Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Piața valutară a Chinei, reziliență stabilă în 2023

08/04/2024

Administrația de Stat pentru Schimburi Valutare din China (SAFE) a publicat, recent, Raportul privind balanța de plăți a Chinei în 2023, care arată că balanța de plăți a Chinei a funcționat în general stabil, rezervele valutare  păstrându-se la peste 3.200 de miliarde dolari la sfârșitul anului. Reziliența pieței valutare a crescut semnificativ, așteptările pieței sunt practic stabile, tranzacțiile valutare fiind raționale și ordonate.

Raportul susține că balanța de plăți a Chinei este așteptată să aibă o bază mai bună pentru menținerea unui echilibru de bază în anul în curs. Pe de o parte, politica monetară a principalelor economii dezvoltate se ajustează și situația restrângerii lichidității globale va fi atenuată. Pe de altă parte, odată cu eliberarea continuă a efectelor măsurilor macroeconomice, economia Chinei păstrează în continuare tendință pozitivă, care va oferi un sprijin tot mai puternic echilibrului balanței de plăți.

În 2023, excedentul de cont curent al Chinei a fost de 253 de miliarde de dolari americani, cu un raport de 1,4% din PIB, rămânând într-un interval rezonabil de echilibru. Deficitul de cont financiar de natură non-rezervă al Chinei a fost de 209,9 miliarde USD în 2023, formând un model de echilibru autonom cu excedentul de cont curent, iar activele de rezervă au rămas stabile.

Începând de anul trecut, economia Chinei a continuat să se redreseze și să se îmbunătățească, iar deschiderea de înaltă calitate a pieței de obligațiuni a avansat constant, suprapunându-se peste schimbările din mediul financiar extern, capitalul străin a cumpărat obligațiuni interne timp de 11 luni consecutive începând din februarie 2023, iar soldul pe piața chineză de obligațiuni interbancare a ajuns la 3.670 de miliarde yuani la sfârșitul anului 2023, o creștere de 8% față de cel de la sfârșitul anului 2022.

În ultimii ani, mediul internațional a devenit mai complex și mai volatil, iar volatilitatea investițiilor străine directe la nivel mondial a crescut semnificativ. Investițiile străine directe în China și tendința globală sunt practic aceleași, dar capitalurile noi crescute care reflectă dorința întreprinderilor multinaționale de a investi în China pe termen lung sunt relativ stabile. Raportul arată că, în viitor, odată cu îmbunătățirea treptată a mediului economic și financiar intern și extern și cu consolidarea continuă a noilor avantaje ale Chinei în atragerea investițiilor străine, se așteaptă ca investițiile străine directe să se stabilizeze și să își revină.

În primul rând, schimbările din mediul intern și extern vor promova redresarea constantă a fluxului de capital străin. În prezent, piața se așteaptă, în general, ca marile economii dezvoltate să își ajusteze politicile monetare, iar mediul de înăsprire a lichidităților la nivel mondial se va îmbunătăți în general, ceea ce va ajuta investițiile internaționale să devină mai active. În același timp, se așteaptă ca economia Chinei să mențină tendința de creștere a dezvoltării, mediul de afaceri continuă să optimizeze disponibilitatea investițiilor străine.

În al doilea rând, industria prelucrătoare tradițională a Chinei are încă un avantaj relativ în atragerea investițiilor străine. China este singura țară din lume care dispune de o gamă completă de sectoare industriale, iar capacitatea sa de producție este pe primul loc în lume, cu secțiunile industriale asortate și avantaje de integrare, precum și cu o forță de muncă de calitate relativ ridicată, ceea ce va oferi un sprijin fundamental și mai larg pentru dezvoltarea întreprinderilor din diferite țări care vin în China.

Mai mult, noile puncte de creștere a investițiilor străine vor fi consolidate. Statisticile biroului de schimb valutar arată că, în 2023, fluxul net de capital de investiții străine directe a intrat în industriile prelucrătoare de vârf, cercetarea științifică și industria de servicii tehnologice, în creștere cu 7% decât în 2021. În viitor, odată cu dezvoltarea inovatoare continuă a tehnologiei informației, a energiei noi și a tehnologiei inteligente, se așteaptă ca domeniile de mai sus să devină principala atracție de creștere a Chinei. Între timp, China are o piață mare, cu o grupă de venituri medii de peste 400 de milioane de persoane, care va continua să crească în viitor, și este o piață vastă pe care întreprinderile din toate țările nu o pot ignora. În 2023, fluxul net de capital al investițiilor străine directe în comerțul cu ridicata și cu amănuntul a reprezentat o creștere de 10% față de 2021. În viitor, potențialul uriaș de consum al Chinei va continua să atragă investiții străine pentru a pătrunde mai adânc pe piața internă de vânzări și servicii.

Sura: Radio China International

Last modified: 08/04/2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *