Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Parteneriatele China – țările din Asia Centrală, în plină dinamică

17/05/2023

De la mătase și porțelan, până la electrocasnicele și telefoanele inteligente, Drumul Mătăsii a fost martorul schimburilor dintre China și țările din Asia Centrală. Odată cu desfășurarea summitului comun, istoria milenară a Drumul Mătăsii va căpăta o nouă vitalitate.

Primul summit China-Asia Centrală este programat în zilele de 18 și 19 mai la Xi’an, reședința provinciei chinezi Shaanxi, fiind prima reuniune la vârf organizată după stabilirea relațiilor diplomatice între China și cele cinci țări central-asiatice: Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan și Kârgâzstan, acum 31 de ani. În contextul unor transformări nemaiîntâlnite în ultimul secol, reuniunea liderilor programată la punctul de pornire a Drumului Mătăsii are o semnificație deosebită.

După înființarea în anul 1992, relațiile între China și cele cinci țări din Asia Centrală au trecut prin încercările transformărilor de pe scena internațională, realizând saltul de la buna vecinătate, la parteneriat strategic și parteneriat strategic multilateral. Ce a stat la baza acestor salturi?

În primul rând, îndrumarea diplomației liderilor de stat. În ultimii zece ani, președintele Xi Jinping, a efectuat șapte turnee de vizite în Asia Centrală, iar liderii din cele cinci țări central-asiatice au vizitat Beijingul, Shanghai și Qingdao. În 2014, președintele Xi a fost oaspetele la omologul tadjik, Emomali Rahmon, acasă. La despărțire, cei doi și-au strâns mâinile, moment în care președintele Rahmon a declarat că frații buni înaintează mână în mână.

În prezent, China stimulează construcția pentru modernizarea în stil chinezesc, în timp ce țările central-asiatice sunt angajate în aplicarea accelerată a strategiilor de dezvoltare, dorind să intensifice cooperarea cu China.

Propunerea privind construcția comună a „Centurii Economice a Drumului Mătăsii”, lansată în 2013 de președintele Xi Jinping, a creat oportunități imense de dezvoltare ambelor părți. În 2022, volumul comerțului bilateral a totalizat 70,2 miliarde USD, de peste 100 de ori mai mare decât la stabilirea relațiilor bilaterale. Aproape 80% din trenurile cargo China-Europa trec prin Asia Centrală. Tunelul feroviar Angren–Pap din Uzbekistan, Centrul de cooperare frontalieră China-Kazahstan de la Khorgos, șoseaua China-Kârgâzstan-Uzbekistan, sunt parte din multiplele proiecte de infrastructură rezultate ale cooperării China-Asia Centrală.

În prezent, gazele naturale din Asia Centrală sunt transportate în China fără întrerupere, produsele de calitate din cele cinci țări, odată ce intră în vânzare pe platformele electronice sunt epuizate imediat. Laptele de cămilă din Kazahstan, mierea din Kârgâzstan, cireșele din Uzbekistan și altele produse sunt delicatese preferate de chinezi. În luna aprilie a.c., trenul „Chang’an” cu automobile pe noi energii a pornit din Xi’an, îndreptându-se spre Uzbekistan. China și țările central-asiatice intensifică relațiile de cooperare în domeniul noilor energii, economiei digitale și tehnologiilor avansate.

China și cele cinci țări din Asia Centrală sunt țări în curs de dezvoltare care apără cu fermitate multilateralismul și principiile dreptului internațional universal acceptate. Acestea se sprijină reciproc în apărarea suveranității, integrității teritoriale și a intereselor esențiale ale fiecărei părți. De asemenea, acestea și-au conjugat forțele în combaterea terorismului, separatismului și extremismului, contribuind la apărarea păcii și stabilității regionale și mondiale.

Forțele unite topesc și piatra. Acesta este un vers binecunoscut din Turkmenistan. În ultimii 30 de ani, China și țările din Asia Centrală au insistat pe respectul reciproc, buna-vecinătate, solidaritatea în situații dificile și câștigul comun, stabilind un model al relațiilor internaționale de tip nou. Liderii celor șase țări se reunesc la Xi’an pentru discuții privind dezvoltarea și edificarea unei comunități cu viitor comun China-Asia Centrală, fiind așteptate următoarele trei decenii de aur.

Sursa: Radio China International

Last modified: 17/05/2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *