Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

06/11/2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului. Mărturie stă telegrama transmisă de Ministrul de Externe român omologului său chinez prin care evidenția voința politică a României de a recunoaște proclamarea Chinei Populare, la 1 octombrie același an, și de a stabili relații diplomatice, o voință apărută natural față de o națiune-prietenă.

La numai două zile, la 5 octombrie 1949, Zhou Enlai, cel care de altfel avea să devină în timp un prieten apropiat al poporului român, saluta călduros această decizie, printr-o telegramă de răspuns:

„În numele Guvernului Popular Central al Republicii Populare China am avut onoarea să primesc telegrama din 3 octombrie a.c., prin care se comunica hotărârea Guvernului Republicii Populare Române asupra stabilirii relațiilor diplomatice între Republica Populară Română și Republica Populară China și asupra schimbului de reprezentanți diplomatici din însărcinarea Guvernului. Vă comunic acum, doamnă ministru, că Guvernul Popular Central al Republicii Populare China salută călduros stabilirea neîntârziată de relații diplomatice între Republica Populară China și Republica Populară Română”.

Din acest moment, relațiile româno-chineze aveau să deschidă un capitol al prieteniei, al încrederii și al respectului reciproc, reflectat de-a lungul timpului atât prin contactele la nivel înalt dintre cele două țări, cât mai ales prin gesturile de sprijin și de ajutor reciproc, asumate de ambele părți în împrejurări internaționale complicate.

Am privilegiul de a fi unul dintre cei desemnați cu înaltul mandat de a prelua această ștafetă, de a servi și duce mai departe această relație care a adunat de-a lungul deceniilor prestigiu, recunoaștere și chiar admirație. În îndeplinirea mandatului, sunt călăuzit adeseori de energia pozitivă, de prietenia autentică pe care această relație a purtat-o întotdeauna cu sine, de respectul și admirația pe care le-a generat. Am avut șansa să întâlnesc, din această poziție, parte din veteranii care au pus temelia acestei relații și pe cei care au cultivat-o peste timp, cu prinosul lor de dăruire, fie ca dascăli de limbă și civilizație chineză sau română, fie ca diplomați, fie ca oameni de artă și cultură, fie ca specialiști în diferite domenii. Dar, mai presus de toate, am avut ocazia să-i întâlnesc, de nenumărate ori, pe aceia pe care s-a clădit această relație, oameni simpli a căror copilărie, adolescență sau maturitate au fost marcate de relația specială dintre cele două țări.

Ultimii doi ani petrecuți în China mi-au oferit onoarea de a cunoaște oameni obișnuiți care să vibreze cu sinceritate la numele “Lomania”, ale căror povești m-au impresionat nu prin cifre, indicatori, declarații sau statistici, ci prin autenticitate și emoție. Oameni care au crescut cu filmele românești, cu muzica românească, unii amintindu-și cu nostalgie cuvinte ”furate” din acestea, fără ca măcar să le cunoască întotdeauna sau întrutotul sensul. Oameni care, aflați acum la vârsta maturității depline, nu au uitat că primul lor contact cu „Vestul” a fost prin intermediul filmografiei românești, care încă tresar la acordurile muzicii populare, ale naiului, ale Baladei lui Ciprian Porumbescu, ale Rapsodiei lui Enescu sau ale Ciuleandrei. Oameni care poartă cu mândrie asumată însemnele tricolorului, sau ale oricăror alte elemente de identitate românească, ori de câte ori au ocazia. Pe de altă parte, mă bucură în egală măsură să văd zâmbetele sincer nostalgice ale românilor atunci când se gândesc la China și încep să depene poveștile copilăriei.

Toate acestea m-au făcut să înțeleg că ceea ce a făcut ca această relație ajunsă la maturitatea vârstei de 70 de ani să fie una specială, unanim respectată, dincolo de cifre sau statistici este ceva ce nu are preț: factorul uman, emoția, respectul și recunoștința pe care acesta le poate genera. Nu este întâmplător faptul că cele mai multe titluri din literatura română clasică sunt traduse în China și nici faptul că decenii la rând filmografia română a fost fereastra prin care generații și generații de chinezi mobilizați de efortul dezvoltării economice își imaginau cum arată “Vestul”. Cum nu este întâmplător nici faptul că primul sărut difuzat vreodată pe ecranele cinematografelor din China este cel din filmul Ciprian Porumbescu, devenit un ”clasic” pentru consumatorii chinezi de film. În fapt, relația aceasta este specială, a fost vizibilă și continuă să fie respectată și apreciată de alții prin numărul poveștilor pe care le-a creat și pe care continuă să le alimenteze, iar acestea au fost posibile datorită celui mai important „indicator” pe care timpul l-a dat: legăturile umane.

Încă de la momentul deciziei liderilor celor două țări de a stabili relații diplomatice, relațiile româno-chineze aveau să deschidă un nou capitol al prieteniei, al încrederii și al respectului. Fie că a fost vorba despre sprijin sau ajutor reciproc în împrejurări internaționale complicate, ori despre sprijin în dezvoltarea unor zone de interes în diferitele perioade istorice, cele două țări au demonstrat că, în ciuda schimbărilor din scena geopolitică internațională, relația specială a continuat să producă rezultate pentru beneficiul celor două popoare.

Sprijinul reciproc și prietenia autentică, de care cele două țări au dat dovadă de-a lungul momentelor importante ale istoriei ultimelor șapte decenii, vor rămâne stâlpi de temelie în memoria comună. La loc de cinste stau contribuția importantă a României la industrializarea Chinei și la reforma agricolă, sprijinul necondiționat pentru susținerea locului legitim al Chinei în cadrul Organizației Națiunilor Unite, precum și contribuția adusă la normalizarea relațiilor sino-americane. De cealaltă parte, rămânem recunoscători conducerii politice chineze pentru sprijinul acordat României în august 1968, într-o perioadă marcată de tensiuni politice în Estul Europei. Acest moment reprezintă, în istoria secolului XX, un reper pentru modul în care două popoare, separate de distanța geografică, au putut împărtăși fără ezitare aceeași viziune și aceleași principii. Discursul istoric al Premierului Zhou Enlai, susținut pe teritoriul românesc din Beijing, prin care şi-a exprimat întreaga solidaritate și sprijinul necondiționat față de România, într-un moment de cumpănă al istoriei, rămâne încă viu în memoria multor români, ca semn al aprecierii poporului chinez. De asemenea, nu putem trece cu vederea sprijinul prietenesc acordat de Republica Populară Chineză în momentele începutului procesului de tranziție și reformă din România. Ne bucurăm că am putut continua acest parcurs tradițional al susținerii reciproce și în prezent, când România a dus la îndeplinire cu succes primul său mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene, China și relațiile sale cu Uniunea Europeană găsindu-și locul pe agenda Președinției românești.

Dincolo de rezultatele unei relații de succes se află oamenii, iar indiferent de schimbările politice care au avut sau au loc pe scena internațională, relațiile dintre oamenii celor două țări ne-au demonstrat că această dimensiune este motorul, liantul și energia acestei relații speciale.

La ceas aniversar, doresc să transmit tuturor prietenilor României din China, precum și prietenilor Chinei din România, sincere felicitări! Împreună au preluat din această relație tot ceea ce avea mai bun de oferit și duc mai departe, cu sinceritate și onoare, această moștenire.

Cu încrederea că relațiile dintre România și China vor rămâne autentice, marcate de aceeași prietenie sinceră, indiferent de vremuri, și fără să uităm că vom putea găsi mereu un sprijin sincer unii în ceilalți, un călduros:

La mulți ani, prieteni!

Sursa: Ambasada Romaniei in Republica Populara Chineza

Last modified: 06/11/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *