În prima jumătate a anului 2024, odată cu punerea în aplicare în detaliu a politicilor macroeconomice, producția industrială a crescut constant și relativ rapid, profitul întreprinderilor continuând redresarea, iar eficiența întreprinderilor industriale a prezentat un ritm ascendent, rata de creștere a profitului fiind accelerată, a informat Wei Ning, statistician în cadrul Biroului de Statistică din China.
Astfel, profitul întreprinderilor industriale peste dimensiunea desemnată au crescut cu 3,5% față de anul precedent, iar ritmul creșterii a accelerat cu 0,1% față de perioada Ianuarie-Mai. Din acestea, profiturile din luna Iunie au crescut cu 3,6%, ritmul creșterii accelerând cu 2,9% comparativ cu luna Mai. Din cele 41 de sectoare industriale majore, 32 au înregistrat creșteri, cu o acoperire de 78,0%, neschimbată față de perioada Ianuarie-Mai.
Întreprinderile industriale au înregistrat o recuperare stabilă a veniturilor. Creșterea stabilă și relativ rapidă a producției industriale, cuplată cu încetinirea semnificativă a scăderii prețurilor de fabrică la produsele industriale, începând cu al doilea trimestru, au promovat o redresare stabilă a veniturilor întreprinderilor.
În prima jumătate a anului, veniturile din exploatare ale întreprinderilor industriale au înregistrat o creștere de 2,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind neschimbate comparativ cu perioada Ianuarie-Mai. Recuperarea stabilă a veniturilor întreprinderilor a creat condiții favorabile pentru o creștere susținută a profiturilor.
Industria producătoare de echipamente sprijină puternic creșterea profiturilor industriale. Odată cu accelerarea ritmului de fabricație high-end, inteligentă și ecologică, vitalitatea industriei producătoare de echipamente a continuat să crească, susținând puternic creșterea profitului industrial. Astfel, creșterea profitului industriei producătoare de echipamente a fost de 6,6%, ceea ce a dus la o creștere a profitului industrial de 2,2%, rata contribuției la creșterea profitului întreprinderilor peste dimensiunea desemnată depășind 60%.
Profiturile industriei producătoare de echipamente au reprezentat 35,0% din sectorul industrial, în creștere cu 1,0%. De asemenea, structura secțiunii întreprinderilor peste dimensiunea desemnată a continuat să se îmbunătățească. Din punctul sub-industriilor, telefoane smart, circuite integrate, vehicule cu energie nouă și alte produse de înaltă tehnologie, au înregistrat o producție și vânzări în creștere mai rapidă, fapt care a determinat creșterea profiturilor sectoarelor electronic cu 24,0% și auto cu 10,7%. Competitivitatea construcțiilor navale s-a întărit, iar creșterea comenzilor a fost rapidă, ceea ce a determinat creșterea profitului industriei feroviare, construcțiilor navale și echipamentelor de transport aerospațial cu 36,0%.
Profitul producției de bunuri de consum a continuat să crească rapid. Cererea internă de consum și-a revenit, împreună cu factori cum ar fi creșterea accelerată a exporturilor de produse industriale și baza relativ mică din aceeași perioadă a anului trecut, promovând creșterea rapidă a profiturilor din sectorul de producție a bunurilor de consum. În prima jumătate a anului, profiturile din producția de bunuri de consum au crescut cu 10,0% de la an, la an, continuând tendința de creștere cu două cifre de la începutul anului, rata de creștere fiind mai mare cu 6,5% decât cea a industriilor peste dimensiunea desemnată. La sub-industrii, în cele 13 domenii producătoare de bunuri de consum, 12 au înregistrat creșterea profitului de la an, la an, dintre care opt au înregistrat o rată de creștere de peste 10%.
Industria minieră și sectorul de producție a materialelor au înregistrat o scădere semnificativ mai mică a profitului. În prima jumătate a anului, beneficiile industriei în amonte continuă să se redreseze, scăderea profiturilor din industria minieră a fost de 5,4%, iar în industria de fabricare a materialelor de 6,6%. Sub-industria, perioada de vârf de vară și creșterea cererilor din industriile din aval au determinat reducerea scăderii profiturilor sectorului carbonier cu 7,0% comparativ cu perioada Ianuarie-Mai.
Stimulat de reducerea scăderii suprafețelor noilor construcții în domeniul imobiliar și de apariția efectului politicii de reînnoire a echipamentelor pe scară largă, cererea de fier și oțel s-a recuperat. În al doilea trimestru, profiturile industriei siderurgice a obținut o creștere relativ rapidă, inversând situația din primul trimestru de pierdere netă la nivel de întreaga industrie. Industria de topire neferoasă a înregistrat o creștere a profitului de 78,2% în primul semestru, impulsionată de factorii cum ar fi creșterea constantă a prețurilor produselor, păstrând tendința creșterii susținute.
Costurile lunare ale întreprinderilor au continuat să scadă. În luna Iunie, la 100 de yuani venituri din exploatare ale întreprinderilor industriale peste dimensiunea desemnată, 84,80 yuani au reprezentat costurile, în scădere cu 0,17 yuani, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fiind în scădere pentru a doua lună consecutivă.
În general, în primul semestru al acestui ai, întreprinderile industriale peste dimensiunea desemnată au înregistrat o recuperare constantă a beneficiilor, dar, în același timp, trebuie arătat că insuficiența cererii interne constrânge îmbunătățirea beneficiilor în afaceri. Mediul internațional sever și complex crește presiunea pe activitățile de afaceri, fundamentul de recuperare al întreprinderilor industriale trebuind să fie consolidat.
Sursa: Radio China International
Last modified: 12/08/2024