Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Prietenia China-România va dăinui, în ciuda vicisitudinilor efemere

11/11/2022

“În virtutea bunelor relații construite de-a lungul anilor, îmi permit să vă consider prieteni ai Chinei, asigurându-vă în același timp că la Beijing aveți statornici promotori ai bunelor relații perene de prietenie, care păstrează vie memoria evenimentelor de excepție în cadrul istoriei comune și internaționale”, a declarat astăzi directorul departamentului de limba română din cadrul Radio China Internațional-China Media Group (RCI-CMG), Wu Min, în cadrul video-conferinței intitulate “Cooperarea R.P. Chineză – România, în contextul noilor provocări internaționale”, eveniment la care au prezentat mesaje Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura, Nicolae Vasilescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China și Prof.Univ.Dr. Dong Xixiao, Prodecan al Facultății de Limbi și Culturi Europene, director al Centrului de Studii Românești, din cadrul Universității de Studii Străine din Beijing (BFSU). De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai societății civile, economice, culturale din România, alături de angajații secției de limbă română RCI-CMG.

Wu Min a subliniat că, în pofida schimbărilor de abordare și implicațiilor ideologice înregistrate în unele țări din Europa Centrală și de Est, China a susținut o comunicare deschisă și onestă cu România, pe multiple planuri, inclusiv în abordarea pandemiei COVID-19, în cadrul cooperărilor economice prin intermediul Expoziției China – Europa Centrală și de Est de la Ningbo și Târgului Internațional de Importuri din China de la Shanghai, “evenimente care oferă României șansa de a promova și aduce pe piața chineză produse, dar și șansa de a cunoaște și înțelege mai bine realitatea și dimensiunea economică din țara noastră”.

Accentuând faptul că există multiple șanse de cooperare economică între China și România, Wu Min a mai arătat că dialogul inițiat astăzi se înscrie în “politica de deschidere tot mai amplă a Chinei spre lumea exterioară, proces menționat în repetate rânduri în cadrul Raportului și concluziilor celui de-al 20-lea Congres Național al PCC”, recent încheiat. Unul dintre canalele de cooperare bilaterală evidențiat a fost cel reprezentat de mass media, care au rolul de a promova “mesaje și semnale corecte în cadrul dialogului instituțional, cultural și inter-uman”, promovând “o mai bună cunoaștere a Chinei, în toate domeniile”, în condițiile în care “dincolo de ideologiile și presiunile externe care apasă cele două țări, avem misiunea de a pune interesul informării corecte, profesioniste, de a ne adresa și de a pune oameni pe primul loc”.

La rândul său, Nicolae Vasilescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, în calitate de coorganizator al dialogului, a subliniat că în cadrul relațiilor bilaterale “există suișuri și coborâșuri, câtă vreme România își regândește elementele și eforturile de contact cu China”. De asemenea, în condițiile în care China promovează strategia Covid-zero, însă există dificultăți în cadrul cooperărilor internaționale, știut fiind că necesită o mai bună înțelegere, iar succesul este mai mare atunci când oamenii au posibilitatea să se vadă față în față, “oamenii de afaceri resimțind absența dialogului direct”. În acest context global, “Camera de Comerț și Industrie România-China va continua să țină vie flacăra relațiilor și schimburilor economice, în beneficiul oamenilor de afaceri din cele două țări”, a mai subliniat Nicolae Vasilescu.

Specialist cu anvergură mondială în planul relațiilor diplomatice asiatice, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura a evidențiat, în mesajul său o parte dintre schimbările globale și europene, generate atât de schimbarea paradigmei politico-diplomatice, dar și ca urmare a conflictului din Ucraina, cu efecte majore în domeniul energetic și al infrastructurii economice profunde europene.

“Este nevoia de maturitate, de o regândire a dialogului, câtă vreme există fisuri în unitatea europeană, dar și dificultăți în relația cu R.P. Chineză, după decenii de bune relații, când au fost stabilite de comun acord peste 60 de mecanisme de cooperare și dialog, între Uniunea Europeană și China”, a arătat Ambasadorul Isticioaia-Budura.

Potrivit acestuia, evoluțiile dramatice din vecinătatea României, cu consecințe globale în domeniul securității energetice, alimentare, dar și cu efecte acute inflaționiste, ar trebuie să îi determine pe decidenții occidentali, dar mai ales europeni “să țină cont de faptul că Rusia rămâne una dintre primele 20 de state industrializat ale lumii, cu resurse importante atât pentru nevoile interne, cât și externe”. Domnia sa a subliniat că “ar trebui recunoscut că intențiile de izolare ale Rusiei vor întâmpina limite, fapt care ar trebui să dea de gândit decidenților din spațiul european”.

Legat de situația din Europa, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura a mai arătat că tot mai mult epicentrul evoluțiilor internaționale s-a deplasat spre zona Asia-Pacific, unde un rol extrem de important revine Chinei, ca protagonist major în procesul de relansare a economiei globale, al schimburilor științifice și tehnologice, ajungând până la eforturile care privesc schimbările climatice. Sunt motive pentru care inclusiv pe agenda României, în relația cu RP Chineză ar trebui să se regăsească eforturile pentru o mai bună înțelegere a semnalelor și elementelor majore prezentate la recentul Congres Național al Partidului Comunist Chinez, China trebuind să fie înțeleasă mai bine, inclusiv în proiecțiile de dezvoltare internă care sunt extinse pe mai multe decade.

Iată de ce, Amansadorul Isticioaia-Budura a subliniat că România are nevoie de parteneriatul cu China, cu precădere în planul schimburilor economice și culturale, România având încă resurse energetice și alimentare, dar având nevoie de investiții majore. “Este momentul reciprocității, în care oameni din România să vadă China așa cum este în realitate, pentru a lega parteneriate consistente cel puțin în domeniul infrastructurii rutiere și feroviare de mare viteză, unde chinezii excelează la nivel global”.

Nu în cele din urmă, Prof.Univ.Dr. Dong Xixiao, doctor în limba română, a evidențiat faptul că, la Beijing, limba română are o istorie de predare la nivel universitar de peste 66 ani, Universitatea de Studii Străine din Beijing (BFSU) fiind considerat leagănul diplomației chineze. Tot aici au fost educați și pregătiți majoritatea chinezilor vorbitorilor de limba română care au făcut o carieră strălucită în promovarea limbii și culturii române în ultimii peste 50 de ani.

“Astăzi, în China există încă șapte universități care predau cursuri de limba română, 99% dintre profesori sunt pregătiți de noi, însă, pe lângă activitățile didactice, munca de cercetare poate aduce o contribuție importantă la promovarea relațiilor chino-române, lingvistica și istoria jucând un rol important în cunoașterea națiunii române”, a declarat profesorul Dong.

Acesta a subliniat că, în aceste vremuri în care lumea trece prin schimbări majore, iar relațiile internaționale sunt puse la încercare, “este important să căutăm constantele din spiritualitatea altor națiuni, prin cercetări lingvistice, literare și istorice, să continuăm și să promovăm prietenia tradițională chino-română”.

Nu în ultimul rând, Prof.Univ.Dr. Dong Xixiao a evidențiat că, în comparație cu terminologiile filozofice sau culturale, “politica Chinei e mult mai ușor de descifrat, una dintre caracteristicile politicii Chinei fiind stabilitatea și continuitatea. (…) Fiind vorbitor de română, cariera mea se leagă strâns de relațiile chino-române, de aceea aștept un răspuns pozitiv din partea României la inițiativele Chinei, împreună bazându-ne pe aspirațiile pentru un viitor mai bun, pentru care trebuie găsite soluții”.

Sursa: Radio China International

Last modified: 11/11/2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *