Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Jurnalisti romani: la dorinta Chinei de cooperare trebuie raspuns in mod activ

29/06/2017

La invitația Secretariatului pentru Cooperarea China-ECE și postului Radio China Internațional, o delegație formată din 23 jurnaliști din Europa Centrală și de Est au vizitat China, în perioada 12-20 iunie. Cei 23 jurnaliști, între care şi doi jurnaliști români, au făcute vizite la Beijing, Shanghai și Shenzhen, unde au derulat schimburi de experiență cu colegii chinezi şi au vizitat puncte turistice reprezentative.

Cei doi jurnaliști români sunt Ciprian Plăiașu, editor la revista „Historia” editată de trustul Adevărul, și Loredana Ciobanu, corespondent al agenției Agerpres. Aflat la prima vizită în China, Ciprian Plăiașu a mărturisit că a constatat dorința puternică de colaborare din partea chineză, guvernul român trebuind, la rândul său, să reacționeze în mod activ la inițiativa „O centură, un drum”.

“Cred că lucrul principal pe care eu l-am remarcat aici a fost fixt multe discuțiile noastre economice vizavi de acest nou drum al mătăsii, pentru că despre el este vorba și despre ceea ce se construiește. Am avut senzația în România, înainte de a pleca, că de fiecare dată când se discuta despre acest lucru, se discuta cumva între țările noastre concurențial și la modul că, ok, China vrea să facă doar cu Polonia, China vrea să facă doar cu Ungaria. Ulterior, aici, în cadrul discuțiilor, mi-am dat seama că lucrurile nu stau așa. Lucrurile sunt un pic diferite: fiecare țară când este pregătită să facă un parteneriat adevărat, atunci e ok, China este opțiunea pe care o s-o ia în calcul pentru că China întinde o mână, dar trebuie să fii și tu pregătit să strângi acea mână, nu poți cumva să aștepți numai China să facă un lucru, trebuie să faci și tu ceva. Acesta este un lucru clar care mi s-a tipărit în minte, ascultând toate discuțiile pe care le-am avut și cu oficiali, și în cadrul discuțiilor noastre de grup. Mi-am dat seama că într-adevăr că trebuie să fii bine pregătit din partea noastră, o pregătire clară din partea guvernanților noștri de la București, în cazul nostru pentru că China îți întinde o mână, dar trebuie și tu cumva să răspunzi cu ceva, trebuie să faci și tu ceva pentru că, în permanență, s-a discutat despre un parteneriat mutual, câștigăm împreună.”

Delegația jurnaliștilor a vizitat instituțiile de presă chineze Radio China Internațional, Shenzhen Media Group și Shenzhen Press Group, unde au făcut schimburi de opinii privind adaptarea instituțiilor de presă la new media, managementul instituției și realizarea emisiunilor. Editorul ziarului Adevărul susține că presa românească se confruntă de asemenea cu provocările aduse de new media, iar experiența chineză merită să fie introdusă. El a mărturisit că lucrurile care i-au plăcut și care sunt într-adevăr foarte frumoase sunt legate de new media, lucrurile pe care le-a văzut mai ales la Shenzhen Media Group, acolo unde oamenii încercau cumva să se pună față în față cu presa viitorului.

Delegații din țările ECE au mai vizitat la Shanghai și Shenzhen expoziții privind istoria dezvoltării municipiilor și planificarea urbanistică. În Muzeul Municipal Shenzhen, Loredana Ciobanu a descoperit un exponat legat de România. Este vorba despre o fotografie cu vizitatori români și fostul președinte al Chinei, Hu Jintao, în cadrul unei vizite din 1985, într-o fabrică din Shenzhen. Ea a apreciat echilibrul între vechi și modern găsit la Shanghai.

“M-am gândit că acea dezvoltare fulminantă a orașului, mă refer la Shanghai, s-ar putea face oarecum în detrimentul păstrării valorilor spirituale și valorilor culturale istorice ale acestei țări. Adică totul vine foarte rapid pe noi și avem tendința să ne uităm trecutul. Însă, nu există din punctul acesta de vedere un pericol foarte mare pentru că în general acesta este trendul la nivel mondial. În toate metropolele se întâmplă acest fenomen. Și am văzut o îmbinare foarte interesantă între modern și vechi, de exemplu, în marele turn din Shanghai, am avut ocazia să vedem acel muzeu. Era o îmbinare așa de firească între modern și vechi încât nu pot să spun sigur că aceasta mai este într-adevăr o problemă.”

Vizita în China a jurnaliștilor s-a încheiat la Shenzhen, de unde Loredana Ciobanu și-a luat câteva ingrediente și condimente chinezești. Fiind un mare iubitoare de mâncare chinezească, ea a spus că vizita în China i-a îmbogățit înțelegerea față de bucătăria chinezească:

“Eu recunosc că acasă am mai cochetat cu acest domeniu și am încercat să fac mâncăruri chinezești în felul în care credeam că e corect. Acum, ajungând aici, mi-am dat seama că de fapt sunt și alte secrete. Eu aștept să văd cum o să-mi impresionez familia și prietenii cu felurile cu care le voi prepara.”

La final, editorul ziarului Adevărul a mărturisit că modul în care guvernul chinez transmite cultura este interesant. Ciprian Plăiașu a spus:

“Mi-a plăcut foarte mult zona aceasta de transmitere a culturii și a experienței vizavi de ceea ce înseamnă China. Nu doar vizita de care povesteam la Shanghai, ci și vizita la Palatul Interzis, vizita la Marele Zid, toate lucrurile acestea le voi transmite pentru că sunt niște experiențe cumva unice în sufletul meu, pe care pot să le transmit, și chiar mi-ar plăcea foarte mult să le transmit.”

Este pentru a patra oară când ziarişti din Europa Centrală și de Est au fost invitaţi în vizită în China. Sperăm ca, prin intermediul jurnaliștilor invitați, publicul din țările ECE să poată cunoaște mai bine China și realitățile chineze.

Sursa: Radio China International

Last modified: 29/06/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *