Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Întrevedere Xi Jinping – Shinzo Abe, la Vladivostok

14/09/2018

Preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, la Vladivostok.

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la încheierea Tratatului Chino-Japonez de Pace și Prietenie. În ultimele zile, prim-ministrul Japoniei, Shizo Abe și guvernul japonez au manifestat atitudini pozitive în îmbunătăţirea relațiilor cu China. Datorită eforturilor comune ale ambelor părți, relațiile China – Japonia se găsesc, acum, pe drumul firesc, a declarat Xi jinping.

În momentul de faţă, situaţia mondială este complicată. China şi Japonia trebuie să-şi asume responsabilitatea în menţinerea stabilităţii şi păcii regionale şi la nivel mondial. „Cele patru documente semnate de autorităţile de la Beijing şi Tokyo trebuie respectate, iar divergenţele legate de istorie şi de Taiwan trebuie rezolvate şi extinse în continuare interesele comune”, a adăugat Xi Jinping.

Iniţiativa „O centură, un drum” este o nouă platformă de cooperare. China doreşte menţinerea multilateralismului, alături de Japonia, protejarea mecanismului de comerţ liber şi promovarea deschiderii economiei globale.

La rândul lui, Shinzo Abe a confirmat respectul Japoniei faţă de principiile realizate în documentele politice, aşa cum a menţionat preşedintele Xi Jinping, dorind colaborări mai strânse cu guvernul chinez. În acelaşi timp, Japonia va soluţiona problemele sensibile, spre exemplu istoria şi Taiwanul. De asemenea, Japonia doreşte schimburi de opinii şi negocieri cu privire la afacerile regionale şi globale de interes comun.

Xi Jinping a transmis condoleanţe familiilor victimelor taifunului şi cutremurului de pământ, înregistrate recent pe teritoriul Japoniei. Shizo Abe a exprimat mulţumiri.

Sursa: Radio China International

Last modified: 14/09/2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *