Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Mesajul de Anul Nou 2018 al presedintelui Chinei, Xi Jinping

31/12/2017

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

La mulți ani! Timpul trece repede. Anul 2018 sosește. Adresez aici cetățenilor de diferite naționalități din întreaga țară, compatrioților din regiunile autonome speciale Hong Kong și Macao, compatrioților din Taiwan și rezidenților chinezi de peste hotare, cele mai calde urări de Anul Nou! Urez, de asemenea, tuturor prietenilor din toate țările lumii împlinirea tuturor dorințelor!

În anul 2017, am convocat cel de-al 19-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, deschizând un nou drum pentru construirea unei țări socialiste moderne. Produsul intern brut al Chinei a ajuns la 80.000 miliarde de yuani. Au fost create 13 milioane de noi locuri de muncă în orașe. Asigurările sociale pentru persoanele în vârstă cuprind peste 900 de milioane de oameni, iar asigurările sociale de bază acoperă 1,35 miliarde de persoane. Peste 10 milioane oameni din mediul rural au ieșit din sărăcie, alte 3,4 milioane de cetățeni săraci s-au bucurat de sprijin, fiind mutați în alte locuri și primind noi locuințe. Lucrările de reconstrucție din zonele cu condiții mai dificile din mediul urban și-au atins țelul propus, acela de a construi 6 milioane de apartamente. Mediul ecologic s-a ameliorat treptat, populația având parte de mai multe satisfacții, bucurii și siguranță. Am mai făcut un pas mare către realizarea obiectivului nostru, acela de a făuri o societate cu o viață decentă.

Noi realizări au fost obținute și în domeniul tehnico-științific. Satelitul „Huiyan” a fost lansat, avionul mare de pasageri tip C919 a zburat către cerul albastru. Am reușit să exploatăm computerul cuantic, să cultivăm experimental orez în apă de mare. Primul portavion de producție autohtonă a fost lansat la apă. Am reușit să finalizăm și prospecțiile în adâncime, în mare. Am extras pentru prima dată gheață inflamabilă. Au fost terminate lucrările de construcție din cea de-a patra etapă a danelor automate din Yangshan și ale corpului principal al podului ce leagă Hong Kong-Zhuhai-Macao. Trenuri de mare viteză circulă pe întinderea vastă a țării noastre… Mă bucur și salut creativitatea de care dă dovadă poporul chinez!

Am organizat exerciții militare de teren la baza de instruire Zhurihe pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea Armatei de Eliberare a Poporului Chinez. Eu am vizitat Hong Kong cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a reîntoarcerii în patria-mamă a regiunii și am văzut cu ochii mei că Hong Kong se bucură de prosperitate și stabilitate durabile, având în spate un sprijin puternic – țara și va avea un viitor și mai bun. Am organizat și comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea Războiului de Rezistență a Poporului Chinez împotriva Agresiunii Japoneze și zi de doliu național pentru victimele Masacrului de la Nanjing în rememorarea istoriei și pentru a arăta dorința noastră de pace.

China a găzduit multe evenimente diplomatice multilaterale, inclusiv primul forum la nivel înalt pentru cooperări internaționale pe baza strategiei „O centură, un drum”, întâlnirea de la Xiamen a liderilor țărilor BRICS, dialogul la nivel înalt dintre Partidul Comunist Chinez și partidele politice din lume, etc. Eu am participat la unele reuniuni importante din lume. La începutul anului, am fost prezent la forumul economic mondial anual de la Davos. Am rostit un discurs la sediul general al ONU de la Geneva. Am participat și la summitul liderilor G20, reuniunea informală a liderilor Organizației de Cooperare Economică din Asia și Pacific. Cu aceste ocazii, am avut schimburi profunde cu toate părțile, ajungând la un consens privind făurirea unei comunități cu un destin comun, pentru a oferi o viață mai bună popoarelor țărilor lumii.

În anul 2017, eu, personal, am primit multe scrisori din partea cetățenilor, printre care se află locuitorii din comuna Yumai, județul Longzi din Tibet și cei din regiunea Mongoliei Interioare, profesori veterani ai Universității Jiaotong din Xi’an care s-au mutat în regiunile vestice și studenți boboci de la Universitatea Nankai. Povestirile lor m-au emoționat mult. Devotamentul și spiritul patriotic al cetățenilor chinezi mi-au transmis măreția și idealul lor, acela că fericirea vine după o muncă asiduă.

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

2018 va fi primul an în care va fi aplicat spiritul Celui de-al 19-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez. Acest congres a schițat un viitor minunat al dezvoltării țării pentru următorii 30 de ani. Dar pentru transpunerea acestuia în viață, nu trebuie să ne oprim doar la idei, trebuie să muncim cu sârguință și să-l realizăm pas cu pas.

În anul 2018, se vor împlini 40 de ani de reformă și deschidere. Reforma și deschiderea reprezintă unicul drum ce trebuie parcurs în procesul său de dezvoltare și realizare a visului Chinei. Trebuie să valorificăm împlinirea a 40 de ani de reformă și deschidere, pentru a depăși toate dificultățile și pentru realizarea aprofundării reformei.

Eliminarea sărăciei în mediul rural conform actualului standard național, până în anul 2020, este promisiunea noastră solemnă. O vom respecta fără nicio abatere. Mai avem trei ani până în 2020. Toate păturile sociale trebuie să acționeze în acest scop. Realizarea acestui țel va fi, pentru prima dată în istorie, o mare victorie în eliminarea colectivă a sărăciei. Să acționăm împreună pentru realizarea acestui obiectiv care va avea o semnificație deosebită pentru națiunea chineză și chiar pentru omenire.

În momentul de față, toată lumea manifestă speranțe, dar totodată și îngrijorări pentru pacea și dezvoltarea omenirii și așteaptă poziția și atitudinea Chinei. În calitate de mare putere responsabilă, China are să vorbească. China susține cu fermitate autoritatea și statutul ONU, își asumă obligațiile internaționale și responsabilitățile ce-i revin, respectă promisiunile făcute în contracararea schimbărilor climatice globale, promovează activ strategia „O centură, un drum” și va fi întotdeauna un făuritor al păcii în lume, un contribuitor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale. Poporul chinez dorește ca alături de popoarele lumii să creeze un viitor prosper și pașnic.

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

Toate împlinirile mărețe au fost realizate de popor și trebuie împărtășite cu poporul. Știu că oamenii sunt preocupați, în primul rând, de educație, locuri de muncă, venituri, asigurări sociale, asistență medicală, locuințe, mediul înconjurător și o bătrânețe lipsită de griji. Toți au multe realizări, dar au și griji și insatisfacții. Mai există multe neajunsuri în activitățile noastre, fapt ce ne cere să întărim spiritul responsabilității. Consiliile și autoritățile locale și oficiali de la diferite niveluri trebuie să ia în considerare toate aceste lucruri pe care și le doresc cetățenii, pentru ca ei să se bucure de o viață și mai fericită.

Vă mulțumesc!

Sursa: Radio China International

Last modified: 31/12/2017

One Response to " Mesajul de Anul Nou 2018 al presedintelui Chinei, Xi Jinping "

  1. Fulga Marian spune:

    Un adevarat Presedinte , preocupat de viitorul poporului sau si al intregii omeniri. Felicitari si succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *