Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Oamenii de știință chinezi au descoperit o genă care crește randamentul producției de cereale

25/07/2022

Oamenii de știință chinezi au descoperit o genă în culturile de cereale precum cele de orez și de grâu, o genă care poate îmbunătăți eficiența fotosintezei și a utilizării azotului și poate spori semnificativ randamentul producției de cereale.
Cercetătorii sunt de părere că descoperirea ar putea oferi o potențială soluție pentru îmbunătățirea productivității agricole și pentru utilizarea eficientă a resurselor și că ar putea contribui la securitatea alimentară umană.
Descoperirea făcută de o echipă condusă de cercetători de la Institutul de Științe a Culturilor din cadrul Academiei Chineze de Științe Agricole (CAAS) a fost publicată online vineri în jurnalul academic Science.
Zhou Wenbin, liderul echipei de cercetare, a spus că o creștere substanțială a producției agricole a fost atinsă începând cu anii ’60 prin cultivarea de noi soiuri și prin îmbunătățirea tehnologiilor de cultivare și management. Cu toate acestea, în ultimii ani, randamentul pe unitatea de suprafață a culturilor a crescut lent.
„Trebuie să găsim noi metode pentru a coordona continuarea îmbunătățirii randamentului culturilor și a eficienței utilizării azotului”, a spus Zhou.
Cercetătorii au descoperit că porumbul are un randament mult mai mare decât orezul și grâul, determinat în principal de căile fotosintetice diferite.
Echipa de cercetare a examinat 118 factori de transcripție asociați cu fotosinteza la porumb și a analizat genele din orez cu secvențe similare. În cele din urmă, au identificat gena cheie, OsDREB1C, care răspunde atât la lumină, cât și la condițiile unui mediu cu conținut scăzut de azot și, astfel, au descoperit că gena modulează atât fotosinteza, cât și utilizarea azotului.
Cercetătorii au îmbunătățit expresia genei OsDREB1C în două soiuri de orez prin intermediul tehnologiei ingineriei genetice. Rezultatele au arătat că randamentul celor două soiuri de orez a crescut cu peste 30 de procente. Durata lor de creștere a fost, de asemenea, scurtată.
În urma experimentului pe un soi de grâu, cercetătorii au descoperit că gena OsDREB1C îi poate crește randamentul cu peste 17 procente și îi poate scurta durata de creștere cu trei până la șase zile, arătând că această genă are rolul de a crește randamentul și de a scurta perioada de creștere a mai multor tipuri diferite de culturi.
Wan Jianmin, academician al Academiei Chineze de Inginerie, a spus că descoperirea oferă o genă potențial valoroasă pentru îmbunătățirea varietății soiurilor de culturi.
Yang Weicai, academician al Academiei Chineze de Științe (CAS), a spus că descoperirea acestei gene are, fără îndoială, o valoare științifică importantă și perspective de aplicare, oferind o resursă genetică importantă pentru cultivarea soiurilor de culturi cu un randament mai mare, o eficiență de utilizare a azotului mai mare și maturitate timpurie.
Această cercetare inovatoare oferă o nouă abordare în vederea obținerii unei creșteri substanțiale a producției agricole și a utilizării eficiente a resurselor. Se preconizează că aceasta va fi aplicată la orez, grâu și alte culturi și legume în viitor, ceea ce este de mare importanță pentru promovarea producției agricole durabile și intensive, au spus experții.
Qian Qian, directorul Institutului de Științe a Culturilor din cadrul CAAS și, de asemenea, un academician al CAS, a declarat că echipa își va aprofunda cercetările privind funcția și mecanismul genei cheie în principalele culturi de cereale, cum ar fi orezul, grâul, porumbul și soia, pentru dezvoltarea de noi soiuri.

Last modified: 25/07/2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *