Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Minunile din Inima Chinei – Fluviul Yangtze

21/02/2018

Cu o lungime de peste 6000 de kilometri, Yangtze (Fluviul Albastru) este cel mai lung fluviu din Asia și al treilea din lume după Nil și Amazon.

Cunoscut în chineză și ca Chang Jiang ”Râul Lung”, denumirea fluviului Yangtze, în realitate se referă doar la estuarul din apropiere de Shanghai, dar a fost preluată ca atare pentru întregul fluviu, de către cercetători. Fabuloasa istorie a ținutului chinezesc a mai lăsat întipărite pentru această minune geografică o serie de alte denumiri locale, atribuite pentru unele sectoare ale cursului apei, precum: Moron Us He, Tongtian He sau Jinsha Jiang.

Yangtze este format din 3 chei săpate de forța apei, în curgerea sa prin masivul muntos din marele bazin Sichuan (Roșu). Pe alocuri, falezele au forme ciudate, care în legendele chineze poartă nume pitorești, precum ”Izvorul bunicii înțelepte” sau ”Rinocerii care privesc spre lună”.

Conform descrierii din secolul al VII-lea a poetului chinez Du Fu, intrarea în cheile Qutang este poarta prin care toate apele din provincia Sichuan se luptă să pătrundă. Apa clocotește și se umflă când fluviul Yangtze intră în cheile înguste, formate între faleze de calcar de două ori mai înalte decât Turnul Eiffel.

Scriitoarea britanică, Isabela Bird, în urma străbaterii fluviului în aval în anul 1897, relata că ”Am coborât ca o săgeată; pe culmi domoale de apă, fără repezișuri; pe porțiuni vijelioase, prin vârtejuri amețitoare în care orice cădere ar fi însemnat moartea”.

Pe ambele laturi ale intrării în cheile Qutang se află stâlpi vechi de 1000 de ani, încastrați în rocă, de care erau prinse lanțuri care traversau fluviul, mai întâi în scop de apărare, apoi ca barieră pentru strângerea taxelor percepute barcagiilor.

În coasta Muntelui Bai Yan (Sare Albă), se află o zonă abruptă a falezei, numită Cheile Foalelor. În trecut, în grotele de pe culme erau îngropați războinici, în unele crevase existând încă vechi sicrie.

Pitoreștile chei Wu, sunt dominate de 12 Piscuri Fermecate. Legenda spune că ele erau fiicele Zeiței din Vest trimise de Regina Cerului să ajute la crearea cheilor. În această zonă există case construite pe colțuri de stâncă, printre câmpuri de bambus auriu și verde și primule mov ce înfloresc printre tufe de iarba-iepurelui.

Cheile Xiling erau cândva cele mai periculoase, cu porțiuni înguste și vârtejuri, dar în timp, zona a fost amenajată pentru navigație.

Astăzi, turiștii străbat cheile la bordul feriboturilor, dar vechii călători admirau frumusețea acestei zone din bărci cu vâsle și pânze, bucurându-se de peisaje unice, care fac din fluviul Yangtze o minune a Chinei, pe care fiecare călător prin lume trebuie să o viziteze.

Last modified: 21/02/2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *