Bine ai venit! | 欢迎访问网页

JAY CHOU ȘI MUZICA POP

20/03/2020

Stilul muzical pop chinez, cunoscut și sub denumirea de mandopop – Mandarin Chinese Pop Music/华语流行音乐huayu liuxing yinyue, este unul dintre genurile cele mai ascultate din întreaga Asie, ce a dat liberă exprimare individualismului.

Pop-ul chinez a luat naștere în anii 1920 în Shanghai, într-o perioadă în care jazzul domina industria muzicală. În timpul Războiului Civil (1927-1949), acest nou trend muzical s-a relocat către Hong Kong, extinzându-se către întreg teritoriul Taiwan-ului până în anii 1970. Shanghai și Hong Kong continuă și astăzi să se bucure de o industrie prosperă a muzicii pop, însă Taiwan rămâne reprezentantul irefutabil al mandopop-ului, deoarece a întâmpinat cu brațele deschise acest nou gen muzical, permițându-i să atingă un nivel de popularitate fără precedent.

Cele mai ascultate melodii, și cei mai renumiți cântăreți pop în China de astăzi, provin din Taiwan, Hong Kong sau din provincia Canton, din sudul țării. În topul celor cinci cei mai ascultați artiști se numără Jay Chou 周杰伦, Andi Lau 刘德华, Wong Ka Kui 黄家驹, Teresa Teng 邓丽君 și Faye Wong王菲, artiști ce au reușit să cucerească publicul din întreaga Asie, și nu numai.

Jay Chou, sau Zhou Jielun 周杰伦, este, fără îndoială, cel mai popular artist chinez contemporan. Cariera sa de success este reflectată în numărul record de albume înregistrate și în multitudinea de fani înfocați, în anul 2003 acesta fiind încoronat de către revista Time Magazine(Asian Version) Noul Rege al Pop-ului Asiatic. Hituri precum 简单爱Iubire simplă,și开不了口Neexprimabili-au adus artistului premiul pentru cel mai bun compozitor, ambele fiind piese consacrate ce apar și astăzi în concertele sale.

După debutul său, imaginea acestuia a evoluat rapid, devenind o celebritate influentă în China. Carisma artistului este ancorată în reprezentarea culturală de a fi ”酷ku”(cool), acest lucru fiind reflectat chiar de cuvântul favorit al acestuia – 屌diao (jargon taiwanez: cool, extraordinar, extravagant). Cu toate că diao are și o altă semnificație obscenă, artistul îl folosește ca sinonim al morfemului 酷ku, 超屌chaodiao (super cool) devenindu-i replică reprezentativă.

Cu toate acestea, imaginea transmisă de artist poate fi descrisă ca un paradox, în mare parte datorită stilurilor muzicale pe care le adoptă. Artistul îmbină elemente specifice muzicii tradiționale chineze (instrumente precum erhu, pipa) cu ritmuri de R&B, jazz, rock, blues, rap sau hip-hop. În timp ce atitudinea sa denotă sfidare, obrăznicie și non-conformism, cântecele sale apelează la emoțiile publicului, la valorile tradiționale chineze. Chou reprezintă îmbinarea modernului cu tradiționalul, ceea ce îi conturează un profil remarcabil.

Autoritățile taiwaneze au lăudat contribuția artiștilor muzicii pop, în special a lui Jay Chou, la promovarea studiului caracterelor chineze tradiționale . Mulți tineri din China Continentală au început să citească în caractere tradiționale doar pentru că admiră muzica lui Chou. În plus, melodiile artistului au fost utilizate de numeroși profesori în predarea limbii chineze către străini.
Jay Chou a lansat recent un nou hit muzical mult așteptat de către fani. Noua melodie, initulată 说好不哭Shuo hao bu ku (Nu voi mai plânge), a atins 22 milioane de vizualizări pe canalul Youtube. Hitul a fost ascultat de atât de multe ori pe QQ Music – cea mai mare platformă de difuzare a muzicii din China- încât aplicația a fost blocată pentru câteva minute, în ziua lansării (16 Septembrie 2019).

Articol scris de: Adriana Antoche

Last modified: 20/03/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *