Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Pandemia si efectele negative asupra psihicului

26/10/2020

Nu cunosc pe nimeni a cărui viață să fie la fel ca până în pandemie. Mulți trăiesc cu frică: de virus, de moartea sa ori a cuiva drag, de oamenii care nu poartă masca în mod corespunzător, de îmbrățișări, să nu-i îmbolnăvească pe cei dragi, din cauză financiară, că li se va închide afacerea, ș.a.

Foarte mullte persoane nu și-au mai văzut bătrânii. Alții nu și-au mai văzut familia sau prietenii deoarece locuiesc în țări diferite. Unii nu au mai avut parte de concediu și alții nu au mai putut să vină în țară.

Alții nu au avut parte de emoțiile primei zile de școală. Unii caută variante pentru munca de acasă sau pentru faptul că grădinițele și școlile se fac în mediul online. Alte persoane trăiesc cu nesiguranța unui loc de muncă sau cu salarii mai mici sau se confruntă cu faliment.

Unora le-a murit cineva drag din cauza virusului și nici măcar nu au putut să le ofere o înmormântare “normală” din cauza restricțiilor. Alții s-au îmbolnăvit. Multor oameni din cauza fricii de COVID, le e rău și merg pe la diverși medici că ajung să somatizeze puternic. Mulți fac atacuri de panică, anxietate, depresie și au efecte psihologice negative inclusiv simptome ale stresului posttraumatic, confuzie și furie.

Izolarea în carantină și suspendarea muncii și a școlarizării din cauza pandemiei pot declanșa, abuz de droguri sau/și alcool și violență familială.

Ar trebui să se facă eforturi mai mari în vederea creşterii gradului de conştientizare a publicului în această privință, pentru a promova diagnosticarea și tratamentul precoce al bolilor.

Viața s-a schimbat. O pandemie are efecte negative asupra multor aspecte, însă nu e deloc de ignorat efectul pe care îl are asupra psihicului.

În vremuri de pandemie, este necesar ca oamenii să fie capabili să tolereze și să accepte la un anumit nivel toate aceste incertitudini.

În urma acestei perioade, mi s-a reconfirmat că uneori nu avem control, că uneori ambiția nu e suficientă pentru a face ceva și că nu totul depinde de noi.

Există și părți pozitive: lumea de adaptează la orice, oamenii găsesc soluții. Multe afaceri s-au dezvoltat în mediul online și s-au adaptat la noile cerințe. Sunt persoane care simt acum mult mai multă recunoștință pentru ceea ce au și cum sunt.

Viața merge mai departe și e necesar ca pentru moment să învățăm să trăim și așa. Să ne protejăm, să ne bucurăm că datorită tehnologiei putem păstra legătura cu cei dragi!

Se fac eforturi pentru a depăși această grea perioadă, iar China a aderat la mecanismul internațional pentru furnizarea vaccinurilor anti-COVID 19 către țările în curs de dezvoltare.

Nu doar specialiști români menționează importanța creşterii gradului de conştientizare, ci și experții chinezi îndemnă la acordarea unei atenţii sporite şi susţinute asupra sănătăţii mintale și problemelor relevante asociate cu COVID-19.

Într-un sondaj realizat în luna mai, aproximativ 45% din peste 16.000 de lucrători medicali din Wuhan, odată epicentrul epideiei COVID-19, au prezentat o formă de depresie sau anxietate. După cum știm, nu doar sistemul medical din China s-a confruntat cu lupta pentru prevenirea și controlul epidemiei, deci putem discuta de depresie și anxietate la nivel mondial.

Articol scris de Alexandra Voica – Președinte Asociatia Chinaro și Psihoterapeut

Last modified: 26/10/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *