Cumpărăm bilete de avion și ne planificăm plini de entuziasm următoarea vacanță. Cumpărăm bilete de avion și suntem pasageri prin toate colțurile lumii, fotografiem, râdem, analizăm, iar mai apoi ne întoarcem acasă, povestind prietenilor ultimele noastre experiențe. Cât de diferit este totuși atunci când data de pe biletul de întoarcere este setată 10 luni mai târziu? Cât de diferit este atunci când lași totul în urmă și dorești să fii prins în aglomerația unui oraș precum Shanghai-ul?
Am cumpărat un al doilea bilet de avion și am revenit în orașul menit să schimbe viețile celor ce aleg să treacă prin el. Studentă pentru al doilea an în China, am ales să urmez cursurile de limbă chineză în cadrul Shanghai International Studies University, entuziasmată că voi reveni în orașul ce mă găzduise deja cu un an în urmă.
Shanghai-ul, sau micul furnicar așa cum imi place să îl numesc, își deschide brațele către toți cei care doresc să îi calce pragul. Micii vânzători ambulanți de la colțurile străzii te îndeamnă să guști din produsele lor, resimțind astfel puțin din savoarea locală. Pentru mulți, simpla ideea de a studia pentru un an de zile într-un oraș din China, pare imposibil de realizat. Însă nu și pentru noi, studenții secției de limbă chineză. Ne lăsăm purtați de diferențele culturale, de setea de cunoaștere și de imprevizibilul unei astfel de experiențe, ne împachetăm bagajele doar pentru a ajunge din nou să furăm un zâmbet de pe fețele pline de admirație ale chinezilor cu care purtăm diferite conversații.
Anul acesta Shanghai International Studies University a ales să ne ajute în procesul de acomodare prin organizarea unei activități de tip tresure hunt, activitate prin care nu doar că am descoperit o parte încă necunoscută mie a acestui oraș, dar am cunoscut noi persoane, din toate colțurile lumii. Diferențele culturale își pun de multe ori amprenta asupra dezvoltării noastre, dar atunci când intri într-o comunitate de studenți internaționali, tinzi să uiți de aceste diferențe și să vezi lumea înconjurătoare cu alți ochi. În cadrul primei ediții a proiectului Youth International Excenge City Orienteering, m-am lăsat prinsă în mrejele dansului, ale acrobației și ale caligrafiei, am călătorit în timp prin case memoriale, prin parcuri și grădini până am ajuns din nou în prezentul zgârie norilor. Asta înseamnă de fapt o călătorie prin Shanghai. E o călătorie a sufletului, o călătorie ce te trece prin timp și îți lărgește sfera cunoștințelor generale. Este imposibil să trăiești într-un astfel de oraș fără să observi diferențele dintre nou și vechi, fără să te lași atrasă de mirosul mâncărurilor de pe stradă, fără să dai o fugă până la magazinul din colț să iți iei un pahar de ceai cu lapte și biluțe de tapioca.
Shanghai-ul îți aduce zâmbetul pe față prin simpla lui structură, prin simplul amalgam de culturi și de oameni, prin simpla plăcere de a-l analiza pe celălalt și de a te lăsa analizat. Te atrage prin noutatea lui, prin tehnologia avansată, dar te prinde în mrejele lui prin intermediul oamenilor simpli. Un oraș extraordinar, cu oameni ce îți dau sentimentul că întotdeauna vei fi prinsă între aceste două culturi și că nu îți vei mai dori niciodată ca ei să dispară din viața ta. Un oraș al contrastelor, dar în care oricine își poate găsi locul. Problemele de acomodare își găsesc întotdeauna soluții, o plimbare printre străduțele tradiționale ale Grădinii Yu Yuan, câteva fotografii făcute la The Bund înainte de a lua feribot-ul și a ajunge parcă în viitor printre bulevardele din Centrul Financiar al Shanghai-ului. Dacă nici asta nu îți va aduce zâmbetul pe buze, atunci, la doar câteva stații de metro se găsește micul orășel Qibao, cu căsuțele sale tradițioanele de-a lungul apei. Simți totuși că ceva îți lipsește? Atunci dă fuguța la metrou până în districtul de artă M50, acolo unde dacă nu ești deja un iubitor de artă, vei deveni unul cu siguranță. Imagini diferite, dar peste tot același sentiment, un sentiment de liniște și de eliberare, departe de stresul cotidian și de manualele școlare.
Micul furnicar devine și mai agitat în parcuri, acolo unde mătușicile și bătrâneii îți dovedesc că vârsta este doar un număr, că trebuie să păstrăm ce e mai frumos din toate experiențele vieții, că sportul nu este o opțiune ci o necesitate pentru o viață plină de zâmbete. Alunecă lin în dansul lor în timp ce alții te încântă cu melodii cântate la instrumente tradiționale chinezești.
Totuși, pentru a-i înțelege, o simplă călătorie nu este suficientă. Așa că, micilor pasionați de cultura chineză, descoperiți această țară și redescoperiți-vă pe voi cumpărându-vă un simplu bilet de avion și alegând data de întoarcere câteva luni mai târziu. Așa cum orașul Shanghai și-a câștigat locul în sufletul meu, așa și celelalte orașe ale Chinei își așteaptă doritorii de cunoaștere.
Articol realizat de Pleșoiu Cristina Loredana
Studentă la Shanghai International Studies University
Last modified: 28/02/2019