Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Oamenii de stiinta descopera dovezi noi despre impactul oamenilor in disparitia unor specii de giboni

29/06/2018

O nouă specie de gibon dispărut a fost descoperită de o echipă formată din cercetători internaționali.

Rămăşiţele conservate parţial ale unui gibon, descoperite într-o excavaţie a unui mormânt vechi de 2.200 – 2.300 de ani din Provincia Shaanxi din China, au arătat că primata îngropată făcea parte dintr-un gen şi dintr-o specie care acum sunt extincte.

Conform indiciilor existente, mormântul a aparţinut bunicii primului împărat al Chinei, Qin Shihuang. În criptă au fost găsite 12 gropi cu rămăşiţe animale, inclusiv cele ale gibonului.

Gibonii aparțin unei familii de primate cunoscute sub denumirea de maimuțe mai mici. Maimuțele au jucat un rol important în cultura chineză de mii de ani și sunt prezente în literatura și arta antică.

Echipa, condusă de oamenii de stiinta din cadrul Societatii Zoologice din Londra si de alti cercetatori de la Universitatea de Stat din Arizona si Institutul Provincial de Arheologie din Shaanxi, a analizat un fragment de craniu. Modelarea computerizată a fragmentelor osoase a evidențiat că aparținea unui gen nou și speciilor de gibon, numit Junzi imperialis. In acele vremuri gibonii erau păstrați ca animale de casă de către persoane cu statut social ridicat.

Cercetătorii cred că dispariția lui Junzi imperialis ar fi putut fi fost cauzată de oameni. Nu se poate spune cu exactitate când Junzi imperialis a dispărut, dar vânatul excesiv şi pierderea pădurilor cauzată de creşterea populaţiei umane au jucat probabil roluri importante în dispariţia speciei. Dacă da, fragmentul de craniu o să ofere unele dintre primele dovezi conform cărora dispariția unei specii de maimuță a avut loc din cauză vânătorii și capturării sau pierderii habitatelor.

Last modified: 29/06/2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *