Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Planul aerospațial al Chinei în 2023

15/02/2023

Corporația pentru Știința și Tehnologia Aerospațială din China (CASC) va promova multilateral, în 2023, activitățile în cadrul celei de-a 4-a etape a Proiectului de explorare lunară și Proiectul de explorare a planetelor.

Președintele Consiliului de adminisrație al CASC, Wu Yansheng, a declarat că pe parcursul anului 2022 au fost realizate șase lansări ale navelor și modulelor componente ale construcției  stației spațiale chineze, două misiuni cu capsulă recuperabilă. De asemenea, a fost finalizată construcția stației spațiale chineze și au fost realizate peste 50 de lansări de nave și sateliți.

Directorul general al CASC, Zhang Zhongyang, a declarat că, în 2023, corporația are planificate peste 50 de lansări, stația spațială chineză va demara operațiunile de rutină, fiind impulsionate misiunile din cea de-a 4-a etapă a Proiectului de explorare lunară și în Proiectul de explorare a planetelor. De asemenea, vor fi accelerate cercetarea și construcția vehiculului Chang’e-7 și a sondei Tianwen-2, va fi lansată în premieră racheta purtătoare Marșul Cel Lung 6C, urmând să fie onorate contractele privind zborurile spațiale comerciale și exporturile de sateliți spre diverse țări.

În cea de-a 4-a etapă a Proiectului de explorare lunară, după finalizarea misiunii, vehiculul Chang’e-6 va reveni pe Pământ, în anul 2025, aducând mostre prelevate de pe fața nevăzută a Lunii. În anul 2026, vehiculul Chang’e-7 va începe explorarea mediului și resurselor aflate la Polul Sud al Lunii. În 2028, va fi lansat Roverul Chang’e-8 care va forma, împreună cu vehiculul Chang’e-8, o stație de cercetare științifică la Polul Sud al Lunii.
Wu Yangsheng a arătat, în 2025, China programează lansarea unui modul de explorare a spațiului cosmic adânc, pentru monitorizarea planatelor mici care se află în apropierea Pământului, a cometelor din centura principală. În următorii 10-15 ani, vor fi realizate procedurile pentru revenirea pe Pământ a robotului aflat pe planeta Marte, de unde va aduce mostre. De asemenea, va fi demarată explorarea planetelor Jupiter, Uranus și a Soarelui, pentru ca în anul 2030 să fie pus în aplicare Planul Miyin, care vizează căutarea planetelor din afara sistemului solar, favorabile vieții.

Sursa: Radio China International

Last modified: 15/02/2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *