Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Produsele românești se bucură de respect și simpatie pe piața chineză

14/11/2022

Cel mai mare târg de produse din Asia, Expoziţia Internaţională de Importuri China (CIIE) 2022, eveniment ajuns la a cincia ediție, s-a încheiat recent, la Shanghai. La uriașul eveniment, la care au participat 145 de ţări, regiuni şi organizaţii internaţionale, România având un singur reprezentant oficial, în condițiile în care, în cele cinci zile de expoziție au fost semnate acorduri în valoare de 73,52 miliarde USD (+3,9% față de ediția 2021) și au fost înregistrați peste 440.000 de vizitatori, în condițiile strategiei Zero-Covid aplicate în China.

Robert Mitrofan (foto), șeful biroului din Shanghai al Uniunii Patronatelor din România (UPR) – Business România, cu peste 12 ani de experiență în mediul de afaceri chinez, a participat și urmărit evoluția CIIE de-a lungul celor cinci ediții. Anul acesta, SUA, Germania, dar și Coreea de Sud și Japonia – ca noutate – s-au numărat între țările cu pavilioane și standuri de brand care au atras interesul în mod deosebit, prin investiția în promovare și diversitatea de produse.

„Înainte de toate, trebuie subliniată continuitatea platformei de promovare oferită de CIIE, poate cel mai impotant eveniment de profil la nivel mondial”, a declarat Robert Mitrofan. „Așa cum a afirmat și președintele Xi Jinping, la recentul Congres național al PCC, China dorește să își deschidă piața pentru partenerii din întreaga lume, dorește să își facă cunoscute produse, dar și să ofere posibilități de prosperitate comună cu toate țările care doresc să interacționeze cu economia chineză. Este un semnal important, pentru că stabilitatea politică de aici oferă și o șansă foarte bună pentru o continuă dezvoltare economică, dar și pentru atragerea de investiții străine.”

„Având în vedere că la Shanghai avem deschise două birouri de promovare, la ediția CIIE 2022, UPR Bussiness România a lansat în premieră pe piața chineză apa minerală Borsec la sticlă de plastic și apa Aquatique sistem de închidere pentru sportivi. Apoi, în cadrul evenimentelor la care am participat, produsele românești și mediul economic din România au fost promovate în cadrul platformei European American Chamber of Commerce & Industry, unde suntem membri ca organizație și unde avem un birou permanent”, a declarat Robert Mitrofan.

Potrivit acestuia, în fața vizitatorilor și comercianților din diferite provincii ale Chinei, la CIIE 2022 au mai fost promovate: vinurile de Tohani, Domeniul Coroanei, Budureasca, biscuiți „Secretul bunicii”, pufuleții Gusto, dar și produsele Gerovital și Borsec, ultimele două fiind considerate „locomotive” și pentru alte produse și companii din România.

„Dacă vom reuși să reunim mai mulți producători din România, cred că prezența noastră pe piața de produse din China ar putea fi mult mai solidă, inclus

iv în cadrul acestei expoziții cu anvergură și rezonanță mondială. Pe de altă parte, aș încuraja autoritățile române să acorde o mai mare atenție acestor evenimente, în special zonei economice din China, a doua mare piață comercială a lumii”, a apreciat Robert Mitrofan.

În opinia acestuia, „România continuă să se bucure de o imagine bună, de o reacție deosebită din partea reprezentanților autorităților, mediului de afaceri și consumatorilor din China, pentru că, în cadrul relației bilaterale, cu ani în urmă, am reușit să câștigăm respectul și simpatia tuturor celor de aici”. Pe acest fond, România are o serie de oportunități de acces pe piața chineză de consum, una dintre acestea fiind Expoziția anuală de la Ningbo, dedicată țărilor din Europa Centrală și de Est, unde România are un pavilion permanent de promovare pentru produsele românești, o alta fiind uriașul eveniment de la Shanghai, CIIE.

Dacă în anii precedenți România acorda un interes major CIIE, în acest an produsele românești au fost promovate în cadrul unui stand comun, rezervat inițiativei de cooperare China – Europa Centrală și de Est (ECE).

„China s-a transformat enorm. Piața, producătorii, pretențiile consumatorilor și standardul general este acum de nivel competitiv mondial. Piața chinez a devenit pretențioasă, consumatorii caută și investesc în produse net superioare în comparație chiar și cu piețele vest-europene. Cei de acasă ar trebui să înțeleagă că produsele chinezești au devenit reper de calitate, sunt extrem de competitive și nu mai sunt ieftine. Pe de altă parte, producătorii chinezi au devenit lideri de piață în multe domenii, fapt care schimbă automat optica și atitudinea chinezilor în cadrul dialogului, negocierilor și concurenței economice globale.” – Robert Mitrofan

Subliniind că se bucură de o bună cooperare și de un bun dialog cu reprezentanții consulatului și Biroului de Promovare Comercial şi Economic din cadrul Consulatului României din Shanghai, Robert Mitrofan a subliniat că Uniunea Patronatelor din România – UPR Business este primul ONG românesc înregistrat în China, pricipala misiune fiind sprijinirea companiilor românești care doresc să intre pe piața din China.

Sursa: Radio China International

Last modified: 14/11/2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *