Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Prima misiune a Chinei pe Marte va aduce contribuții omenirii

27/07/2020

Primul detector chinez de prospecțiune pe Marte, Tianwen 1, a fost lansat, joi, și este primul pas al Chinei în explorare planetară. Sonda spațială a Emiratelor Arabe Unite, Speranța, a fost lansată luni de la Centrul Spațial Tanegashima din Japonia către Marte. Roverul Perseverance al NASA va fi lansat pe Marte la data de 30 iulie de la baza Cape Canaveral din Florida.

Dupa lansare, detectorul chinez va realiza zborul în jurul planetei Marte, aterizarea și patrularea pe suprafața acesteia pentru a obține date științifice despre această planetă. Va fi o premieră nu numai în istoria spațială a Chinei, dar și o premieră în cea mondială. În ultimele decenii, programele spațiale ale Chinei au încercat prin fiecare misiune o depășire tehnologică și, printr-o serie de misiuni combinate să se revoluționeze domeniul. Atât programul de zbor spațial cu astronauți la bord, cât și programul de explorare Chang’e a Lunii s-au făcut cu tehnologii complexe în mai multe misiuni pentru diminuarea riscurilor și asigurarea derulării în bune condiții a misiunilor. SUA, fosta URSS, Japonia, Agenția Spațială Europeană și India, care au făcut prospecțiunea planetei Marte, au ales strategia de explorare pas cu pas, adică începând de la zborul în jurul planetei, apoi s-a realizat aterizarea și pe urmă patrularea pe Marte.

Cele trei obiective ale misiunii arată că China are tehnologica necesară de reailzare a explorării planetei Marte prin efectuarea a mai multor misiuni spațiale, precum misiunea de explorare a Lunii, misiunea spațială cu oameni la bord și sistemul de navigație Beidou. Misiunea Chang’E de explorare a Lunii este considerată un proiect premergător misiunii de prospecțiune a planetei Marte. Au fost dezvoltate prin intermediul acesteia tehnologiile proiectarea de transferare a orbitelor dintre Pământul și Luna, survolul sondei în jurul unui obiect extraterestru, aterizarea automată a unei sonde spațiale pe un obiect extraterestru, detectarea și funcționarea automată a sondei pe un obiect extraterestru și telecomunicația în spațiul exterior profund. Rețeaua de telecomunicație realizată prin Chang’E va servi la această nouă misiune. Tehnologiile rachetelor purtătoare și alte echipamente spațiale dezvoltate pentru misiuni cu om la bord și sistemul de navigație Beidou aduc și ele sprijin noii misiuni.

Mai mult, misiunea Tianwen, cu cele trei obiective, va revoluționa știință dacă va reuși. Progresele tehnologice sunt doar o bază a explorării planetei Marte care vizează stabilirea sursei sistemului solar, a spațiului și dacă suntem singurele ființe din Univers.

Misiunile de prospecțiune a planetei Marte, efectuate până acum de omenire, seamănă cu premiera “marșului cel lung pe mii de kilometri”. Omenirea are încă puține cunoștințe despre Marte. Este un drum lung de parcurs pentru explorarea resurselor de pe această planetă, sau refacerea acesteia în „al doilea Pământ”. Ca atare, spre deosebire de proiectele de aplicare a tehnologiilor spațiale pe orbita joasă a Pământului, precum cele de comunicații, navigație și teledetecție prin satelit, prospectarea planetei Marte nu poate fi evaluată în termen scurt ca valoare economică, ci este pur și simplu „o cauză pentru bunăstarea întregii omeniri”.

Indiferent despre ce țară este vorba, dacă va trimite astronauții pe Marte în numele omenirii, va aduce mari contribuții tuturor. În trecut, doar SUA, fosta Uniune Sovietică, Japonia și alte țări dezvoltate, precum și Agenția Spațială Europeană au început cercetările în acest domeniu. Odată cu globarizare și redresarea țărilor în curs de dezvoltare, India, China și Emiratele Arabe Unite s-au implicat în această cauză măreață.

China este deschisă pentru aprofundarea schimburilor și colaborării internaționale în spațiul extraterestru pe baza egalității, a avantajului reciproc, toleranței și dezvoltării. La bordul detectorului Tianwen 1 sunt multe aparate științifice de la Agenția Spațială Europeană, Centrul de Cercetare Spațială din Franța, Direcția de Promovare a Cercetării din Austria, și sunt puse la dispoziția detectării câmpului magnetic și solului de pe Marte. China s-a bucurat și de ajutorul Argentinei în comunicațiile spațiale.

Omenirea nu poate îndeplini obiectivele pe care le are decât prin împărtășirea resurselor și înțelepciune.

Sursa: Radio China International

Last modified: 27/07/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *