai vizitam.
Un subiect cunoscut la nivel mondial, un subiect dureros este pierderea padurii din Romania. As vrea sa spun ca in ziua de astazi si China face un efort extraordinar sa recupereze deoarece din cauza pierderii padurilor, zona ramasa in urma defrisiarilor este pustie .
Motivul pentru care consider ca este important acest subiect consta in grija pe care o am fata de ce inseamna Romania, consider ca datorita copacilor, padurilor, zona este mult mai sigura, avand un rol seemnificativ de protectie in caz de inundatii.
Efortul este de sute de ori mai mare sa cresti o padure decat dureaza sa tai un copac, iar rezultatele recuperarii se vad mult mai tarziu insa cred ca este important ca acestia sa fie in continuare plantati.
Toti cunoastem ca cresterea unui copacel dureaza enorm pana sa devina matur insa este foarte util pentru nepotii si stranepotii nostri, pentru generatiile urmatoare sa vada padure si sa se bucure de beneficiul si de echilibrul pe care acstea il aduc in viata noastra.
CHINARO: Asociatia CHINARO se implica activ in promovarea relatiilor bilaterale dintre Romania si China. Cum vezi activitatea pe care o realizam?
Fang Shuang: Relatiile dintre China si Romania dateaza din 1949 si chiar dupa 1990 cand a fost schimbarea ploiticii Romaniei, s-a pastrat in continuare traditionala prietenie dintre cele doua tari.
In fiecare an, vin studenti din China in Romania, sa studieze, la fel se duc si studenti romani in China.
Personal am cunoscut oameni din diverse domenii care au o mare pasiune pentru cultura chineza. De asemenea CHINARO promoveaza cultura chineza in Romania si acesta este un rol foarte important.
CHINARO: Cui ai dori sa multumesti pentru realizarile tale? Presupun ca a fost nevoie de multi ani de munca si nu a fost un proces usor. Te felicit pentru tot succesul pe care il ai si ca oferi un exemplu de modestie!
Fang Shuang: Le multumesc parintilor mei, acestia nu doar ca m-au crescut, ci au fost intotdeauna alaturi de mine pe drumul muzical. Ambii stiu ca drumul artei nu este unul usor, dar au avut intotdeauna incredere in mine, iar incurajarea lor pentru mine a fost si este foarte importanta.
Le multumesc si profesorilor mei de la UNMB: Ionel Voineag, Andreaiana Rosca Geamana, doarece acestia mi-au indrumat forma vocala de canto.
Ii multumesc de asemenea domnului profesor al cursului de regie si clasa de opera, Cristian Mihalescu, doamnei Felicia Filip, Doamna Director General al OCC, si nu in ultimul doamnei Mariana Nicolesco, pe care am avut placerea sa o cunosc cand am participat la Festivalul International Canto Hariclea Darclee Braila, si la Festivalul si Concursul National al LieduluiRomanesc, atat din Brasov , cat si din Bucuresti.
Doresc sa le multumesc si colegilor cu care am realizat spectacole reusite impreuna, deoarece imi dau seama ca intr-un spectacol fie ca este acesta de opera, muzica sau teatru, nu exista vedeta, exista doar titlul repertoriului, este o munca de echipa.
De asemenea tin sa le multumesc tuturor prietenilor care ma sustin, inclusiv celor care ma apreciaza mai putin sau nu sunt multumiti de interpretarea mea, deoarece datorita criticilor sale constructive, am sa devin mai ambitios si exigent.
Si nu in ultimul rand, tin sa le multumesc celor de la Pro Tv pentru apreciere si sustinere!
CHINARO: Iti multumim pentru timpul acordat si iti dorim mult succes si in viitor!
In afara de videoclipul oficial postat de “Romanii au talent”, pe youtube, daca doriti sa fiti la curent cu munca lui Fang Shuang, va invit sa-i urmariti activitatea de pe pagina personala de Facebook:Fang Shuang
Last modified: 06/11/2017
Superb ,felicitari !