Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Primii absolvenţi ai Școlii Internaționale de Afaceri cu profil Sino-European la ULBS

07/01/2020

27 de studenți au obținut, la 12 decembrie, certificatul de absolvire a primei ediții a cursurilor de afaceri chineze organizate la Școala Internațională de Afaceri cu profil Sino-European din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). La ceremonia de absolvire au participat, alături de cursanți, Daniela Preda, director al Departamentului Relații Internaționale al ULBS şi directorul român al şcolii, Huang Lujin, fost prodecan al Școlii de Afaceri din cadrul Universității de Știință și Tehnologie din Estul Chinei (ECUST), Song Shaofeng, consilierul Școlii Internaționale de Afaceri cu profil Sino-European din ULBS, Li Caiyue, responsabilul programului ECUST privind Școala Internațională de Afaceri cu profil Sino-European din ULBS, și alți reprezentanți ai celor două universități. Daniela Preda și Huang Lujin au decernat celor 27 de cursanți certificatul de absolvire.

Înființată la 10 aprilie 2018, Școala Internațională de Afaceri cu profil Sino-European din cadrul ULBS este primul program specializat în activități comerciale între China și România și prima școală inaugurată în colaborare cu un partener internațional de către ECUST în străinătate.

Prima ediție a cursurilor de afaceri chineze au început în aprilie 2018, când s-au înscris 50 de studenți. Cursurile s-au desfășurat în limba engleză și au fost susținute de cadrele didactice venite de la ECUST din Shanghai, una dintre cele mai mari universități din China. Cinci profesori au ținut cursuri la Sibiu, printre care Huang Lujin, Peng Delei, Meng Lei, Zhao Yan și Cao Yiran.

Programul Școlii Internaționale de Afaceri oferit de chinezi a avut cinci module: Mediul de afaceri chinez, China în economia mondială, Istoria și cultura chineză, Legislația chineză a afacerilor și Piața financiară chineză. Aceste module au fost predate în 20 de zile. Cei cinci profesori chinezi au stat pe rând, câte patru zile, la Sibiu, deplasându-se special din Shanghai, pentru a preda studenților români. Prin colaborările cu ULBS, ECUST urmează să lege creșterea nivelului de internaționalizare de strategia națională de afaceri și să creeze o platformă și mai mare pentru întreprinzători chinezi și străini.

Profesoara Daniela Preda a declarat:

„Mulțumim Facultății de Inginerie din ULBS pentru că a acceptat această provocare atât de complexă. Pe studenții, absolvenții acestui curs, îi așteptăm și la alte programe mixte între România și China. Să rămâneți aici în universitate și să ne ajutați să dezvoltăm această platformă, întrucât sunteți dintre cei mai buni. Vă felicit pentru că ați ales acest program, pentru timpul pe care l-ați acordat pentru a participa la cursuri. Orice început este dificil, dar nu bănuiți ce înseamnă să fiți români internaționali și internaționali definit prin românism și valoarea noastră.”

Profesoara Huang Lujin, care a predat modulul „Mediul de afaceri chinez” a arătat:

„Sunteți mândria ECUST pentru că întruchipați produsul simbolic al colaborării dintre ULBS și ECUST. Cursurile noastre vă pot ajuta să înțelegeți China, să faceți afaceri cu comercianții chinezi și să dezvoltați competitivitatea în concurența din cadrul companiilor transnaționale. Vă mulțumesc! Vă felicit!”

Decanul Departamentului de Inginerie și Management al Facultății de Inginerie din ULBS, Dan Dumitraşcu, a mulțumit ECUST pentru trimiterea celor cinci profesori excelenți la Sibiu.

„ECUST face parte din cele mai bune universități din China. Este o mare onoare să avem un partener pe această talie. Ca urmare, ne-am străduit să facem un proiect de calitate. Așa cum a spus profesoara Huang, această colaborare cu noi este bună și există perspectivele de dezvoltare, în sensul că sperăm să avem în curând un master în acest domeniu, să avem o colaborare și mai strânsă, și să avem pe urmă studenți care își însușesc tainele, cunoașterea în această cultură deosebit de dezvoltată. Mulțumesc tuturor celor care au participat la acest curs! Vă felicit pentru rezultate și mulțumesc partenerilor pentru amabilitatea de a ne avea ca participant.”

Mulți studenți și-au exprimat emoția și experiența acumulată de-a lungul cursurilor, când au primit certificatul de absolvire, mulțumind profesorilor pentru răbdare și implicare. Turcu Marius a declarat:

„Am studiat mult prin urmarea celor cinci cursuri. Am să deschid o agenție de turism ce va oferi călătorilor chinezi trasee frumoase cu un farmec folcloric aparte din România.”

Domnișoara Sofonea Delia a spus că i-a plăcut tare mult să învețe cu profesorii chinezi, care au predat cursuri atractive și utile, pe baza bogatelor experiențe didactice. Prin asemenea cursuri, a putut ține foarte bine pașii cu dezvoltarea Chinei.

După ceremonia de absolvire, profesoara Huang Lujin a acordat interviuri pentru ziarele „Turnul Sfatului”, „Mesagerul de Sibiu” și „Tribuna” din Sibiu.

A doua ediție a cursurilor de afaceri chineze a început la 9 Decembrie la ULBS. Cei 52 de cursanți provin din diferite sectoare și orașe din România, urmând să încheie cursurile la data de 5 Iunie 2020.

Înainte de începerea primului curs, decanul Dan Dumitraşcu a venit în mod special în sala de curs și a exprimat speranța că studenții vor cunoaște experiențele reușite ale companiilor chineze, că își vor dezvolta capacitatea de comunicare în afacerile cu străinii.

Pe urmă, profesoara Huang Lujin a predat primul curs al modului „Mediul de afaceri chinez”. Ea a explicat studenților politica de reformă și deschidere către exterior, cel de-al 13-lea plan cincinal privind economia și dezvoltarea socială și dezvoltarea industrială din China. Îndrumați de profesoara Huang, studenții români au analizat șase subiecte, precum „Înțelegerile greșite în schimburile între o companie și filiale sale din diverse țări, generate de diferențele culturale”, „Cum să se rezolve problemele în care angajații unei companii nu pot comunica reciproc cu randamentul mare și îi lipsește arta de conducere” și „Comparația în stilul de gestionare a unei companii între Orient și Occident”. De asemenea, cursanții cu mai multă experiență au vorbit despre dificultățile întâlnite de ei la serviciu și au discutat cu colegii lor despre soluții, la îndrumarea profesoarei Huang.

Bucur Ștefan Cristian, în vârstă de 47 de ani, este manager IT la Primăria Mediași. A lucrat timp de 20 de ani în domeniul IT. El a spus corespondenților că prosperitatea economiei chineze a fost constatată de toată lumea. Inițiativa „O centură, un drum” a dat un imbold schimburilor economice și comerciale și colaborării de pe multiple planuri dintre China și România. El consideră că el, în calitate de un funcționar de stat al primăriei Sibiu, are nevoie să lămurească mai aprofundat strategia chineză privind dezvoltarea economică, ca să dea sfaturi creșterii economiei din orașul său.

Domnișoara Firoiu Gabriela-Cristina este absolventă a ULBS, specializată în limba chineză. Lucrează în prezent într-o fabrică în Sibiu a companiei Haoting din Zhuhai. Ea dorește să cunoască mai mult mediul de afaceri din China. Ea a zis pentru China Media Group că profesoara Huang a deschis o nouă fereastră, prin care s-a putut vedea într-un scurt timp starea de fapt chinezească.

Doamna Răcășan Diana Elena și soțul său Răcășan Vlad Răzvan sunt cursanți ai celei de-a doua ediții a cursurilor de afaceri din China. Diana ne-a spus că, la început, soțul său a venit să urmeze cursurile la inițiativa ei, totuși, el învață mai serios decât ea. Scrie notițe și discută cu Diana acasă despre temele de discuții de la cursuri.

Responsabilul programului ECUST privind Școala Internațională de Afaceri cu profil Sino-European din ULBS, Li Caiyue, a declarat că, în momentul de față, cele două universități fac pregătiri intense pentru inaugurarea cursurilor MBA cu profil chino-român la ULBS.

Chu Qunli, Li Caiyue

Sursa: Radio China International

Last modified: 07/01/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *